14 jul 2023 | Reizen

Op fietsvakantie met camper: mijn ervaringen en tips

Het was al jaren een droom van mij om eens op reis te gaan met een camper. Afgelopen april kwam deze droom uit. Hoe is het om op fietsvakantie met een camper te gaan? In dit artikel deel ik mijn ervaringen.

Dit jaar zijn we (al) twee keer op reis geweest met een camper. De eerste keer was halverwege april in Italië. We huurden via Goboony een camper. Het mooie aan dit platform is dat je direct bij de eigenaar een camper kunt huren. Een geniaal concept als je het mij vraagt. Waarom? Ik vind heel lang autorijden niet per se leuk. Nu gaat een camper ook nog eens een stuk minder hard dan een auto, dus zo’n lange reis naar Italië met een camper sprak me niet meteen aan. Daar rondrijden in een camper overigens wel! Via Goboony was het mogelijk om vlakbij het vakantiehuisje van mijn ouders, in Italië, een camper te huren. Top! In Verona stond op de afgesproken dag een prachtige camper voor ons klaar, inclusief fietsendrager! Deze optie hadden we tijdens het zoeken naar de juiste camper aangevinkt op de website. Hierdoor konden we meteen zien welke campers het mogelijk maken om ook daadwerkelijk op fietsvakantie met een camper te gaan.

Het ophalen van de camper verliep probleemloos. Via de website kun je gemakkelijk berichten sturen naar de eigenaar en zo een tijd en plek afspreken. Bij het ophalen liepen we alle bijzonderheden even langs en kregen we uitleg over de camper en het gebruik daarvan. Omdat wij toevallig een camper hadden gehuurd vanuit een autobedrijf in Verona, konden we daar onze auto de hele week veilig laten staan. We pakten onze spullen over en toen was het tijd om te gaan Touren. 

Fietsvakantie met camper

Aangezien we voor het eerst op fietsvakantie met een camper gingen (en met een dreumes!), leek het ons fijn om vooraf alvast een camping te boeken. Hoewel het geen hoogseizoen was in Toscane op dat moment, bleek het behoorlijk druk met campers. Juist in het voorseizoen gaan veel mensen op campervakantie viel ons op. Een camper is dan ideaal. Voor de soms nog wat koele nachten hadden we een verwarming. Heel fijn!

We boekten een plek op een groene (stads)camping bij Siena. De reden hiervoor was dat ik Siena een geweldige stad vind en de omgeving, de bekende Strade Bianche, zich uitstekend leent voor een fietsvakantie met een camper. Het bleek een goede keuze. De camping is op loopafstand van de stad (wel 30 tot 40 minuten wandelen) en was van alle gemakken voorzien. Er waren speciale camperplekken (in het grind), maar wij kozen toch meer voor een plek met wat gras op een lager deel van de camping. Dit had voornamelijk met Len te maken. Op deze manier had hij voor de camper een iets fijner plekje om te spelen. 

Doordat de camping net buiten de stad lag, was het voor onze fiets- en hardlooprondjes ideaal. Je zat binnen no-time op de meest mooie wegen. Kai was die weken nog volop in training voor zijn eerste ultra in Spanje en kon deze fietsomgeving goed gebruiken. Daarnaast hadden we onze Thule fietskar voor Len meegenomen in de camper. We hadden onder het bed achterin genoeg ruimte! Zo konden Kai en ik los van elkaar fietsen, maar was het ook mogelijk om gezellig met z’n allen op de fiets te stappen en de omgeving te verkennen. 

Voordelen

We hadden de camping voor een paar dagen geboekt, maar besloten uiteindelijk te verlengen. De fietsomgeving is geweldig en ook de stad Siena bleef ons iedere dag weer verbazen. Wanneer je op fietsvakantie met een camper gaat, is het juist ook leuk om veel verschillende plekken aan te doen. Doordat je bijna overal kunt slapen, kun je langs de meest mooie routes overnachten en de volgende ochtend meteen vertrekken. Dit vind ik echt een groot voordeel van het reizen met een camper. Wanneer je een hotel boekt of huisje heb je vaak toch meer tijd nodig om in een mooie fietsomgeving te belanden. Nu parkeer en slaap je aan je favoriete en meest mooie fietsroute. 

Of ik vaker op fietsvakantie met een camper ga? Ik hoop het wel! Ik vind kamperen sowieso geweldig! Reizen met een camper geeft mij een gevoel van vrijheid. Eigenlijk hetzelfde gevoel dat fietsen mij geeft. Ik denk dat deze twee dingen mede daarom ook zo goed samen gaan. Je kunt gaan en staan waar je wilt en de meest mooie plekken ontdekken. 

Wil je ook eens een camper huren? Ik kan Goboony heel erg aanraden* en zou het zeker de volgende keer ook weer gebruiken als ik een camper wil huren. Met de code Japke35 krijg je nog korting op je boeking. 

*Destijds heb ik een samenwerking gehad met Goboony en deze gehuurde camper ‘gekregen’. Echter word ik niet betaald om dit artikel te schrijven en deel ik mijn echte eerlijke enthousiasme en ervaringen graag met jullie.