4 apr 2018 | Sport

Waarom ik als sporter bietensap drink

Misschien heb je er weleens van gehoord of drink je het zelf. Bietensap wordt steeds vaker gebruikt door sporters. Maar waarom eigenlijk? Wat is er waar over bietensap voor sporters? Voor dit artikel* ben ik op onderzoek uit gegaan en vertel ik ook welk bietensap ik gebruik en waarom.

Eigenlijk ben ik al bietensap gaan drinken, toen ik nog aan langebaanschaatsen deed. Ik had gelezen en gehoord dat dit goed voor sporters kon zijn en ging daar eigenlijk, zonder zelf al te veel na te denken, in mee. Wat die voordelen voor sporters precies waren? Ik wist dat het iets met zuurstof te maken had, maar de exacte werking kon ik niet benoemen. Het voelde wel alsof het werkte en daarom ging ik er dus ook mee door. Destijds dronk ik het bietensap van Zonnatura. De smaak? De eerste keer vond ik het ontzettend vies, maar ik begon er wel aan te wennen. Met een rietje dronk ik vaak een klein glas in de ochtend, want teveel zou ook niet goed voor me zijn. Maar klopt dit wel? Hoe zit dit precies?

Nitraat

Wanneer je gaat (duur)sporten verbruikt je lichaam zuurstof om energie vrij te maken. Dit wordt de aerobe energievoorziening genoemd. Hoe zuiniger je met dit zuurstofverbruik omgaat, hoe beter je prestaties als sporter. Nitraat schijnt op een bijzondere manier dit zuurstofverbruik te verlagen. Dit zou namelijk zorgen voor extra stikstofmonoxide. Hierdoor verbruik je minder zuurstof als sporter en heb je een lagere hartslag dan bij dezelfde inspanning zonder extra nitraat. Je lichaam heeft minder zuurstof nodig om een activiteit te verrichten als je nitraat binnenkrijgt. Op deze manier kun je als sporter je inspanningen beter volhouden. Je zou dus als duursporter profijt kunnen hebben van een extra hoge concentratie nitraat in je bloed wanneer je gaat sporten.

Maar hoe krijg je nou nitraat binnen? Groenten en drinkwater bevatten nitraat. Vooral bladgroenten zoals sla en spinazie hebben een hoge concentratie nitraat. Maar zoals je wellicht wel had verwacht: ook rode bieten zijn nitraatrijk en dus interessant voor sporters.

De gevaren

Nitraat heeft ook een minder positieve kant. Het wordt namelijk als toxische stof beschouwd. Nitraat wordt in het lichaam omgezet tot nitriet en nitrosamines. Het Voedingscentrum noemt nu dat dit laatste onder bepaalde omstandigheden kankerverwekkend zou zijn. Dat klinkt niet goed, maar ook niet heel concreet. Ze raden sporters wel aan om voorzichtig te zijn met extra nitraten uit (geconcentreerd) bietensap. De aanvaardbare dagelijkse inname is gesteld op 0 tot 3,7 milligram per kilogram lichaamsgewicht. Dus ik maak even een rekensommetje. Ik ben ongeveer 60 kilo. Dat betekent dat ik dagelijks maximaal 222 milligram nitraat binnen mag krijgen.

Nu heb ik even opgezocht hoeveel milligram nitraat er gemiddeld in een liter bietensap zit. In een gemiddelde geconcentreerde bietensap van een random merk zit circa 200 mg nitraat per liter. Dat betekent dat ik een liter bietensap op een dag mag drinken! Dat valt dus heel erg mee.

Een ander gevolg van het drinken van bietensap is roze urine. Ik vind het wel een gezellig kleurtje overigens, maar schrik er niet van als je voor het eerst bietensap hebt gedronken.

Mijn ervaringen als sporter met bietensap

Nu wil ik graag nog iets delen over mijn ervaringen met het drinken van bietensap voor sporters. Of het echt werkt voor sporters, vind ik heel moeilijk om te zeggen. Dat kun je eigenlijk alleen maar vaststellen in een degelijk onderzoek. De onderzoeken die gedaan zijn tonen in ieder geval positieve effecten aan voor sporters. Zelf heb ik ook echt het gevoel dat het werkt en dat is dus meteen ook de reden waarom ik als sporter bietensap drink. Misschien is het een placebo-effect, maar ook dat effect pak ik graag mee. Een andere reden waarom ik bietensap drink, is omdat het een heel gezond sapje is. Op deze manier krijg ik meteen even een boost met groente binnen. Tot slot vind ik bietensap nu wel erg lekker! En dat komt eigenlijk door het volgende.

Bietensap voor sporters van Frecious

Een paar weken geleden kwam ik voor het eerst in aanraking met het merk Frecious. Frecious heeft een uitgebreid assortiment aan groentesapjes. Naast juices hebben ze ook elixers, soepen, shotjes en een detox kuur. Echter is dat voor mij allemaal niet zo aan de orde. Wat voor mij voornamelijk interessant is, zijn hun bietensapjes. Want zoals ik vertelde, vond ik het bietensap van Zonnatura niet echt een aanrader. Die smaak was erg sterk en aards. Van Frecious kreeg ik dus een aantal sapjes om te proberen. De bietensapjes zijn niet speciaal gemaakt voor sporters, maar kunnen natuurlijk wel door sporters gedronken worden. De sapjes worden ingevroren bezorgd. Dit vind ik ontzettend handig, want hierdoor kun je ze wel 12 maanden vers in je vriezer bewaren. Hoewel ik meerdere groentesapjes mocht proberen, ben ik eigenlijk alleen heel erg fan geworden van Heart Beet (het bietensapje). Heart Beet bevat 70% groenten, kruiden en specerijen; de rest is fruit. Zoals je kunt zien op de foto worden alle ingrediënten benoemd. Naast rode biet bevat het bietensapje komkommer, bataat, appel, peer, citroen, avocado en basilicum. Een heerlijke combinatie als je het mij vraagt! Hierdoor is het bietensapje naast een heel functioneel en gezond product ook nog eens heel lekker geworden.

Omdat ik zo enthousiast ben geworden over dit bietensap, mag ik jullie tot slot een kortingscode geven. Met de kortingscode ‘JAPKE’ krijg je 15 euro korting op jouw bestelling bij Frecious.

Ben jij een sporter en drink jij weleens bietensap? Waarom drink je het en merk je ook de positieve effecten ervan? Ik ben heel benieuwd!

*Dit artikel is gesponsord.