Zwangerschapsupdate: 30 weken zwanger, onrustig én verlof

Zwangerschapsupdate: 30 weken zwanger, onrustig én verlof

Het is alweer een tijd geleden dat ik voor het laatst een update schreef over mijn zwangerschap. Dat komt mede doordat ik ruim twee weekjes vakantie heb gehad. Inmiddels ben ik alweer 30 weken zwanger en is mijn laatste trimester begonnen. De tijd gaat echt veel te snel! Hoe gaat het nu met me? En met de baby? Hoe gaan de komende weken eruit zien? Wanneer begint mijn verlof? Ik deel het vandaag met je!

Altijd als iemand vertelde 30 weken zwanger te zijn, dacht ik aan een hoogzwangere vrouw. Natuurlijk is dat ook wel zo, maar nu ik zelf zo ver ben, voelt dat niet zo. Natuurlijk is mijn buik weer een stuk gegroeid, maar echt hoogzwanger voel ik me zeker (nog) niet. Ik ben benieuwd of dat nog gaat komen. Zou ik zo fit blijven tot de bevalling?

Controles

Vorige week mocht ik weer een bezoekje brengen aan de verloskundige. Het zag er allemaal heel goed uit! De baby ligt met zijn hoofdje lekker naar beneden, mijn buik is van goede omvang en het hartje klopt elke keer mooi. Na deze controle stond er nog een groeiecho gepland. Doordat ik maar weinig ben aangekomen, twijfelde ik of de baby wel goed zou groeien. Gelukkig zag ook dit er heel goed uit! Hij is zelfs groter (en vooral langer) dan gemiddeld, voor zover ze dat nu kunnen zien natuurlijk. Ik weet dat dit helemaal niks zegt uiteindelijk. Toch ziet het er nu heel goed uit en dat is het belangrijkste!

Fysiek

Mijn lichaam voelt nog heel erg fit en energiek nu ik 30 weken zwanger ben. Ik heb nog steeds veel zin en energie om te bewegen en te sporten. Dat doe ik dan ook dagelijks. Ik wandel iedere dag en fiets ook nog meerdere keren per week. Heerlijk om te kunnen doen! De eerdere kwaaltjes die ik had zijn bijna allemaal zo goed als verdwenen. De harde buiken komen nog weleens voor, maar dat is vooral wanneer ik een volle blaas heb of veel moet bukken. Daar ben ik heel blij mee. Ook de rug- en bekkenklachten die ik in het begin van mijn zwangerschap had, zijn verdwenen. De oefeningen en bezoekjes aan de bekkenfysiotherapeut hebben mij heel goed geholpen!

Mentaal

Hoewel het fysiek dus allemaal vlekkeloos lijkt te gaan, vind ik het mentaal soms wat zwaarder. Natuurlijk heb ik hier al een en ander over gedeeld. Het zal voor mij een combinatie zijn van de hormonen, een veranderend lichaam en het moeten loslaten van de controle. Ook vind ik het eerlijk gezegd gewoon heel spannend. Ons leven gaat zó veranderen! Enerzijds kan ik echt niet wachten tot dat zover is, maar natuurlijk weet ik ook echt niet wat er op me af gaat komen. Het zal zo intens worden! Omdat ik open wil zijn over psychische klachten, zal ik ook zo eerlijk zijn dat ik hulp heb gezocht voor een aantal triggers, die in mijn zwangerschap de kop hebben opgestoken. Het is fijn om hier nu mee aan de slag te zijn, voordat de baby er is.

Verder merk ik nu echt sinds een of twee weken dat ik onrustig begin te worden. De babykamer is nog niet helemaal af, we hebben nog lang niet alles in huis van de babyuitzet en we moeten nog zoveel regelen! Hoe ga ik dit allemaal nog doen? Daarnaast wil ik ook ontspannen, genieten en vol vertrouwen die bevalling ingaan. Deze combinatie maakt dat ik regelmatig lig te piekeren in bed ‘s avonds.

Verlof

Al deze dingen tezamen zorgen er ook voor dat ik toe ben om mijn werkzaamheden alvast wat af te bouwen. De komende weken werk ik nog wel door. Er staan nog samenwerkingen gepland, er moeten nog campagnes worden geschoten, maar toch wil ik steeds iets minder gaan doen. Op deze manier hoop ik in oktober echt met verlof te kunnen gaan, zodat ik mezelf echt rust kan gunnen en genoeg tijd en ruimte heb voor alle regeldingen. Hoe mijn verlof er echt uit gaat zien? Ik zal blijven bloggen wanneer ik zin heb tot aan de bevalling. Hiervoor wil ik niks met mezelf afspreken, maar gewoon schrijven zolang het goed voelt en ik daar zin in heb. Dit geldt ook voor Instagram. Ik vermoed dat ik tot aan de bevalling lekker mijn leven zal blijven delen, maar ik wil hierin geen druk voelen dat het ‘moet’. Ik vind het zelf altijd heel leuk om de laatste weken van andere zwangere vrouwen te volgen dus het lijkt me ook heel tof om dit zelf te blijven delen met jullie.

Mocht er iets zijn wat jullie de komende tijd nog zouden willen zien of lezen, hoor ik dat natuurlijk ook graag. Wie weet kom ik zo weer op leuke nieuwe ideeën!

2 Reacties

 1. Marianne
  september 15, 2021 / 5:16 pm

  Ook ik kwam zeer weinig aan, voelde me super fit en de baby deed het super. Kortom niets ah handje zou je zeggen. Na de bevalling woog ik echter minder dan voor de zwangerschap en dat gaat je nu ook gebeuren. Verloskundigen hebben daar weinig oog voor. Met een eetstoornis (verleden) is het echter lastig na je bevalling het gewicht er zo weer bij aan te krijgen. Ik hoop daarom dat jij nog wel het tij wat weet te keren. Veel sterkte!

  • september 16, 2021 / 7:30 am

   Ah, wat vervelend dat je dat zo hebt ervaren! Hopelijk is het uiteindelijk gelukt en heb jij (en de baby) hier niet teveel last van gehad. Op dit moment ga ik daar zeker niet vanuit bij mezelf. Jammer dat je dit zo aanneemt en zo’n negatieve stelling inneemt. Zoals je kunt lezen voel ik me juist heel goed en daar geniet ik op dit moment van.

   Liefs Japke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


Zoek je iets?