8 jan 2021 | Sport

Trainen (nog) zonder doel in 2021

Een jaar geleden was ik fitter dan ooit. Ik trainde voor de Tokyo Marathon, die op zondag 1 maart 2020 zou plaatsvinden. Inmiddels staat de marathon gepland in oktober. Dat duurt nog even! Nu ben ik nog niet aan het trainen voor een doel. Hoe train ik op dit moment? Hoe ziet mijn week eruit? En hoe zorg ik ervoor dat ik fit blijf?

Heel eerlijk gezegd voel ik me op dit moment conditioneel minder sterk dan voorheen. In mijn hoofd ben ik ontzettend fit, want ik ben gelukkig, in balans en ervaar echt veel meer rust. De dwang om dagelijks te sporten is veel minder geworden. En dat heb ik uiteindelijk veel liever dan een lichaam dat onbeperkt gaat sporten.

Hoe ziet mijn sportweek er nu uit?

Op dit moment neem ik twee of drie rustdagen per week. In de eerste instantie wilde ik om de dag een rustdag nemen, maar dit vond ik in de praktijk toch lastig. Sommige dagen heb ik minder tijd en dan neem ik liever een rustdag. Op weekenddagen ga ik dan juist weer liever sporten. Ik heb dit dus een beetje aangepast. Nu heb ik vaak op dinsdag en zaterdag een rustdag, omdat dit het beste uitkomt.

Wat doe ik op mijn sportdagen?

Op dit moment wissel ik hardlopen, wielrennen, yoga en wat lichte krachttraining af. Hardlopen is de sport waar ik nu de meeste uren aan besteed. Dit komt simpelweg doordat het weinig tijd kost en vanwege het matige weer. Op een mooie zonnige dag in het weekend wil ik graag de fiets pakken, maar in regen en kou fietsen is gewoon niet echt mijn ding.

Welke trainingen doe ik?

Als ik ga hardlopen zijn dat nu vooral korte duurloopjes. Al een lange tijd heb ik geen intervaltrainingen gedaan en ik vind het ook moeilijk hiervoor de motivatie te vinden. Ik geniet heel erg van het lopen op een rustig tempo. De duinen maken het overigens soms best pittig! Ik ben benieuwd wanneer ik weer wat specifieker aan mijn snelheid ga werken. Wellicht wil ik in het voorjaar, indien het weer mogelijk is, eens kijken naar een hardloopgroepje in Haarlem. Misschien motiveert dat om weer wat nieuwe trainingsprikkels aan te gaan. Hoewel natuurlijk het trainen voor een doel ook zou helpen.

Op de fiets train ik puur voor de ontspanning. Buiten fietsen is voor mij eigenijk altijd een duurrit. Wel wil ik komende tijd mijn nieuwe Tacx Flux 2 gaan uitproberen. Hoewel ik niet een hele lange spanningsboog heb voor indoortrainingen, denk ik wel dat ik hier efficiënt op kan gaan trainen. Zeker met Zwift kan dit net weer even een nieuwe trainingsprikkel geven.

Verder doe ik wat lichte yoga om mijn lichaam soepel en los te houden. Ik merk dat dit in ieder geval voor de ontspanning al heel fijn is. Daarnaast heb ik ook sinds kort weer wat lichte krachttraining opgepakt. Door middel van weerstandsbanden probeer ik been-, bil- en buikspieroefeningen te doen. Het blijft voor mij een uitdaging, maar ik wil dit toch komend jaar regelmatig gaan doen. Al is het maar een kwartiertje per week!

Zoals je kunt lezen, ben ik nu nog niet aan het trainen voor een doel, maar ik beleef wel veel plezier aan het sporten. