12 mei 2018 | Review

Review: Fitbit Versa

De afgelopen tijd droeg ik voor het eerst in mijn leven een Fitbit. Zo leuk! Ik had natuurlijk al heel veel gehoord en gelezen over een Fitbit en nu mocht ik het eindelijk eens zelf gaan ervaren. In deze review deel ik mijn eerste indruk, mijn ervaringen met verschillende sporten én geef ik antwoorden op vragen die ik van jullie kreeg over deze Fitbit Versa. 

De kennismaking met Fitbit

Zoals gezegd heb ik nooit eerder een Fitbit gedragen. Ik was wel ontzettend benieuwd, omdat ik veel mensen zie met een Fitbit en de meeste mensen zijn ook enthousiast. Inmiddels heb ik al redelijk wat sporthorloges mogen testen en daarom was ik benieuwd wat ik zelf van de Fitbit Versa zou vinden.

Allereerst wordt de Fitbit geleverd in een mooi doosje en het design ziet er goed uit. Het oogt strak en luxe. Wanneer ik de Fitbit Versa uit de verpakking haal, doet het me meteen denken aan de Apple Watch. Het horloge ziet er licht en strak uit. Het is een heel draagbaar formaat en ziet er niet meteen uit als een heel groot en overdreven sporthorloge.

De Fitbit Versa* is er in 5 verschillende kleurcombinaties. Ik heb de geheel zwarte variant getest. Deze is te koop bij Cooblue en kost daar 199 euro.

Functies van Fitbit Versa

Als ik de informatie over de Fitbit Versa doorlees, merk ik op dat er ontzettend veel functies opzitten. Allereerst kun je er allerlei verschillende sporten mee beoefenen: hardlopen, fietsen, zwemmen, een training op de loopband, krachttraining, een interval training of een willekeurige andere workout. Eigenlijk meet het horloge alles wat je doet. Het horloge heeft daarnaast een volledig geïntegreerde sensor voor een hartslagmeting, die 24/7 meet en informatie registreert. Verder houdt de Fitbit jouw slaap bij en bevat het een persoonlijke coach. Tot slot zit er ook een muziekfunctie op en je kunt er zelfs mee betalen.

Als ik zo op het eerste gezicht alle functies bekijk, is het bijna teveel om op te noemen. Met de bijbehorende App van Fitbit wordt alle informatie automatisch van je horloge naar de app gesynchroniseerd.

Mijn ervaringen

Oké, ik moet toegeven dat de Fitbit Versa echt een prachtige smartwatch is. Het houdt eigenlijk alles bij wat je maar zou willen weten. Hieronder benoem ik graag wat voor mij de sterke en minder sterke kanten zijn.

+ Licht horloge en strak uiterlijk

Het horloge is licht en daardoor is het gemakkelijk te dragen. Mijn andere sporthorloges zijn allemaal een stuk groter en zwaarder. Ook het uiterlijk van het horloge vind ik mooi. Het ziet er strak uit en ik vind het heel gaaf dat het beeldscherm in kleur is.

+ Gebruiksgemak

De Fitbit is heel gemakkelijk in gebruik. Je hebt geen boekjes nodig om alles in te stellen. Maar omdat er zoveel functies opzitten, ben ik waarschijnlijk nog niet eens aan alles toegekomen.

+ App

Dit vind ik echt een groot pluspunt. Ik, als data nerd, vind het heel leuk om alles te tracken. In deze app is dat nog veel leuker. Het ziet er mooi uit, je kunt de hele app naar jouw behoeften inrichten en je kunt er leuke uitdagingen aangaan. Je kunt zelfs challenges doen met anderen. Ook vind ik dat de app gemakkelijk synchroniseert met het horloge. Hierdoor kun je snel jouw gegevens in één oogopslag zien.

+ Stappen in huis

Iets waar ik ook van onder de indruk ben, is dat de Fitbit ook mijn stappen in huis registreert. Dat deed de Garmin nooit zo nauwkeurig, maar dat vind ik stiekem van deze Fitbit Versa wel prettig.

