27 okt 2021 | Zwanger

Over voorbereiden op de bevalling

Als je zwanger bent, is er ook één ding wat vrijwel meteen een onderwerp van gesprek wordt: de bevalling. Als je er niet zelf over nadenkt, word je er wel aan herinnerd door mensen om je heen. Maar hoe kun je je voorbereiden op de bevalling? Ik deel mijn voorbereidingen in dit artikel.

Lezen

Het begon bij mij vooral bij lezen. Er zijn namelijk talloze boeken geschreven over zwangerschap, bevallen én gelukkig ook steeds meer over de kraamtijd. Zelf heb ik gemerkt dat ik voor de 20 weken echt nog niet moest denken aan de bevalling. Volgens mij is een zwangerschap niet voor niets negen maanden, want ik moest hierin echt groeien. De eerste periode was ik vooral bezig met: gaat alles goed en wat is een leuke babynaam? Pas na de 20 weken echo durfde ik na te denken over de babykamer, kocht ik de eerste spullen en begon ik langzaamaan wat meer te lezen over zwangerschap en natuurlijk de bevalling.

De boeken die ik fijn vond over de zwangerschap in het algemeen, heb ik al eens getipt in dit artikel. Over bevallen zijn er heel specifieke boeken te lezen. Zelf heb ik vooral wat gehad aan Positief over bevallen van Milli Hill. Het boek geeft enorm veel vertrouwen en helpt je heel goed nadenken over je eigen bevalling. Wat vind IK belangrijk? Ik had het boek al vaker voorbij zien komen, maar pas toen mijn yogadocente het haar bijbel noemde, wilde ik het zelf ook aanschaffen. Aanrader wat mij betreft! Naast dit boek heb ik Veilig bevallen van Beatrijs Smulders gelezen. Deze mocht ik lenen van een vriendin. Hierin staat vooral heel veel theorie duidelijk uitgelegd en dit vond ik in het begin van mijn zwangerschap heel prettig. Ook kon ik er voor mezelf wat fijne tips uithalen. Uiteindelijk was het mij wel iets te praktisch en ‘recht-toe-recht-aan’ geschreven en vulde het boek van Milli Hill dit stukje mooi aan.

Luisteren

Naast het lezen van boeken hebben bevallingsverhalen van andere vrouwen mij enorm geholpen in het voorbereiden op de bevalling. Voordat ik zwanger was, wist ik eerlijk gezegd helemaal niet hoelang een bevalling normaal gesproken kon duren en wat het verloop ongeveer was. Gelukkig is het delen van je bevallingsverhaal tegenwoordig heel normaal! Niet alleen op blogs kun je de verhalen lezen, maar ook in veel podcasts worden de verhalen verteld. Tijdens het hardlopen, en nu tijdens het wandelen, luister ik deze verhalen dan ook heel graag. Ik heb niet alleen de positieve verhalen geluisterd, want ik wil juist een goed beeld hebben van de realiteit. Soms, of meestal, gaat een bevalling niet zoals je voor ogen hebt. Ik vind het prettig om daar op voorbereid te zijn. Daarom heb ik ze in alle vormen en maten gehoord! Een aantal podcasts waarin de verhalen worden gedeeld zijn: Podnataal, Mom & co, Adem in Adem uit en Zwanger & Zo de podcast.

Ook zijn er talloze podcasts waar fijne tips worden gedeeld over je bevalling en het voorbereiden hierop. Zelf luisterde ik graag naar Mama’en – De Podcast, De 9 Maanden Podcast en wederom Zwanger & Zo de podcast. Ook de VerlosMoeder De Podcast en de nieuwe podcast van Ouders van nu vind ik een aanrader!

Doen

Natuurlijk kun je ook door middel van een bevalcursus jezelf, en je partner, voorbereiden op de bevalling. In eerste instantie wist ik niet of ik dit wilde. Samen met Kai naar zo’n bijeenkomst? Nee. Toch kreeg ik een aantal fijne tips van mensen om me heen. Zo moest de eendaagse bevalcursus van Fijnzwanger, Sabine Hendriksen, heel prettig zijn. Ik kwam toevallig met haar in contact en ze nodigde ons uit om een ochtend aanwezig te zijn. De cursus was van 9.30 tot 12.30 en vloog voorbij! Het was een hele fijne, positieve ochtend en na afloop had ik veel meer vertrouwen gekregen in mijn bevalling. Precies wat een bevalcursus hoort te doen!

