30 jul 2021 | Zwanger

Apps tijdens de zwangerschap: dit zijn mijn favorieten

Sinds ik zwanger ben, heb ik weer een aantal nieuwe apps op mijn telefoon staan. Apps waar ik voor mijn zwangerschap nooit van had gehoord, maar waar ik nu regelmatig een kijkje in neem. Aangezien ik er regelmatig vragen over krijg, leek het me leuk ze op een rijtje te zetten voor jullie. Hierbij mijn favoriete apps tijdens de zwangerschap.

Zwangerschap +

Dit was de eerste app die ik installeerde toen ik wist dat ik zwanger was. Ik had dit al eens voorbij zien komen bij andere zwangere vrouwen. De app is ontzettend uitgebreid en de helft gebruik ik nog niet eens. Ik vind vooral de wekelijkse updates leuk om te lezen. Je ziet dan namelijk per week hoe je kindje groeit en welke ontwikkelingen hij of zij doormaakt. Verder kun je er veel in bijhouden, zoals handige lijstjes, buikfoto’s, je afspraken of babynamen. Ook vind je er een schopjesteller en kun je jouw weeën bijhouden.

Zwangerhap

Deze app vond ik vooral in de eerste weken van mijn zwangerschap een uitkomst. Zwangerhap is ontwikkeld door het Voedingscentrum en bevat alle info over wat je wel en niet kan en mag eten en drinken. Er is een gemakkelijke zoekfunctie, waardoor je per product of ingrediënt meteen kunt zien of dit geschikt is voor zwangere vrouwen. In de eerste weken wist ik niet precies welke producten nou wel of niet konden. Inmiddels zit het redelijk in mijn hoofd en hoef ik de app niet vaak meer te raadplegen. Tot slot geeft de app ook een pushmelding als er in een product in de supermarkt een schadelijke bacterie is gevonden.

Kegel Trainer

Deze app heb ik sinds kort op mijn telefoon staan en ontdekte ik via een podcast die ik aan het luisteren was. In de Kegel Trainer app kan je dagelijks oefeningen doen om je bekkenbodem te versterken. De app kan je hier ook aan herinneren. Door de simpele vormgeving is de app eenvoudig in gebruik. Het geeft mij net wat meer motivatie om de oefeningen ook echt uit te voeren. Wil je meer oefeningen? Dan kun je tegen betaling een uitbreiding kopen.

Spotify

Natuurlijk is dit geen specifieke app voor tijdens je zwangerschap, maar Spotify gebruik ik op dit moment gewoon heel vaak om podcasts te luisteren over de zwangerschap. Mijn favorieten? Mama-en van Nina Pierson, Zwanger &Zo, Mom & Co, Podnataal, Adem in Adem uit en de 9 maanden podcast. In iedere podcast wordt weer ingezoomd op iets heel anders. Het ene is meer gericht op bevallingsverhalen, terwijl een andere podcast veel meer informatie en praktische tips geeft. Ik vind het heel fijn om zoveel mogelijk te luisteren hierover.

How About Mom

Naast dat ik het boek aan het lezen ben, vind ik ook de app van How About Mom ontzettend fijn. De app bevat heel veel praktische informatie, handige tools, eerlijke en persoonlijke verhalen, maar ook (gratis) audio en video cursussen. Heel tof! Ik vind vooral de meditaties en ontspanningsoefeningen heel fijn, maar je vind ook gratis cursussen over gevoelens, bevallen, een goede start voor nieuw moeders, borstvoeding of goed slapen. Echt heel waardevol!

MediMapp

Deze app is een medische en is gekoppeld aan het Zwangerenportaal en daardoor aan mijn verloskundigenpraktijk. Wat ontzettend handig is aan deze app, is dat dit het verloop van je afspraken laat zien. Zo weet je precies wanneer je weer een controle hebt, rond welk termijn, maar ook wat er in dat gesprek aan bod komt. Op deze manier kun je je ook goed voorbereiden op iedere controle. Zo hadden we afgelopen week een controle rond 24 weken en stond het onderwerp ‘borstvoeding’ op de agenda. Doordat je dit van te voren weet, kun je alvast inlezen of vragen hierover opschrijven. Zo kom je niet voor verrassingen te staan. Ik weet niet of alle verloskundigen met deze app werken, maar ik vind het in ieder geval heel fijn.

Tot slot zijn er nog een paar andere apps die ik op mijn telefoon heb, maar waar ik iets minder mee doen. De eerste is Preglife. Deze app laat heel mooi zien hoe ver je bent in je zwangerschap en hier kreeg ik vaak vragen over op Instagram. Verder heb ik de 24Baby app, Kinder (een soort Tinder voor babynamen), Ouders van Nu en What to Expect ook gedownload. Allemaal ook hele mooie en fijne apps voor tijdens je zwangerschap.

Welke apps gebruik jij veel tijdens je zwangerschap? Ik ben ook benieuwd welke er nog bij gaan komen zo richting de bevalling.