28 jul 2021 | Reizen

10 x tips voor een vakantie aan het Gardameer

Inmiddels hebben mijn ouders alweer 16 jaar dit vakantiehuisje bij het Gardameer. Dat zijn genoeg jaren om veel te ontdekken in die regio. Aangezien er vrij veel volgers van mij ook weleens richting het Gardameer gaan en ik via Instagram regelmatig vragen krijg, leek het me leuk om mijn tips te delen. In dit artikel geef ik 10 leuke tips voor tijdens je vakantie aan het Gardameer.

1. Lago di Tenno

Lago di Tenno ligt op een kwartiertje rijden vanaf Riva. Nabij het dorpje Tenno ligt het schoonste meer van heel Italië. Lago di Tenno is een heel helder bergmeer met een fel turquoise kleur. Het water is ijskoud, maar zo mooi. Je kunt hier heerlijk een dag vertoeven of de omgeving bekijken. Neem voldoende kleingeld mee om te parkeren.

2. Een dag naar Malcesine

Malcesine is, wat mij betreft, één van de mooiste stadjes aan het Gardameer. Het ligt aan de oostkust. Het vakantiehuis van mijn ouders ligt er recht tegenover, aan de westkust. Dit betekent dat wij Malcesine vaak per boot bezoeken. Vanaf Limone varen er bootjes af en aan. Het is echt de moeite waard om rond te dwalen door de kleine, nauwe Italiaanse straatjes en te genieten van onverwachtse terrasjes aan het water. Ook kun je er een mooi kasteel bezoeken. Van daaruit heb je een geweldig uitzicht over de stad en het Gardameer.

3. Monte Baldo

Vanuit Malcesine kun je met een gondel omhoog naar de Monte Baldo. Dit is de berg waarop wij uitkijken vanaf ons huisje. Dit is zeker een aanrader wanneer je op vakantie bent in deze regio. Vanaf de Monte Baldo heb je een geweldig uitzicht over het Gardameer. Daarnaast kun je er prachtige routes wandelen of mountainbiken. Ben je van plan om een dagje hierheen te gaan? Koop dan je tickets online. Dit scheelt heel lang wachten in de rij!

4.Mountainbiken in de omgeving van Arco en Riva

Arco is een dorpje dat niet direct aan het Gardameer ligt. Het ligt net iets noordelijker dan Riva. Arco staat bekend als klim- en mountainbike dorp. Iedereen is hier sportief ingesteld. Je kunt in deze omgeving namelijk prachtig klimmen en mountainbiken. Een aanrader als je van sportieve activiteiten houdt tijdens je vakantie! Mijn favoriet? Strade del Ponale! Ook vanaf het huisje van mijn ouders maak ik trouwens geregeld een tocht op de mountainbike. Er zijn verschillende routes uitgezet, die allemaal prachtig zijn!

5. Eten bij Il Camino

Nooit eerder at ik zo lekker als bij Il Camino. Daarnaast betaal je er nauwelijks iets voor en is het uitzicht adembenemend. Il Camino is een typisch Italiaans familierestaurant. Alles in het restaurant is huisgemaakt. Van het brood tot de olijfolie en van de wijn tot de koekjes in de tiramisu. Ze serveren als afsluiter van de avond zelf gestookte Grappa en je kunt er eigen gemaakte snijplanken kopen van olijvenhout. Alles wordt dus zelfgemaakt en dat proef je absoluut. Wat je echt moet bestellen hier? Carpaccio! Ook de pizza’s zijn trouwens verrukkelijk. Zo dun heb ik ze nergens anders gegeten.

6. Zwemmen bij Parco Le Fontanelle

In het dorpje Gargnano aan de westkust van het Gardameer vind je Parco Le Fontanelle. In dit park kun je heerlijk relaxen tussen de olijfbomen. De meeste stranden aan het Gardameer zijn steen- en kiezelstranden. Dat ligt vaak niet zo lekker op je handdoekje. Bij Parco Le Fontanelle kun je wel fijn liggen. Er is voldoende plaats in het gras en via een trap daal je af naar het strand om het water in te gaan. Ook is er een beachbar aanwezig met verkoelende drankjes en lekkere lunches. Ideaal voor een dagje strand!

7. Een concert bijwonen in het amfitheater bij Gardone Riviera

Een concert bijwonen in een amfitheater leek me wel geweldig. Twee jaar gelelden stuitte ik per toeval op tickets voor Passenger in het amfitheater van Gardone Riviera. Samen met twee vriendinnen ging ik erheen. Het was het meest bijzondere concert dat ik ooit heb bijgewoond: het uitzicht, de sfeer en de openlucht. Wanneer je de mogelijkheid hebt om zoiets mee te maken, moet je het zeker doen. Qua prijs viel het ons erg mee. We betaalden 30 euro per kaartje voor het concert van Passenger.

IMG_9824

8. Op het terras in Salò

Salò ligt aan de zuidwest kant van het Gardameer. Vergeleken met Malcesine is het een iets moderner Italiaans stadje. Door de brede boulevard langs het Gardameer is deze stad erg geschikt voor een middagje terrassen. Ons favoriete café aan de boulevard is ‘Vasalli’. Wanneer je hier een Aperol Spritz besteld, krijg je er een heel bord met verschillende, Italiaanse hapjes bij geserveerd. Mjam!

9. Hiken

Hiken is één van de leukste dingen om te doen in deze regio en wat mij betreft een van de beste tips voor tijdens een vakantie bij het Gardameer. Inmiddels heb ik alweer heel wat toffe routes ontdekt. De meest mooie wandelingen maak je, wat mij betreft, aan de noordkant van het Gardameer. Zo is de hike naar Punta Larici een must do! Ook vind je vanaf de Monte Baldo en vanuit Riva heel veel mooie wandelingen. Zelf vinden we ze altijd via Komoot of Google. Vanuit ons vakantiehuisje lopen ook leuke wandelingen, zoals naar de waterval of naar Montecastello.

10. Een dag naar Verona

Tot slot is het leuk om een grotere stad te bezoeken tijdens je vakantie. Er zijn meerdere opties wanneer je aan het Gardameer verblijft. Zo zou je ervoor kunnen kiezen om naar Milaan te gaan. Ook Venetië is een optie, maar in de zomer wel erg druk en warm! Verona vind ik zelf altijd een goede keus. Het is een sfeervolle en gezellige stad. Je kunt er shoppen, maar er is ook voldoende te bezichtigen. Wat mij betreft is dit een ideale combinatie!

Dit waren mijn 10 tips voor tijdens een vakantie aan het Gardameer. Ben jij hier weleens geweest? Heb jij nog goede tips? Laat ze hieronder weten in de comments! Ik ben erg benieuwd.