9 mei 2018 | Hardlopen

5 x mijn grootste angsten tijdens het hardlopen

Hardlopen vind ik geweldig. Meestal is het fijn en leuk, maar ik kom ook weleens in angstige situaties terecht. In het artikel van vandaag deel ik mijn grootste angsten tijdens het hardlopen. Ik ben benieuwd of ze herkenbaar zijn en of je zelf misschien ook bepaalde angsten hebt tijdens het hardlopen. 

1. Honden

Met stip op nummer één: honden. Ik ken maar weinig hardlopers, die fan zijn van honden onderweg. Behalve misschien de lopers die zelf een hond meenemen. Ik vind honden (tijdens het hardlopen) vreselijk. Voornamelijk wanneer ze loslopen of gaan blaffen. In de stad ga ik er eigenlijk altijd vanuit dat de honden gewend zijn aan mensen. Pas wanneer ik meer buiten de stad en/of op verlaten stukken kom en mensen met een loslopende hond zie, begin ik wat paniekerig te worden. Vooral als de hondeneigenaar mij nog niet heeft gezien of zelf ook paniekerig de hond bij zich roept. Ik ben overigens nog nooit gebeten of aangevallen door een hond, maar het idee alleen al vind ik niet zo prettig.

2. Verkeerde mensen tegenkomen op een verkeerde plek

In de stad ben ik eigenlijk nooit bang voor dit soort situaties. Maar ik loop ook graag in de natuur en na het verhaal van Anne Faber besef ik wel weer hoe kwetsbaar je bent. Niet alleen als vrouw, maar ook als man kan er natuurlijk iets gebeuren. Daarnaast ben ik ooit eens aangerand tijdens het hardlopen. Het is iets wat ik nooit eerder op mijn blog of Instagram heb gedeeld, maar helaas wel de realiteit. Die hele #metoo discussie wil ik niet aanzwengelen, maar ik weet zeker dat er meer vrouwen zijn die hierdoor misschien weleens bang zijn om te gaan lopen. Mijn oplossing? Ik probeer zoveel mogelijk op bekende gebieden te lopen, altijd iemand te zeggen dat ik ga lopen, waar en hoe lang en mijn telefoon bij me te hebben. Het zal me vast niet redden, maar beter iets dan niets. Het helpt me ook altijd om gewoon maar realistisch te blijven. Je weet nooit of zoiets gaat gebeuren en wanneer. Dan maar hard trainen, zodat ik hard weg kan rennen in een dergelijke situatie. ;)

3. Onweer

Al mijn hele leven ben ik een beetje bang voor onweer. Misschien komt het alleen door het harde gedonder, maar ik vind het gewoon niet prettig. Wanneer er onweer wordt verspeld, stel ik mijn rondje rennen dus liever even uit.

4. Blessures

Misschien is dit niet echt een angst tijdens het hardlopen, maar wel rondom het hardlopen. Toen ik begin dit jaar last kreeg van een runner’s knee vond ik dat zo vervelend. Hierdoor ben ik nu extra voorzichtig. Als ik iets voel, ben ik meteen bang dat het terug is. Na de marathon van London dacht ik dat ik mijn knie helemaal kapot had gelopen. Ik had zoveel pijn na de finish. Toch is het een dag later weer weggetrokken. Wel blijft de angst om een blessure op te lopen wel aanwezig, want hoe vervelend is het om niet te kunnen doen wat je het liefste doet?

5. Een sporthorloge waarvan de batterij leeg is

Oké, misschien niet een hele serieuze angst, maar ik heb hier weleens last van gehad. Zeker toen ik lange duurlopen ging doen voor mijn marathon, kwam het weleens voor dat de batterij van mijn Garmin bijna leeg was. Hoe jammer is het als die Garmin er na 20 kilometer mee stopt terwijl je nog 15 te gaan hebt? Niet alleen voor de data, maar ook weet je niet hoe ver je nog moet en hoe snel je gaat. Heel naar! Mijn grootste angst is dat dit een keer zal gebeuren vlak voor de start van een marathon. Ik moet er niet aan denken om de hele marathon zonder sporthorloge te lopen.

Wat zijn jouw angsten tijdens het hardlopen? Is het herkenbaar? Ik ben heel benieuwd! Laat het hieronder weten in de comments.