14 dec 2016 | Hardlopen, Marathon

10 x dingen die ik had willen weten vóór mijn eerste marathon

Vorig jaar rond deze tijd was ik al lichtelijk in de stress voor mijn eerste marathon. Ik was er behoorlijk mee bezig, terwijl het pas in april zou plaatsvinden. Een marathon lopen en voorbereiden brengt nu eenmaal spanning met zich mee. Zeker bij de eerste marathon weet je niet zo goed wat je kunt verwachten. Sommige dingen had ik vooraf wel willen weten, want dat had me heel wat stress en gedoe gescheeld. In dit artikel lees je 10 dingen die ik had willen weten vóór mijn eerste marathon.

Een belangrijke kanttekening vooraf: dit gehele artikel is vanuit mijn persoonlijke ervaring beschreven. Dit zal voor iedereen anders zijn en onderstaande 10 regels hadden mij persoonlijk geholpen indien ik het vooraf had geweten.

1. Oefenen met je kleding kan handig zijn

Zelf heb ik dit niet gedaan en ik baalde behoorlijk toen het opeens een stralende dag bleek te zijn. Ik had weinig geoefend met mijn outfit. Probeer in de weken voorafgaand aan de marathon de weersvoorspelling goed in de gaten te houden. Let daarbij vooral goed op de temperatuur en wat je prettig vindt om dan aan te hebben. Laat je hierin ook niet door een ander overhalen om meer of minder kleding te dragen. De één kan nu eenmaal beter tegen warmte dan een ander.

2. Kies op tijd de juiste schoen

Doordat mijn twee paar hardloopschoenen bijna af waren, zat ik erg in dubio of ik nog een nieuw paar aan zou gaan schaffen. De tijd begon wat te dringen en ik besloot toch op mijn oude schoenen te lopen. Dit zorgde bij mij voor veel twijfels. Waren ze niet teveel versleten? Kon ik er nog wel een marathon op lopen? Neem dit soort dingen mee in je planning!

3. Het ophalen van het startnummer kost tijd

Het ophalen van het startnummer kan behoorlijk lang duren bij een marathon. Het is wel even andere koek dan het kleine loopevenement in een gehucht. Wanneer je het nummer op gaat halen, ben je zo een uur verder. Ook kan het erg druk zijn bij zo’n marathonexpo. Neem hier rustig de tijd voor. Ik had die tijd niet en werd er behoorlijk gestrest van. Onnodige energieverspilling dus!

img_5388

4. Drinken is belangrijk

Drink vanaf de eerste verzorgingspost! En, ja, ook wanneer je denkt: ‘Ah, ik heb nog geen dorst, dat kost alleen maar tijd!’. Je hebt het echt nodig om vanaf de eerste kilometers te drinken, al is het maar één slok.

5. Kies meerdere smaken voeding

Zorg ervoor dat je verschillende smaken bij je hebt. Dus niet alleen de cola snoepjes van Powerbar. Dit laatste was dus mijn keus. Ik dacht dat ik daar voldoende aan zou hebben. Maar geloof mij: na 2 uur lopen ben je die smaak echt wel zat. Het zou prettig zijn geweest, wanneer ik op dat moment een ander smaakje had kunnen proeven. Ik werd alleen al misselijk van de geur. En nog steeds, want wanneer ik diezelfde snoepjes ruik, voel ik de pijn alweer bijna.

6. Alles kost energie tijdens het lopen van een marathon

Ja, kies dus niet alleen voor snoepjes. Kies ook voor vloeibare gels of een klein reepje. Na 20 kilometer had ik eigenlijk al geen puf meer om te kauwen. Op dat moment had ik liever een vloeibare gel bij me gehad. Echt alles kost namelijk energie wanneer je een marathon loopt.

7. De beste stuurlui staan aan wal

Er zijn altijd mensen die denken te weten wat het beste is (ook voor jou). Dit kunnen mensen uit je familie zijn, mensen met al 100 jaar marathonervaring en zelfs mensen van sociale media. Maar uiteindelijk denk ik dat je zelf het beste weet wat goed is voor jou. Jij kent jouw lijf het beste. Vertrouw daarop! Jij weet wat je lichaam aan kan en hoe je lichaam reageert op dingen. Zo heb ik mij laten overhalen om andere producten te eten voorafgaand aan de marathon. Dat bleek niet verstandig.

8. 42,2 kilometer is ver

Dat weet je natuurlijk van te voren, maar 42,2 kilometer is echt ver. Een paar jaar geleden had ik nooit verwacht dat ik 42,2 kilometer zou kunnen rennen, maar gedurende de trainingen kreeg ik steeds meer vertrouwen. Dat is natuurlijk mooi, maar daardoor heb ik het uiteindelijk misschien toch wat onderschat. 42,2 kilometer blijft heel erg ver!

10694292_724998400902590_8016089213148534541_o

9. Een marathon uitlopen is al een prestatie

Natuurlijk had ik dit voorafgaand aan het marathonavontuur ook wel kunnen bedenken. Toch had ik me willen realiseren dat een eerste marathon niet gaat over hoe snel je loopt, maar meer of je het uit kunt lopen en of je kunt genieten van het evenement. Doordat ik voor mezelf de lat heel erg hoog heb gelegd, dacht ik alleen nog maar aan die tijd, die ik in mijn hoofd had.

10. De dagen na de marathon kunnen 00k zwaar zijn

Ik had nooit gedacht dat ik nog spierpijn zou kunnen krijgen van hardlopen. Na lange duurtrainingen was ik, naast een beetje stijf, vaak zo fit als een hoentje. Toch had ik na die 42,2 kilometer zo ontzettend veel spierpijn! Ik heb echt spieren gevoeld, waarvan ik niet wist dat ik ze had. Mijn hele lijf was stijf en stram. Ik kon de trap nauwelijks afkomen. En het was maar 7,2 kilometer verder dan mijn langste duurtraining! Blijkbaar is zo’n marathon echt een aanslag op je lichaam. Dat moet je niet onderschatten. Dat had ik vooraf graag alvast geweten!

Dit zijn de 10 dingen die ik voorafgaand aan mijn eerste marathon graag had willen weten. Heb jij nog aanvullingen? Heb je al eens een marathon gelopen? Of ga je binnenkort voor een eerste? Laat het me weten in de reacties hieronder. Ik ben benieuwd!