29 okt 2018 | Marathon

10 x tips voor je eerste marathon

Mijn eerste marathon liep ik in 2016. Het was de Rotterdam Marathon en deze verliep misschien niet echt zoals ik het voor ogen had. Ik maakte een paar behoorlijke beginnersfouten, maar heb er zeker iets van geleerd. Vandaag geef ik 10 tips voor je eerste marathon. 

1. Stick to your plan

Wanneer je een marathon gaat lopen, ga je veel adviezen krijgen van mensen. Er zijn altijd mensen die er veel verstand van hebben of lijken te hebben. Dat betekent niet dat je met al deze adviezen ook iets moet doen. Het is heel belangrijk dat je bij je eigen plan blijft en luistert naar jouw lichaam.

2. Kleed je niet te warm

Houd de weersverwachting voor je marathon goed in de gaten. Kijk realistisch naar wat je aantrekt en kleed je vooral niet te warm aan. Tijdens mijn eerste marathon had ik echt teveel kleding aan. Hierdoor zweette ik ontzettend veel en kon ik al dit verloren vocht niet meer bij drinken.

3. Oude kleding

Verzamel wat oude kleding die je kunt aantrekken op de marathondag. Op deze manier blijf je warm tot het startschot klinkt. Ook kan een poncho of vuilniszak heel prettig zijn om aan te trekken of om op te zitten rondom het startterrein. Meestal moet je lang wachten voordat je van start kunt en dan is het prettig om droog te kunnen zitten.

4. Eet en drink goed

Let de dagen in aanloop voor je marathon goed op wat je eet en drinkt. Veel meer eten dan je gewend bent, is echt niet nodig en ook niet zo verstandig. Je lijf kan dit misschien ook niet zo goed verdragen. Doe eigenlijk vooral wat je gewend bent, maar drink en eet zeker niet te weinig. Ik zorg op die dagen dat ik altijd een flesje water en een reepje bij me heb.

5. Begin rustig

Een marathon begint pas na 30 kilometer dus begin zeker rustig. Zorg dat je de eerste kilometers een fijn tempo loopt, wat je langere tijd vol kunt houden. Wil je toch versnellen? Wacht hier dan mee tot je in ieder geval de helft van de marathon erop hebt zitten.

6. Doe niks nieuws

Probeer in aanloop naar je marathondag te doen, wat je gewend was. Dus trek niet ineens nieuwe kleding aan op jouw marathondag. Ga geen andere schoenen proberen en eet geen ander ontbijt dan voor je lange duurlopen. Ook qua eten en drinken tijdens de marathon zou ik aanraden gewoon hetzelfde te doen als tijdens je trainingen. Dit kent je lichaam en dan kom je niet voor verrassingen te staan.

7. Vertrouw op jezelf

Vertrouw op jezelf! Je bent al zo ver gekomen. Je hebt alle zware trainingen doorstaan en je gaat het zeker wel halen. Zorg ervoor dat je vertrouwen houdt in jezelf. Blijf tijdens de marathon positief denken. Dat is het halve werk!

8. Leg de lat niet te hoog

Leg voor je eerste marathon de lat niet te hoog. Op deze manier zorg je ervoor dat je sowieso trots kunt zijn na afloop. Ik maakte deze fout tijdens mijn eerste marathon. Achteraf baal ik hier erg van. Ik wilde veel te veel en hierdoor kwam ik huilend over de finish. Ik had namelijk lang niet gehaald, wat ik van mezelf had verwacht. Dat is zo zonde!

9. Geniet van jouw dag

Geniet van deze mooie dag! Het gaat een hele bijzondere worden, want je gaat iets doen wat je nooit eerder hebt gedaan en waar je al een lange tijd naar toe hebt gewerkt. Geniet van alles wat je tegenkomt. Het wordt JOUW dag!

10. Wees trots

Wat er ook gebeurt: wees trots! Als je die medaille hebt gehaald, heb je echt een topprestatie geleverd. Je hebt gewoon een marathon uitgelopen. Mocht er iets gebeuren waardoor dit niet lukt, wees dan ook trots. Je bent hoe dan ook aan iets begonnen, waar anderen misschien nooit zullen staan. Vier je prestatie na afloop en geniet lekker na. Dat heb je verdiend!

Heb jij al eens een marathon gelopen? Wat zijn jouw tips voor een eerste marathon?