19 feb 2018 | Hardlopen, Marathon

Road to London: nog 62 dagen

Over twee maanden en drie dagen loop ik de marathon van Londen in samenwerking met TUI Sports. De tijd gaat zo snel! In deze geschreven versie van de Road to London deel ik mijn voorbereidingen. Hoe voel ik me? Kan ik me aan mijn trainingsschema houden? Vind ik de trainingen zwaar? Weet ik al op welke schoen ik ga lopen? Je leest het in deze Road to London. 

Naast de nieuwe serie, waarin ik jullie door middel van video meeneem in mijn Road to London, blijf ik ook schrijven. Schrijven vind ik niet alleen zelf heel leuk om te doen, maar ik weet ook dat er mensen zijn die liever teksten lezen dan video’s kijken. Op deze manier hoop ik voor een leuke afwisseling te zorgen. Voor de mensen die het willen weten: volgende week maandag komt de nieuwe video online!

In de vorige Road to London heb je kunnen lezen dat ik inmiddels weet hoe mijn trainingsschema eruit ziet. Ik train met een schema van de atletiekvereniging. Zij trainen (bijna) allemaal voor de marathon van Rotterdam. Ik heb het schema iets opgeschoven, zodat ik ook goed uitkom voor Londen. In het schema staan vier of vijf trainingen per week beschreven. De afgelopen twee weken voerde ik vier trainingen per week uit.

En heel eerlijk gezegd is dat toch een beetje wennen. Normaal gesproken doe ik waar ik zin in heb en soms is dat zes keer per week hardlopen. Nu moet ik leren om echt rust te houden op de rustdagen, want de trainingen die er wél op staan, zijn allemaal best pittig. Een gewoon relaxt rondje rennen staat bijna nooit op mijn schema. Dat is ook goed, want daar zal ik niet beter van worden. Er zitten intervaltrainingen bij, piramidetrainingen, heuveltrainingen, maar uiteraard ook lange duurlopen.

De eerste twee lange duurlopen heb ik inmiddels al achter de rug. De eerste lange duurloop was 26 kilometer. Vooraf wilde ik het voor mezelf iets gemakkelijker maken, omdat ik niet zeker wist of ik uit het niets 26 kilometer aan zou kunnen. Ik sprak met mezelf af dat 24 kilometer ook goed genoeg zou zijn. Uiteindelijk liep ik zo gemakkelijk dat ik na de 24 nog wel twee kilometer door kon. Dat gaf meteen heel veel vertrouwen!

De afgelopen week liep ik op dinsdag met de atletiekvereniging. Deze keer hadden we geen baantraining, maar deden we een duurloop waarin we drie versnellingen van 8 minuten moesten maken. Dit ging me redelijk goed af. Op woensdag was ik jarig en de hele dag vrij. Het was prachtig weer, maar helaas voelde ik wat pijntjes in mijn knie. Daarnaast stond er ook echt rust op mijn schema en besloot ik me daar heel wijs aan te houden. Op donderdagochtend mocht ik weer aan de bak. Een piramidetraining van 15 kilometer in totaal. Na het inlopen mocht ik vijf minuten in 5.05 min/km, daarna tien minuten in 4.50 min/km, vijftien minuten in 4.35 min/km en vervolgens bouwde ik het weer af in minuten. Die training ging zo lekker!

’s Middags liepen we nog een klein rondje tijdens de reünie met Vifit Sport en Runner’s World. Ik deed rustig aan, omdat ik natuurlijk een zware training had gehad. Op vrijdag mocht ik weer rusten en dat kwam goed uit, want ik had een drukke dag. Daarnaast stonden er voor het weekend twee trainingen gepland, waaronder een lange duurloop op zondagochtend.

Die duurloop ging wederom heel goed. Ik begon in een rustig tempo van rond de 5:20 min/km. Dit bouwde ik al snel uit tot een tempo rond 5:10 min/km. De laatste 10 kilometer versnelde ik steeds iets meer. Gemiddeld kwam ik dus uit op 28 kilometer in 5:02 min/km. Eigenlijk veel te hard, maar mijn hartslag was, zeker het eerste deel, heel laag. Ik liep ontspannen en heel fijn. Ook deze duurloop geeft vertrouwen, hoewel ik echt niet nog een kilometer door kon. Ik had te weinig voeding mee en voelde dat mijn energie aan het opraken was. Wel heb ik van kilometer één tot en met 28 kunnen genieten. Wat een heerlijk voorjaarszonnetje! Ik kreeg er echt de lentekriebels van.


Ik kan dus zeggen dat ik lekker op schema zit. De trainingen gaan vooralsnog goed en mijn lijf werkt goed mee. Op de rustdagen probeer ik echt rust te houden, hoewel ik komende week zeker een keer op de fiets zal stappen. Dat heb ik immers ook met mezelf afgesproken. Echter zal dat een heel klein rondje worden, waarin vooral actief herstel centraal staat.

De ideale marathonschoen? Die heb ik nog niet gevonden. De komende weken zal ik toch echt even op onderzoek uit moeten gaan, want anders heb ik geen tijd meer om de schoen in te lopen. Dit wordt dus vervolgd.

Waar train jij voor? Heb jij ook zo genoten van het voorjaarszonnetje het afgelopen weekend?