5 mrt 2021 | Lichaam

Gezond aankomen: hoe doe je dat?

Afgelopen jaar ben ik aangekomen. Spiermassa ging verloren en ik heb vetmassa opgebouwd. Dat klinkt totaal niet aantrekkelijk voor de meeste vrouwen, maar toch ben ik er heel erg blij mee. Het was namelijk nodig. Maar gezond aankomen: hoe doe je dat eigenlijk?

Dieetcultuur

Helaas leven we nog steeds in een dieetcultuur. Dit is een wereld waarin gewicht, uiterlijk en figuur boven gezondheid en welzijn gaan en gestoord eetgedrag én beweeggedrag sociaal geaccepteerd is. Het doet me pijn om dit te zien, want na een eetstoornis op mijn 18e en een verstoorde relatie met bewegen vorig jaar, weet ik zeker dat gezondheid en welzijn het allerbelangrijkste is.

Mede door deze dieetcultuur is aankomen iets waar weinig over wordt gesproken en bijna onlogisch klinkt. Producten met weinig calorieën, vetten en koolhydraten lijken overal in beeld te worden gebracht. Zoveel boeken er zijn over afvallen, zo weinig kon ik vinden over aankomen. Want hoe doe je dat? Gezond aankomen terwijl de norm slank en getraind is? Iedere kilo erbij op de weegschaal voelt tegenstrijdig. Voor mij waren ze heel erg oké, maar niet kloppend met de dieetcultuur.

Gezond lichaam

Een gezond vrouwenlichaam is niet uitgeput, afgetraind en heeft geen laag vetpercentage. Een gezond lichaam heeft voldoende vetten en energie nodig om alle processen werkend te houden. Zo menstrueerde ik al een tijd lang niet. Dat is absoluut niet gezond. Ik had te weinig voedingsstoffen en een te laag vetpercentage om dit proces te laten werken. Mijn belangrijkste doel was dus ook dat deze cyclus terugkeerde.

In 2009 (links) had ik zwaar ondergewicht en kwam ik uiteindelijk binnen een aantal jaar weer terug op mijn oude gewicht (rechts)

Gezond aankomen: mijn tips

 • Kleine stappen

  Neem kleine stappen wanneer je wilt aankomen in gewicht. Enerzijds leek het me fijn om zo snel mogelijk terug te zijn. Dan hoefde ik er niet teveel over na te denken en was het gewoon klaar. Helaas werkt dat niet zo. Uit ervaring weet ik ook dat kleine stappen het makkelijker maken. Voeg dus stap voor stap iets toe aan je eetpatroon of verander stap voor stap wat producten. Zo kun je rustig wennen aan een lijf dat verandert.
 • Volle producten

  Kies niet langer voor light of magere producten. Sowieso is light of mager niet altijd beter voor je. Volle producten bevatten ook goede vetten waar je lichaam behoefte aan heeft. Zo heb ik mijn magere kwark vervangen voor volle Griekse Yoghurt (niet volle kwark, want die vind ik minder lekker). Ook kies ik niet meer voor 30+ kaas, maar kies ik altijd voor 48+.
 • Meer tussendoortjes

  Voorheen vond ik tussendoortjes niet altijd nodig. Inmiddels weet ik dat mijn lichaam daar veel behoefte aan heeft. Tussendoor eet ik niet alleen maar fruit of groente, maar ook noten, bananenbrood, crackers of chocola. Op deze manier krijg ik net even wat extra’s binnen.
 • Aanvullen

  Nadat ik mijn gezonde relatie met sport was kwijtgeraakt, heb ik ook opnieuw ervaren hoeveel energie sporten kost. Natuurlijk wist ik dit wel, maar enkel door de hoeveelheid sporten verloor ik veel gewicht. Aanvullen na het sporten is sowieso heel erg belangrijk, maar ook wanneer je het hebt over gezond aankomen. Kies voor producten met veel eiwitten, maar vergeet vooral de koolhydraten niet!
 • Vetten en koolhydraten
  Vetten en koolhydraten zijn heel erg belangrijk voor een vrouwenlichaam. Zelf eet ik iedere dag minstens één (maar meestal meer) avocado. Daarnaast eet ik dagelijks noten, brood, rijst, pasta, couscous, aardappel, pindakaas, boter (of olijfolie) en volle Griekse yoghurt. Meer van deze producten eten kan ook helpen als je gezond wilt aankomen.

Al met al ben ik blij waar ik nu sta. Mijn gewicht is gezond, mijn vetpercentage is hoger. Helaas heb ik ook nog steeds dagen dat ik hier minder blij mee kan zijn. Dan verlang ik even terug naar een strakker lichaam, maar word ik daar gelukkig en gezonder van? Nee, zeker niet. Door mezelf hier af en toe aan te herinneren, wordt het gemakkelijker.

Heb jij moeite met gezond aankomen? Hoe pak jij dat aan?