30 jun 2021 | Zwanger

Zwangerschapsupdate: 20 weken echo, sporten, mentale gezondheid en de babyuitzet

Eind deze week ben ik 20 weken zwanger. Dat betekent dat ik al op de helft van mijn zwangerschap ben. De helft?! Het voelt alsof we nog maar net begonnen zijn. In deze zwangerschapsupdate neem ik jullie mee. Ik vertel over de 20 weken echo, hoe ik me voel, hoe het sporten gaat, of we al iets hebben gekocht voor de kleine én deel ik meer over mijn mentale gezondheid.

Gister stond de 20 weken echo gepland. Dit is voor veel zwangeren een spannend moment. Tijdens deze 20 weken echo wordt de baby namelijk helemaal gecheckt. Ziet het hartje er goed uit? Zitten alle organen op de juiste plek? Hoe groot is het kindje nu? Is het ruggetje mooi gesloten en de bovenlip? Vooraf vond ik het eigenlijk niet zo spannend. Ik wist eerlijk gezegd niet zo goed wat ik kon verwachten en ergens voelde het allemaal zo goed. Ik vertrouwde erop dat het goed zou komen. En gelukkig was dat ook zo!

Toen ik daar eenmaal lag, begon ik het toch stiekem wat spannend te vinden. Wat zou ze allemaal zien? Uiteindelijk bleek ons kindje er heel goed uit te zien. Natuurlijk is het geen garantie voor een gezond kind, maar het is in ieder geval een mooi begin. Sowieso vond ik het heel fijn om weer eens naar ons kindje te kunnen kijken. Dat was toch al bijna zeven weken geleden! Omdat de placenta te dicht bij mijn baarmoedermond ligt, moet ik met 32 weken nog een extra echo om te kijken of vaginaal bevallen mogelijk is. We gaan er vanuit dat dit gewoon kan.

Sporten

Als je me op Instagram volgt, heb je vast gezien dat ik nog lekker actief bezig ben. Ik heb meestal veel energie en zowel hardlopen als wielrennen gaat eigenlijk zonder problemen. Ik bekijk het sporten nu echt per week, of eigenlijk per dag. Soms voel ik wel dat ik beter een extra rustdag kan nemen, omdat ik langer hersteltijd nodig heb. Eigenlijk maken vooral de overige activiteiten, zoals werk of sociale afspraken, dat ik vermoeid raak.

Zo neem ik op een dag vaak iets meer pauzes. Tussendoor ga ik echt even op de bank liggen en ook in de avond probeer ik regelmatig een vrij moment te creëren. Nu sociale afspraken weer vaker voorkomen, vind ik dat soms lastig. Juist nu vind ik het ook weer leuk om met vrienden of familie af te spreken, maar ik merk wel dat ik mijn energie moet verdelen. Een paar avonden per week ga ik er dus op uit en de overige avonden plof ik het liefst op de bank en kijk ik naar sport (YES, zoveel te zien op dit moment!).

Veel mensen vragen me hoelang ik wil blijven sporten. Ik wil zo fit mogelijk door mijn zwangerschap, maar dat betekent niet dat ik per se hoef te sporten. Ook wandelen en fietsen op een gewone fiets kan hieraan bijdragen. Ik heb al gemerkt dat zwanger zijn voor mij vooral een grote les in loslaten is. De controle loslaten, vertrouwen op mijn lichaam en op moeder natuur. Dat houd ik me dan ook iedere dag voor. Ook al wil ik graag blijven sporten, dat kan niet altijd. Daarom haal ik mezelf niks in mijn hoofd. Ik verwacht niks en houd er rekening mee dat het volgende week ineens niet meer kan. Op deze manier wordt het voor mezelf een stuk makkelijker om het ook echt los te laten.

Op Instagram kreeg ik trouwens ook veel reacties in de trant van: sporten is nu niet belangrijk, je kind is nu het allerbelangrijkste. Ik vind dat je dit niet voor iemand anders kan beslissen. Sporten is voor mij ontzettend belangrijk om me goed te voelen, zowel fysiek als mentaal. Juist nu ik zwanger ben! En als ik me goed voel, kan ik ook beter voor mijn kindje zorgen. Dus ik denk dat hij of zij er ook heel veel aan heeft als ik toch lekker kan blijven bewegen.

Babyuitzet

Heel eerlijk gezegd had ik verwacht dat ik dit heel erg leuk zou vinden, maar tot nu toe moest ik er niet aan denken. Over de babykamer wilde ik nog niet na denken en ook hebben we nog bijna niks gekocht voor onze kleine. Ik weet niet waarom, maar ik vind het nog heel lastig. Ik ben er op één of andere manier nog niet echt aan toe. Toch heb ik gemerkt dat er in de vakantie een beetje ruimte is gekomen in mijn hoofd. Nu ook de 20 weken echo er goed uitzag, hebben we wat plannen gemaakt. Zo gaan we morgenavond voor het eerst kijken naar een kinderwagen. Ook hebben we maandagavond, redelijk spontaan, een commode gehaald bij Ikea (ja, de standaard commode die volgens mij iedere ouder in huis heeft staan). Deze leek me praktisch, omdat het mega veel opbergruimte heeft én verder de juiste hoogte.

Ook zijn we aan het nadenken over het bedje, een co-sleeper, de autostoel, een box en een kinderstoel. Zelf heb ik het gevoel dat we hier nog voldoende tijd voor hebben, maar anderzijds geloof ik ook dat de tijd vliegt en ik verderop in mijn zwangerschap mijn aandacht liever besteed aan mezelf inlezen over bevallen en de kraamtijd. Genoeg te doen in ieder geval!

Mentale struggles

Op Instagram schreef ik er al wat over. Ik ben open over hoe ik me voel. Zwanger zijn is geweldig, ik voel me mega dankbaar, maar het is niet altijd een roze wolk. Voor mij komt er weer heel wat naar boven waar ik mee moet dealen. Gelukkig kan ik dit goed bespreken met mijn verloskundige en op deze manier hiervoor de juiste hulp inschakelen. Ik vind het fijn om hier ook open over te zijn, want ik geloof dat ik hier niet de enige in ben. Het veranderen van mijn lichaam is voor mij één van de meest spannende dingen, maar daarnaast speelt er meer. Ik ben blij dat ik hier straks wat meer hulp bij krijg, zodat ik hopelijk nog meer kan gaan genieten van deze bijzondere tijd. En belangrijker nog: van de tijd die na de bevalling gaat komen.

Tot zo ver deze update! Vind je het leuk om dit vaker te lezen tijdens mijn zwangerschap? Laat het dan vooral even weten hieronder in een reactie.