28 mei 2017 | Wielrennen

Mijn favoriete fietsroutes in Noord-Nederland

Als ik heel eerlijk mag zijn, vind ik fietsen in het buitenland het leukst. Nieuwe plekken ontdekken, genieten van het uitzicht en van een ander landschap. Natuurlijk zit ik niet zoveel in het buitenland dus ik ben genoodzaakt om de meeste rondjes door Noord-Nederland te maken. Eerder deelde ik al welke hardlooproutes in Groningen bij mij favoriet zijn. Meteen naar aanleiding van dat artikel kreeg ik vragen over mijn fietsroutes. Daarom deel ik vandaag mijn favoriete fietsroutes door Noord-Nederland.

Even een opmerking vooraf: in dit artikel ga ik niet een gedetailleerde routebeschrijving geven van rondjes die favoriet zijn. Wel zal ik een aantal richtpunten beschrijven waar ik graag heen fiets. Het gaat dus meer om de gebieden die leuk zijn om te verkennen per racefiets. Ik hoop dat je er wat aan zult hebben!

Zuidlaren

Het dorp Zuidlaren is voor mij altijd een leuk richtpunt vanuit de stad. Het ligt in het Noorden van de provincie Drenthe. Het bevindt zich in een erg groen en bosrijk gebied. Het Zuidlaardermeer is logischerwijs een meer naast het dorp. Natuurlijk hangt het erg van de windrichting af of ik kies om richting Noord-Drenthe te gaan fietsen. Het liefst fiets ik dus richting Zuidlaren wanneer de wind uit het zuiden komt. Zuidlaren ligt op circa 20 kilometer van Groningen. Wanneer ik een rondje ga maken, kom ik vaak op 45 kilometer in totaal. De route via Eelde, Vries en Tynaarlo heen en via Midlaren en Haren terug vind ik het leukst!

Leek

Leek is een dorpje ten westen van Groningen. Logischerwijs fiets ik daar graag heen als de wind uit het westen komt. Afgelopen winter heb ik dit rondje zelfs twee keer hardgelopen. Ik koos er dan voor om precies langs het Leekstermeer te rennen en ik kwam dan uit op circa 32 kilometer. Met de fiets pak ik vaak een iets ruimere route, waardoor ik rond de 40 kilometer uit kom. Vanuit de stad Groningen fiets ik eerst vaak langs de snelweg. Ik sla dan bij het kanobedrijf in Midwolde af om langs mooie weggetjes richting Nienoord te fietsen. Via Leek fiets ik dan door Nietap richting Roden. Daarna kies ik vaak om via Peize nog naar Paterswolde te rijden en dan buig ik weer af naar de stad.

Norg

Weer ten zuiden van de stad Groningen ligt het dorpje Norg in Drenthe. Norg ligt ongeveer 25 kilometer van de stad af. Kies deze route niet op een zondag, want er zijn vaak veel families en ouderen op de fiets te vinden. Het kan dan druk zijn op de fietspaden. Meestal kies ik Norg als verste punt. Je kunt ervoor kiezen om via Roden en Langelo heen te fietsen. De terugweg kies ik het liefst voor de route via Donderen en Eelde. Het leukste aan deze route is dat je veel door een bosrijk gebied fietst.

Garnwerd

Sinds een jaar ben ik enthousiast geworden over Noord-Groningen. Steeds vaker kies ik er voor om richting het noorden te gaan fietsen. Je hebt daar ontzettend mooie fietsroutes. De laatste tijd fiets ik vaak richting het dorpje Garnwerd. Hier is een geweldige koffiestop bij restaurant Garnwerd aan Zee, maar daar later meer over in een artikel. Garnwerd ligt op slechts 12 kilometer van de stad, maar je kunt daarna nog een erg mooie lus maken. Via dorpjes als Aduarderzijl, Feerwerd, Ezinge en Oldehove kun je jouw fietsroute vervolgen om uiteindelijk via Zuidhorn terug naar de stad te rijden. Ook via de andere kant van Garnwerd, namelijk langs Winsum, kun je een mooi rondje maken.

IMG_5297

Zoutkamp

Als je de route via Garnwerd doortrekt, kun je een rondje van circa 80 kilometer maken. Je kunt na Aduarderzijl verder omhoog fietsen richting Schouwerzijl en Warfhuizen. Daarna kun je kiezen om via Leens en Ulrum naar Zoutkamp te gaan. Zoutkamp is een heel bijzonder dorpje nabij Lauwersoog. Het is echt de moeite waard om er eens heen te fietsen. Om terug te fietsen richting Groningen kun je ervoor kiezen om via Oldehove naar Aduard te gaan. Je kunt het rondje natuurlijk ook nog groter maken door via Lauwerzijl en Kommerzijl te fietsen.

Sneek

Natuurlijk fiets ik niet alleen maar in Groningen en Drenthe. Omdat mijn ouders in Friesland wonen en ook een aantal vriendinnetjes van mij, komt het vaak voor dat ik in Friesland op de fiets stap. Het liefst fiets ik dan in de omgeving van Sneek en het Sneekermeer. Ik vind het misschien wel het mooiste gebied van Friesland. Langs de wateren kun je prachtige tochten maken. Zelf heb ik een aantal keer meegedaan aan de Elfmeren fietstocht. Dit is een fietsevenement in mei en het brengt je langs elf meren in Friesland. Het is echt een aanrader!

Dit zijn een aantal van mijn favoriete fietsroutes in Noord-Nederland. Waar fiets jij graag? Laat het hieronder weten in de comments!