Naast de fysieke cursussen heb je tegenwoordig ook heel veel online. Zelf vind ik dat iets minder prettig, omdat ik daarvoor veel meer aandacht nodig heb. Ook vind ik het lastig om hier tijd voor vrij te maken. Toch heb ik twee online cursussen gevolgd waar ik heel tevreden over ben. De eerste is van Mom & co (zelfde als de podcast). In deze online zwangerschapscursus vind je ontzettend veel informatie, video’s, handige tips en lessen over de juiste mindset, bevallen, rol van de partner en de periode na de bevalling. Inmiddels hebben ze zelfs een aparte cursus over het Vierde Trimester gemaakt!

Onlangs ben ik nog gestart met een laatste zwangerschapscursus voor een meer ontspannen zwangerschap en geboorte. Deze kreeg ik van Doete van Dubbel Zen. Ik heb ontzettend veel gehad aan haar podcast over haar zwangerschap en voorbereiding op de bevalling. Omdat ik haar nog ken vanuit Groningen, raakten we aan de praat en mocht ik haar zwangerschapscursus proberen. Heel waardevol! Je vindt er mega fijne video’s, tips en het geeft mij veel vertrouwen voor alles wat komen gaat. Sowieso heeft Doete veel kennis en ervaring als verloskundige, maar nu ook als kersverse moeder. Zo leuk!

Zwangerschapsyoga

Naast lezen, luisteren en zwangerschapscursussen ben ik onlangs opnieuw begonnen met zwangerschapsyoga. Al eerder in mijn zwangerschap heb ik dit geprobeerd, maar dat was voor mij nog veel te veel ontspannen en te weinig ‘actie’. Ik was er toen nog niet helemaal klaar voor. Na mijn ziekenhuisopname heb ik de lessen weer opgepakt en nu vind ik het wel prettig. Het is echt even een moment om bewust te worden van deze laatste fase en ook voor te bereiden op de bevalling. Dat is namelijk wat ze bij onze zwangerschapsyoga doen. We oefenen met houdingen, maar ook met ademhaling. Dit kan allemaal van pas komen tijdens de bevalling. Ook voegt mijn yogadocente altijd een stukje theorie in over de bevalling. Hierdoor is het een heel complete les waar ik altijd lekker ontspannen van thuis kom.

Geboortewensen

Tot slot vond ik het prettig om, na al deze bak met informatie, mijn eigen geboortewensen te schrijven. Dit wordt ook aangeraden door verloskundigen. Hoewel het eigenlijk altijd een geboorteplan wordt genoemd. Zelf vond ik de term geboortewensen mooier, omdat een plan voor mij betekent dat je daar ook aan vast moet houden. Het liefst geef ik mijn wensen aan. Mocht het anders lopen, is dat maar zo. Omdat ik een medische indicatie heb, weet ik al dat ik in het ziekenhuis ga bevallen. De wens voor een plek kan ik dus niet meer uitspreken. Toch is er nog zoveel mogelijk. Zo heb ik de voorkeur voor een bevalbad, zacht licht, mijn eigen afspeellijst en mijn eigen manier van communiceren. Het liefst wil ik dat men duidelijk en eerlijk naar me communiceert en dingen niet mooier maakt dan ze zijn. Ik heb veel liever dat ze zeggen nog 100 keer persen en dan is de baby er, dan nog twee keer en het valt tegen. Al deze wensen staan opgeschreven en ik hoop natuurlijk dat de bevalling zoveel mogelijk naar wens verloopt.

Maar als er één ding is dat ik vooral geleerd heb van al deze boeken, podcasts, cursussen en de yoga, is dat wel dat een bevalling vooral niet te plannen is en nooit gaat zoals je verwacht. Kun je eigenlijk wel verwachtingen hebben van iets dat je nooit hebt meegemaakt? Ik laat het dan ook volledig op me af komen! Toch denk ik dat voorbereiden op de bevalling wel heel prettig kan zijn en ik hoop dat ik dat op deze manier zo goed mogelijk heb gedaan.

Ik kijk er in ieder geval heel erg naar uit om te gaan bevallen en voel geen spanning. Dat vind ik een heel prettig uitgangspunt. Let’s do this!

Foto: Priscilla Wolf