19 nov 2017 | Persoonlijk

7 x wat ik heb geleerd van één jaar bloggen

Het afgelopen jaar is zo ontzettend snel gegaan. Aan de ene kant kan ik me geen leven meer voorstellen zonder mijn blog en mijn actieve Instagram account. Tegelijkertijd ben ik nog maar zo kort bezig en is er al zoveel gebeurd. In dit artikel deel ik met jullie wat ik allemaal heb geleerd van dit eerste jaar bloggen.

1. Bloggen is hard werken

Een paar leuke teksten schrijven en dan krijg je allemaal pakketjes toegestuurd. Het lijkt zo simpel, maar dat is het zeker niet. Bloggen is hard werken. Ik vind schrijven ontzettend leuk en zie het nooit als iets dat moet. Voor mij valt het harde werken dus wel mee, maar als buitenstaander besef je soms niet hoeveel tijd er in een artikel gaat zitten. Meestal ben ik meerdere uren bezig met het schrijven van een mooi artikel. Daarnaast is het best lastig om creatief en origineel te zijn. Mijn brein maakt soms overuren. Tot slot ben ik natuurlijk naast het schrijven van stukken ook bezig met mijn Instagram. Ik wil het liefst iedere dag een mooie foto met jullie delen. Vervolgens wordt er door jullie op gereageerd en ook daar wil ik dan weer op reageren. Ook mailtjes van lezers en lezeressen wil ik graag zorgvuldig beantwoorden. Dat lukt helaas niet altijd. Dit kost allemaal behoorlijk veel tijd, maar voor mij is dit het zeker waard.

2. Doorzetten loont

Wanneer je net een blog online zet, zijn de eerste weken leuk en spannend. Je schrijft stukken, je hebt nog veel energie en veel inspiratie. Op een gegeven moment komt er een punt waarop dit minder wordt. Het is de kunst om dan door te zetten. Zelf bleef ik eigenlijk genoeg inspiratie houden. Natuurlijk zijn er weleens dagen waarop het even minder is, maar daar probeer ik altijd een back-up voor aan te leggen. Zo houd ik in mijn telefoon een lijstje met leuke ideeën bij. Op deze manier is er altijd wel een onderwerp waar ik over kan schrijven.

3. Wees jezelf, er zijn al zoveel anderen

Dit klinkt super cliché, maar het is wel waar. In het begin dacht ik weleens: waarom zou ik nou gaan bloggen? Er zijn al zóveel bloggers. Wat voeg ik nou toe? Ik heb echt geleerd dat mensen jouw blog willen lezen, omdat ze geïnteresseerd zijn in jou. Ik schrijf altijd vanuit mijn eigen visie. Dit is niet door een ander te verwoorden. Weet je hoeveel kledingwinkels er voor vrouwen zijn? Die trekken ook allemaal net even een ander publiek. En soms is het publiek bij de winkels gelijk, omdat mensen ook graag ergens anders een kijkje nemen. Door het op die manier te bekijken, is het echt gemakkelijker om jezelf te blijven. Mensen willen iets van jou horen. Als je zo schrijft als de rest, hoef je inderdaad geen artikelen te gaan schrijven. Die zijn er namelijk al!

4. Zeg niet op alles ja

Toen mijn Instagram en blog begonnen te groeien, kreeg ik van bedrijven steeds meer mailtjes en aanbiedingen. Ik kreeg leuke pakketjes thuisgestuurd. Meestal gevraagd, maar ook weleens ongevraagd. Ik vind dat super tof, maar soms zitten er ook dingen bij die niet helemaal bij je passen. Het is de kunst om alleen dingen aan te nemen die bij je passen. Zo zeg ik tegen heel veel voedingsproducten nee, omdat ik weinig heb met gezonde voeding, koken en bakken. Sportvoeding neem ik dan wel weer aan, omdat ik hierin heel graag nieuwe producten test. Dingen die met fitness te maken hebben, moet ik ook eigenlijk altijd afwijzen. Dat past gewoon niet bij mij.

5. Bloggen is meer dan stukjes schrijven

Door mijn blog heb ik al zoveel meegemaakt. Ik ben mede door mijn blog in New York geweest om daar de marathon te lopen. Daarnaast mag ik naar leuke evenementen en heb ik gesprekken met grote bedrijven. Ik heb al heel veel fantastische mensen ontmoet. Dat zijn mensen met dezelfde passies: hardlopen (of een andere sport) én erover schrijven. Tot slot kan ik nu grotendeels ‘gratis’ mijn hobby uitvoeren, wat natuurlijk geweldig is.

6. Kritisch en eerlijk zijn is belangrijk

Op mijn blog probeer ik zo eerlijk en kritisch mogelijk te zijn. Ik heb geleerd door mijn blog dat dit ook belangrijk is en gewaardeerd wordt. In het begin had ik nog weleens de neiging om heel lovend te zijn over producten die ik had gekregen. Ik voelde me bijna schuldig om een kritische noot te schrijven. Uiteindelijk heb ik geleerd dat mijn lezers het meest hebben aan eerlijke en kritische verhalen. Zelf vind ik dat op een andere blog ook het fijnst. Ik weet nu ook dat als een hardloopschoen voor mij te zacht of te breed is, dat dit niet voor iedereen zo hoeft te zijn. Dit probeer ik ook altijd aan te geven. Het is mijn persoonlijke ervaring en dit kan voor iedereen anders zijn.

7. Schrijven is echt mijn ding

Schrijven maakt me blij. Dat weet ik al mijn hele leven, maar sinds mijn blog is het me helemaal duidelijk. Ik wilde altijd al journalist worden vroeger. Nu ik meer met schrijven bezig ben, weet ik echt dat dit bij mij past en bij mij hoort. Ik zal dus ook niet zo snel stoppen met mijn blog of met schrijven. Wie weet kan ik uiteindelijk, op wat voor manier dan ook, schrijvend mijn geld verdienen. Dat zou geweldig zijn!

Morgen bestaat m’n blog echt een jaar en zal ik een leuke winactie online zetten. Houd m’n blog dus in de gaten!