6 apr 2018 | Marathon

Waarom ik een vijfde marathon net zo spannend vind

Trainen voor een marathon voelt iedere keer weer als een groot avontuur. Je werkt maandenlang naar een bepaalde dag toe. Die dag komt iedere keer weer veel te snel dichtbij. De voorbereidingen voelen nooit perfect en er is altijd wel een moment bij waarop je denkt: waarom wilde ik dit? En hoewel ik binnenkort mijn vijfde marathon ga lopen, blijf ik dat spannend vinden.

Die grote reis naar mijn einddoel is bijna ten einde. Over precies twee weken stap ik namelijk in het vliegtuig. Dan begint de letterlijke reis naar mijn marathon. Dat weekend staat al wekenlang in mijn agenda omcirkeld. Omdat dit mijn vijfde marathon is, ben ik ergens wel iets realistischer geworden. Aan de andere kant trainde ik nooit eerder met zoveel toewijding. Dat maakt me ook een beetje bang.

Een marathon lopen blijft namelijk spannend. Nu ik alle berichten op Facebook en Instagram zie van de marathonlopers in Rotterdam voel ik weer die kriebels. Het ophalen van het startnummer, bedenken wat je aan gaat doen, twijfelen over wat je gaat eten en toch nog even die benen loslopen. Allerlei gedachten spoken door je hoofd en verder denken dan die zondag, lukt nog even niet.

Je zou toch zeggen dat dingen minder spannend worden wanneer je het vaker doet? Dat is ook wel zo. Zoveel spanning als tijdens mijn allereerste marathon, zal ik niet meer hebben. Ik weet namelijk een beetje wat ik kan verwachten. Ik weet hoe zwaar het kan zijn en hoe diep ik kan gaan. Daarnaast weet ik inmiddels ook steeds beter hoe ik me moet voorbereiden, wat ik aan moet qua kleding bij bepaalde temperaturen en hoe ik mezelf de dagen van te voren rustig kan houden.

Van Rotterdam naar New York

Wat het alsnog spannend maakt? Iedere marathon is anders. De eerste marathon wilde ik uitlopen, maar had ik wel een bepaalde tijd in mijn hoofd. Door de warmte en de spanning ging ik veel te diep en stortte ik volledig in. De tweede marathon verliep bijna hetzelfde, maar ik stortte gelukkig iets later in. De derde marathon was in Berlijn. Mijn doelen? Genieten én mijn grenzen bewaken. Dat is toen helemaal gelukt en ik liep ook nog een PR! De marathon in New York was één groot avontuur. Ik had geen specifiek doel, behalve genieten. Dat is dubbel en dwars gelukt. Uiteindelijk liep ik ook in New York een hele snelle tijd.

Als ik terugkijk op deze marathons vond ik New York misschien wel het minst spannend. Ik had geen streeftijd, ik had geen specifiek doel en ik wist gewoon dat het een heel mooi evenement zou zijn. Het voelde voor mij als een cadeautje, iets extra’s en een droom die uitkwam. Niets moest, alles mocht!

De vijfde in Londen

Over iets meer dan twee weken loop ik mijn vijfde marathon in Londen in samenwerking met TUI Sports. De spanning begint een beetje te komen. Wat maakt het lopen van die marathon zo spannend? Ik wil dit toch zelf? Het is toch leuk? Dat is het zeker. Londen is ook nog eens mijn favoriete stad van Europa. Toch is het spannend. Hoe gaat het parcours zijn? Wat gaat het weer doen? Hoe gaan mijn benen voelen? Eigenlijk zijn het vooral dingen waar ik weinig invloed op heb. Daarnaast voel ik toch altijd een beetje druk en spanning rondom mijn eindtijd. In mijn hoofd vind ik het moeilijk om die getallen los te laten. Zeker nu ik er zo hard voor getraind heb.

Wat doe je met deze marathonspanning?

Gelukkig weet ik ook steeds beter wat ik met deze wedstrijdspanning aanmoet. Eerder schreef ik hier een artikel over. Het is vooral belangrijk je te focussen op de dingen waar je invloed op hebt. Maak je je zorgen over het warme weer? Niet nodig, want daar kun je niets aan veranderen. Wat je wel kunt doen, is je hier zo goed mogelijk op voorbereiden. Drink van te voren genoeg, kleed je niet te warm en koel jezelf goed tijdens het lopen. Door je focus te verleggen van het piekeren naar concrete actiepunten, kan de spanning al minder worden. Uiteindelijk mag je vooral blij zijn dat je mee kunt of mag doen. Het is zo bijzonder om een marathon te lopen! Dat is niet voor iedereen weggelegd. Dat je daar aan de start staat, is al bijzonder genoeg. Probeer je dat vooral te beseffen en te genieten van zo’n speciale dag.

Heb jij ook last van spanning rondom een marathon (of andere wedstrijd)? Herken jij je in mijn piekergedachten? Tips zijn altijd welkom!