9 jul 2021 | Zwanger

Favoriete boeken tijdens de zwangerschap

Over zwangerschap, bevallen en het moederschap zijn ontzettend veel boeken geschreven. Toen ik een kinderwens had, wilde ik hier soms weleens iets over lezen. Door de bomen zag ik het bos niet meer, want wat is er veel! Inmiddels heb ik wat boeken over de zwangerschap in mijn kast staan waar ik echt met veel plezier in lees. Vandaag deel ik een aantal eerste tips met je!

1. Mama’en

Mama’en van Nina Pierson is een prachtig boek over zwanger zijn en moeder worden. Naast heel veel informatie deelt Nina ook ervaringsverhalen, recepten en oefeningen in haar boek. Door middel van een QR code kom je direct bij haar bijpassende podcast terecht waarin ze experts interviewt over verschillende onderwerpen. Het boek is veel meer dan alleen uitleggen wat je te wachten staat. Nina vindt dat moeder worden en zijn een werkwoord verdient: mama’en. Met dit boek wil ze jou als moeder sterk laten voelen en leren op jezelf te vertrouwen, in een fase waarin er veel verandert. Nina miste een boek waarin de vrouw die moeder wordt centraal staat. Ze hoopt dat het boek je helpt om behoefte te kennen, grenzen aan te geven en wensen uit te spreken. Het boek is een tikkie spiritueel, maar ik als nuchtere Fries kon dat prima hebben. Echt een aanrader als je voor het eerst moeder gaat worden!

2. How About Mom

Dit boek heb ik nog maar net binnen, maar is nu al een favoriet. In How About Mom van Anna Jacobs staat wederom de moeder centraal. Het gaat niet zozeer over zwanger zijn en de bevalling, maar vooral over het moeder worden daarna. Hoe is het echt om moeder te zijn? Wat komt er na die bevalling allemaal op je af? Hoe zorg je goed voor jezelf daarin? Het boek is eerlijk, kwetsbaar en vertelt prachtige ervaringsverhalen van andere moeders en experts. Het gaat over het lichamelijke herstel na een zwangerschap en bevalling, maar ook over alle emoties die je tegengaat komen. En vooral dit allemaal oké is. Zelf vind ik het heel fijn om te lezen. De oprichtsters van How About Mom hebben trouwens ook een toffe bijpassende app waarin veel tips en informatie te vinden is. En volg ze ook zeker op Instagram voor mooie eerlijke verhalen van prachtige moeders (in wording).

3. Buskruit met Muisjes

Dit boek kreeg ik cadeau van twee vriendinnetjes. In het boek Buskruit met Muisjes van Marieke Wigmans-Bremers vind je echt alle informatie die je nodig hebt als je zwanger bent of net bent bevallen. Het wordt omschreven als dé babyhandleiding voor alle kersverse ouders. Het boek is geschreven door drie moeders die op een humoristische manier vertellen wat je echt moet weten. Je vindt heel veel praktische tips, lijstjes en zelfs een deel voor de partner. Het boek is heel toegankelijk geschreven. Echter vind ik alleen dat het boek wat diepgang mist, zeker naast de twee voorgaande boeken. Dus lees dit vooral als je op zoek bent naar de praktische tips.

4. Eet als een expert – Zwanger!

Het was een van de eerste dingen die ik wilde weten toen ik zwanger was: wat kun je nou wel en niet eten? Gelukkig heb je daar een heel handige app voor. Zwangerhapp van het Voedingscentrum is nog altijd een uitkomst als ik niet weet of ik een product wel of niet mag eten. Download die app dus zeker als je zwanger bent. Daarnaast vond ik het interessant om meer te lezen over voeding tijdens de zwangerschap. Wat is nou wel en niet goed? Het boek Eet als een expert – Zwanger! van I’m a Foodie is hiervoor een aanrader. Echter is het boek online lastig te verkrijgen zie ik.

5. De tevreden baby

Dit boek kregen wij van vrienden tijdens ons genderreveal feestje afgelopen zondag. De tevreden baby van Gina Ford is volgens hen een soort bijbel. Inmiddels ben ik begonnen in het boek en ik vind het zeker heel interessant. Er staan heel veel handige en fijne tips in. Vooral voor het doorslapen schijnt het boek fantastisch te zijn. Of het ons echt gaat helpen, kan ik natuurlijk niet zeggen. Dat kan ik pas over een halfjaar ongeveer met jullie delen. Het boek bevat in ieder geval veel schema’s, regelmaat en praktische tips. Ik ben me er bewust van dat dit niet voor iedere ouder en voor ieder kind werkt, maar het is in ieder geval de moeite waard om het te lezen.

Dit waren mijn eerste tips voor boeken tijdens de zwangerschap en over het moederschap. De komende tijd wil ik me gaan verdiepen in de bevalling. Ook hier zijn talloze boeken over geschreven. Heb jij een tip voor een fijn boek over bevallen? Laat het dan hieronder zeker weten!