10 jan 2024 | Essentials, Favorieten

7 x hardloop musthaves voor de winter

Hardlopen in de winter is heel goed te doen, mits je de juiste kleding en accessoires hiervoor in huis hebt. Vandaag deel ik mijn 7 hardloop musthaves voor de winter. 

1. Haarband

Ik vind het heel fijn om in de winter iets over mijn oren te hebben wanneer ik naar buiten ga. Echter is het voor mij en mijn grote bos haar onmogelijk om een muts te dragen. Ik ga dus eigenlijk altijd voor een hoofdband. Zelf heb ik verschillende in mijn kast liggen: een van Lorini, een van H&M en een van Decathlon.

2. Handschoenen

Misschien is dit wel een van de belangrijkste hardloop musthaves voor de winter. Voor mij zijn handschoenen al nodig wanneer de temperatuur onder de 10 graden zakt. Ik heb heel gauw koude vingers en handen tijdens het hardlopen. Handschoenen zijn er gelukkig in verschillende soorten en maten. Zelf heb ik gewoon dunne handschoentjes, maar ook hele dikke water- en winddichte.

3. Bodywarmer

Dit vind ik echt onmisbaar in de koudere maanden. Een bodywarmer zorgt ervoor dat je op een eenvoudige manier snel een warm lijf hebt en houdt. Je hebt ook bodywarmers van heel veel merken. Zelf heb ik een aantal winddichte dunne bodywarmers van ASICS, maar ook dikke en warme varianten. Zo kan ik bij iedere temperatuur me op de juiste manier kleden.

4. Verlichting

Verlichting is echt heel belangrijk wanneer je gaat lopen in de winter. Er zijn natuurlijk meerdere manieren om zichtbaar te zijn in het donker. Zo kun je kiezen voor kleding met reflectie, maar ook verlichting is heel belangrijk. Mijn favoriet? Deze hardloop verlichting van Decathlon vind ik top. Je kunt hiermee namelijk ook voor je op de weg schijnen, waardoor jij niet alleen zichtbaar bent voor anderen, maar je zelf ook goed kunt zien waar je loopt.

5. Thermokleding

Wanneer je gaat lopen in de winter is het handig om thermokleding te gebruiken. Zeker als de temperatuur flink gedaald is, heeft je lichaam baat bij een goede laag die het warm kan houden. Zelf heb ik heel veel verschillende thermokleding in mijn kast. Zo heb ik heel veel items van Craft en Falke liggen, maar ook dit kun je weer voor een vriendelijke prijs elders aanschaffen. Zo kun je bij Decathlon terecht, maar ook H&M heeft tegenwoordig thermoshirts.

6. Regenjasje

De afgelopen tijd ben ik al een aantal keren flink natgeregend. Nu is regen niet altijd erg tijdens het hardlopen, maar wel wanneer het ook nog fris is. Je lichaam koelt dan snel af. Het zou fijn zijn als je lijf relatief droog kan blijven tijdens het lopen. Een goed regenjasje aanschaffen, vind ik persoonlijk echt de moeite waard. Zelf heb ik geluk dat ik ooit een goede heb gekregen van Gore-Tex. Ook zijn er voldoende alternatieven. Wat ik belangrijk vind bij een regenjasje, is dat het je droog houdt, maar dat het wel ademt. Je wilt niet zo’n vuilniszak effect. Het moet comfortabel aanvoelen en lekker lopen.

7. Kol of buff

Tot slot vind ik een kolletje in de winter altijd heel prettig. Wanneer mijn nek warm is, voelt dit voor mij heel prettig. Ik weet dat dit per persoon verschilt en niet iedereen zal hier blij van worden. Mocht ik halverwege mijn training mijn kolletje toch zat zijn, kan ik hem gemakkelijk meenemen in een vakje van mijn jas of loopbroek.