+- Batterij

Fitbit geeft zelf aan dat de batterij ongeveer vier dagen meegaat en dat klopt denk ik wel aardig. Persoonlijk vind ik dit best kort, maar ik snap het ook wel als je dit scherm bekijkt. Het is een groot scherm in kleur, waarvan de helderheid hoog is. Dit zou je zelf nog kunnen aanpassen, waardoor het misschien nog langer mee zou gaan. Als je er zelf een beetje rekening mee houdt, is het volgens mij geen probleem.

– GPS

Hier is toch een eerste kritische noot. Ik vind het jammer dat het horloge zelf geen ingebouwde GPS heeft. Hierdoor moet je altijd je telefoon meenemen. Toen ik de eerste keer wilde gaan hardlopen met de Fitbit viel dat ook qua GPS een beetje tegen. Het duurde vrij lang voordat de Fitbit Versa GPS van mijn telefoon had gevonden. Vervolgens klopte de pace totaal niet met mijn snelheid. Volgens de Fitbit liep ik 7:00 min/km. Niet heel nauwkeurig dus! Tijdens het wielrennen vond ik de GPS overigens beter.

– Stappen tijdens fietsen

Een ander minpuntje is dat de stappenteller doorgaat wanneer je aan het wielrennen bent. Het is twee keer gebeurd dat ik op de fiets stapte in de ochtend. Op dat moment had ik slechts 500 stappen gezet, maar na het rondje fietsen stond de teller al meteen op 10.000. Dat klopt natuurlijk niet helemaal. Daarin is de Fitbit niet heel nauwkeurig.

Fitbit Versa Q&A

Toen ik aankondigde dat ik de Fitbit Versa aan het testen was, kreeg ik meteen veel vragen. De meest gestelde vragen wil ik hieronder ook graag beantwoorden.

– Heeft deze Fitbit een GPS tracker?
Nee, de Fitbit Versa gebruikt GPS van je telefoon. Die zul je dus wel bij je moeten hebben als je GPS nodig hebt.
– Kun je de activiteiten van je Fitbit ook automatisch koppelen aan Strava?
Ja, zeker! Dat is heel gemakkelijk te regelen via de app van Strava.
– Kun je met dit horloge zwemmen?
Ja, maar omdat ik niet zo van zwemmen houd, heb ik het niet getest.
– Hoe is de batterij van dit horloge?
Het valt me mee! Fitbit vertelt zelf dat de batterij dus vier dagen mee kan gaan en dat klopt wel ongeveer. Je kunt zelf nog de helderheid van je scherm aanpassen en ook instellen hoe lang je wilt dat het scherm blijft oplichten, wanneer je niets doet. Hiermee kun je zelf natuurlijk wat zuiniger zijn. Ook was ik nu best wel geïnteresseerd in het horloge en daardoor bleef ik maar met de Fitbit spelen. Hierdoor gaat de batterij ook sneller leeg. Als ik hem langer heb, dan heb ik die behoefte minder en zal de batterij nog langer mee gaan.

Eindoordeel

Al met al ben ik onder de indruk van deze Fitbit Versa. Het is een heel veelzijdige smartwatch, die eigenlijk alles kan registreren wat je zou willen. Met de bijbehorende app worden de gegevens mooi in kaart gebracht. Zou ik het horloge aanraden? Ja, zeker! Ik denk dat het voor mensen een extra motivatie kan zijn om te blijven bewegen. Zeker wanneer je het leuk vindt om naar de sportschool te gaan, houdt van wandelen, af en toe eens gaat hardlopen en weleens gaat fietsen of zwemmen. Ben je echt alleen een hardloper of wielrenner? Dan zou ik toch een horloge aanraden waar een GPS tracker inzit. Ik denk dat je dan namelijk meer profijt hebt van een degelijke GPS. Is dat voor jou niet het belangrijkste? Dan kun je met deze Fitbit Versa heel veel beweegplezier ervaren.

Kende jij de Fitbit Versa al? Wat vind jij van dit horloge? Als je nog een vraag hebt over de Fitbit Versa mag je deze altijd stellen in de comments hieronder. Ik zal proberen alles te beantwoorden. 

*Ik kreeg de Fitbit Versa van Coolblue om te testen.