2 mei 2018 | Marathon

7 x tips om te herstellen van een marathon

Inmiddels is de London Marathon alweer anderhalve week geleden. Veel mensen vragen mij of ik een beetje hersteld ben. Ben ik hersteld? Geen idee. Mijn lijf voelt prima. Ik heb nergens spierpijn, mijn benen voelen goed en mijn Garmin geeft zelfs aan dat ik in een piek periode zit. Kom maar door met die wedstrijden! Maar hoe doe je dat eigenlijk? Herstellen van een marathon? Doe ik dat een beetje goed? Ik ging op onderzoek uit en in dit artikel deel ik een aantal tips.

1. De eerste minuten na de marathon

Wanneer je net over de finish bent, heb je er waarschijnlijk nog niet zoveel zin in. Toch kun je daar meteen beginnen met een goed herstel. Door vlak na jouw marathon voldoende eiwitten te nuttigen, zullen je spieren sneller herstellen van deze inspanning. Ook is het belangrijk om meteen voldoende te drinken en bij voorkeur geen alcohol. Oeps! Daar ging het bij mij al mis.

2. Spierpijn zegt niet alles

Wat ik vooral lees over het herstellen van een marathon, is dat het niets te maken heeft met het overleven van je spierpijn. Herstellen van een marathon is meer dan dat. Toch is spierpijn het eerste wat je waarschijnlijk merkt aan je lijf na een marathon. Zelf heb ik na alle vijf marathons spierpijn gehad. Na mijn eerste had ik volgens mij de meeste pijn. Na Londen had ik overigens ook zeker twee dagen last. Op de woensdag kon ik weer prima hardlopen.

3. Doe de eerste week niets

Hoewel ik dit zelf niet heb gedaan, wordt aangeraden in de eerste week na de marathon niet te gaan lopen. Er is zelfs onderzoek naar gedaan en het blijkt dat lopers beter worden van eerst een week helemaal niets doen. Dus ook geen kort rondje van een halfuurtje!

4. Aanvullen

Tijdens het lopen van een marathon verbrand je ontzettend veel energie. Ook verlies je veel vocht. Zoals gezegd kun je dit meteen na de marathon zelf aanvullen, maar ook in de dagen na je marathon moet je goed blijven drinken en eten. Zelf merk ik altijd dat ik de dagen na de marathon weinig eetlust heb. Toch probeer ik extra veel te eten en te drinken, zodat ik me gauw weer wat energieker voel.

Deze burger at ik de avond na de marathon in Londen. Ik had zoveel zin in iets zouts!

5. Denk aan je weerstand

Het lopen van een marathon is een behoorlijke aanslag op je lijf. Het kan zijn dat je na de marathon (net als vlak voor een marathon!) extra vatbaar bent voor een virusje. Probeer goed te slapen, gezond te eten en goed te drinken.

6. Zwemmen en fietsen

Omdat hardlopen na de marathon niet zo verstandig is, kun je op zoek gaan naar een alternatief. Fietsen is veel minder belastend voor je lijf en een goede manier om op een actieve manier te herstellen. Ook zwemmen is een goede optie. Zelf ben ik echter niet zo’n fan van zwemmen, dus ik stap liever op de fiets!

7. Vooruitkijken naar nieuwe doelen

Of je marathon nou heel goed of iets minder goed is gegaan: vooruitkijken helpt! Ik vind het heerlijk om na te denken over nieuwe dromen en doelen. Binnenkort zal ik daar meer over delen. Probeer echter niet te snel een volgend loopje te plannen, zodat je wel echt even de tijd hebt om uit te rusten.

Zoals je kunt lezen, ben ik niet heel goed in het herstellen van een marathon. Ik heb geen week rust genomen en ook niet meteen hele gezonde keuzes gemaakt wat betreft voeding. Uiteindelijk is het vooral slim om goed te luisteren naar je lijf. Doen waar jij je goed bij voelt is het allerbelangrijkste! Hoe herstel jij van een marathon?