21 mrt 2018 | Hardlopen

9 x tips voor jouw mentale strijd tijdens het hardlopen

Je kent het vast wel. De ene dag gaat het hardlopen heerlijk, het lijkt alsof je vliegt en je hebt energie over. Een dag later kan dit ver te zoeken zijn. Je bent niet vooruit te branden en hebt constant de neiging om te gaan wandelen. Dit kan ook gebeuren tijdens een wedstrijd of loopevenement. Echter zijn er best een aantal dingen die je kunt toepassen om jezelf tot de finish te motiveren. In dit artikel geef ik 9 tips voor jouw mentale strijd tijdens het hardlopen.

1. Let op je ademhaling

Probeer je eens te focussen op je ademhaling tijdens het lopen. Adem goed in (liefst via je neus) en blaas uit via je mond. Op deze manier kun je even je aandacht verleggen, maar het kan je ook energie besparen. Lopen met een gecontroleerde en goede ademhaling is heel belangrijk.

2. Kijk om je heen

Zelf merk ik weleens dat ik heel erg gefocust ben op mijn snelheid, mijn hartslag of het nog af te leggen aantal kilometers. Dit werkt niet altijd motiverend. Wat mij dan helpt is om dat even te laten zijn voor wat het is. Kijk eens om je heen. Wat zie je? Wat hoor je? Het kan even je aandacht verleggen en voordat je het weet ben je weer een aantal kilometer verder.

3. Lach

Mijn vader zei vroeger altijd voor een wedstrijd, toen ik nog aan langebaanschaatsen deed, dat ik moest lachen onderweg. Hij had namelijk gelezen of gehoord dat je hierdoor sowieso sneller zou zijn en het ziet er natuurlijk ook veel leuker uit. Toen ik nog schaatste vond ik dat altijd maar stom. Toch weet ik zeker dat het wel werkt. Tijdens de marathon heb ik al meerdere keren ervaren dat het echt werkt wanneer je een lach op je gezicht zet. Er zijn ook onderzoeken naar gedaan, die dit effect bevestigen. Lachen dus, zeker wanneer je last hebt van die mentale strijd tijdens het hardlopen.

4. Focus op je looptechniek

Wanneer het voelt alsof je helemaal gesloopt bent en het lopen er niet meer uit ziet, is het een mooi moment om je focus te verleggen naar je looptechniek. Wanneer je moe aan het worden bent, is het moeilijk om nog heel efficiënt en goed te blijven lopen. Hierdoor zul je nog sneller moe worden en dan raak je in een negatieve spiraal. Probeer hier dus uit te komen! Focus je op een goede looptechniek: span je buikspieren licht aan, neem je armen mee tijdens het lopen langs je lichaam, loop licht en zorg ervoor dat je jouw schoenen nauwelijks op het asfalt hoort.

5. Rugzakje energie

Deze tip heb ik ooit eens van mijn broer gehad. Hij gebruikte het tijdens het fietsen van een grote wielerronde. Destijds zat hij er helemaal doorheen, maar door te verbeelden dat hij een zak energie op zijn rug had, waar hij steeds wat van binnenkreeg, kon hij zichzelf voor de gek houden. Dat mentale kan zo sterk zijn waardoor je ook echt in je lijf meer energie gaat voelen. Het klinkt zo misschien heel zweverig, maar het is zeker het proberen waard!

6. Positief denken

Positief denken is altijd handig, maar zo ontzettend moeilijk wanneer je last hebt van een mentale strijd tijdens het hardlopen. Probeer voor jezelf een aantal dingen te herhalen, maar zorg ervoor dat je het nog wel enigszins kunt geloven.

7. Deel je run op

Ben je bezig met een lange duurloop? Of loop je ergens de hele of halve marathon? Knip je training of wedstrijd in stukken. Wanneer je een mentale strijd aan het leveren bent, kan het verlichtend zijn en overzicht bieden wanneer je het geheel opdeelt. Zo zie ik de hele marathon als 5 x 8 kilometer en een eindsprint. Een halve marathon knip ik vaak gewoon in twee. Het eerste deel wil ik lekker de ontspanning voelen, maar het tweede deel mag ik wat versnellen. Hierdoor voelt het geheel minder zwaar aan en het levert mentale winst op.

8. Tellen

Deze tip heb ik via een vriendin. Haar moeder liep regelmatig marathons en vertelde dat ze ging tellen wanneer ze er helemaal doorheen zat. Mogelijk heeft ze dit via Paula Radcliffe, wereldrecordhoudster op de marathon, die dit doet om gefocust te blijven. Het maakt niet uit wanneer je de tel kwijt raakt, want dan begin je gewoon opnieuw. Ik heb het zelf ook weleens geprobeerd en ook dit kan je lekker afleiden van jouw mentale strijd tijdens het hardlopen.

9. Pijn is tijdelijk

Tot slot moet je ook tijdens jouw run goed beseffen dat de pijn maar tijdelijk is. Meestal ben je binnen een paar minuten na de finish weer redelijk bijgekomen en voel je die pijn van het lopen niet meer. Deze gedachte kan je motiveren om net even wat extra te geven in de laatste kilometers.

De foto’s zijn gemaakt door Jordy Hindriks.