21 feb 2018 | Persoonlijk

Gezond aankomen: hoe heb ik dat gedaan?

Het is alweer negen jaar geleden dat ik ontzettend ongelukkig was. Ongelukkig met mezelf, angstig en compleet uitgeput. Mijn lichaam was op, want ik zorgde er helemaal niet goed voor. Inmiddels was ik bijna twintig kilo lichter en wist ik zeker dat ik een eetstoornis had. In 2009 moest er iets veranderen. Ik wilde in therapie. Daarvoor moest er alleen nog wel wat gebeuren: aankomen in gewicht.

Een hele zomer wist ik dat er kilo’s bij moesten, want anders mocht ik niet in behandeling. Eigenlijk een rare wereld, want ik was te ziek om in behandeling te gaan, dus moest ik het eerst thuis zelf maar ”oplossen”. Gelukkig had ik genoeg motivatie om de therapie aan te gaan. Ik weet niet eens hoeveel kilo ik binnen die maanden moest aankomen. Ik weet nog wel dat het een hele strijd was.

Aankomen vs afvallen

Aankomen is naast afvallen een iets minder gangbaar proces. Door de maatschappij waarin we leven lijkt het vaak iets dat bijna onlogisch is. Producten met weinig calorieën, vetten en koolhydraten lijken overal in beeld te worden gebracht. Zoveel boeken er zijn over afvallen, zo weinig kon ik vinden over aankomen. Want hoe doe je dat? Aankomen terwijl je eigenlijk het liefst zo licht mogelijk zou willen zijn? Iedere kilo erbij op de weegschaal voelde als niet oké. Terwijl ze voor mij heel erg oké waren!

Alles onder controle

Het hele ding met mijn eetstoornis was natuurlijk dat ik een soort controle wilde voelen. Doordat ik zou aankomen in gewicht voelde het alsof ik dat kwijt was. Om dit proces enigszins prettig te laten verlopen, zocht ik dus een nieuwe controle. De controle moest ik niet langer zoeken in het getal op de weegschaal dat steeds lager werd. Ik zocht de controle in datgene wat ik ging eten. Het hielp mij dan ook dat ik dit van te voren kon bedenken, zodat er geen onverwachte strijd in mijn hoofd zou ontstaan.

Kleine stappen

Door kleine stappen te nemen, voelde het alsof ik meer controle had. Zo ging ik niet van één naar acht boterhammen op een dag. Ik bouwde het rustig op. Van die ene boterham probeerde ik eerst twee te maken. Dat werd een nieuwe veiligheid en vanuit daar kon ik verder groeien. De angst rondom die tweede boterham was weg en daardoor kon ik door naar drie boterhammen. Ik zag ook dat ik niet meteen kilo’s aankwam in gewicht van meer eten en dat luchtte me op.

Strijd met tranen

Uiteraard was het niet gemakkelijk. Ik herinner me de dagelijkse strijd in mijn hoofd nog goed. Meestal begon ik de dag goed en gemotiveerd, maar aan het eind van de dag kon ik het maar moeilijk overzien. Voor mijn gevoel had ik al zoveel gegeten! Ook op vakantie vond ik het moeilijk. Ik probeerde mee te doen met alles en het allemaal los te laten. Heel vaak resulteerde het in paniek. De paniek ontstond dus vooral wanneer ik het niet meer kon overzien, wanneer de angst te groot werd en wanneer ik de controle kwijt was geraakt. Zeker wanneer er iets ”lekkers” op tafel stond, vond ik dit maar lastig. Ik bleef dan eten, maar voelde me na afloop zo slecht. Ik werd onrustig en moest van mezelf meteen weer bewegen. Wat mij op dat moment hielp? Het delen met mensen om me heen. Zij konden me helpen om weer rustig te worden. Ze stelden me gerust. Ik overzag vaak niet meer wat realiteit was en wat niet. Ik verzandde in negatieve gedachten en paniek. Mijn moeder kon me helpen te relativeren: je wordt niet meteen dik, dit is nodig om beter te worden, je doet het goed.

Motivatie

Misschien is dit wel het belangrijkste wanneer je wilt of moet aankomen. Het heeft mij heel goed geholpen om te beseffen waarom het nodig is. Wat is jouw motivatie? Voor mij was het duidelijk: ik wilde die therapie om beter te worden. Daarvoor moest ik in gewicht aankomen. Door dit ergens op te schrijven of jezelf er aan te laten herinneren gedurende de dag, kan het je door de moeilijke momenten heen slepen. Wanneer ik mensen begeleid bij hun problematiek rondom het eten benoem ik ook altijd: schrijf jouw motivatie op. Wat brengt het je door nu goed te gaan eten? Wat levert dat je op? Het kan zoveel zijn: gezond voor je lichaam, weer meer energie, weer mee kunnen doen met sociale activiteiten, minder pijn, beter slapen, betere concentratie, je ziet er beter uit, meer kans op die behandeling, weer meer gevoelens kunnen ervaren en ga zo maar door. Het is goed om dit ook voor jezelf helder te hebben wanneer je gezond wilt aankomen in gewicht. Wat is jouw doel?

Uiteindelijk is het me gelukt. Ik ben weer op gezond gewicht gekomen. Op een gegeven moment werd ik zelfs iets zwaarder dan ik eigenlijk voor ogen had, maar op dat moment was ik helemaal gelukkig en dus was dat voor mij geen probleem. Nu ben ik al een aantal jaren stabiel. Mijn lichaam heeft een gezonde balans gevonden waar ik me heel goed en energiek bij voel. Dat gun ik iedereen!

Heb jij weleens moeten aankomen in gewicht? Hoe vond je dat? Hoe heb jij het aangepakt?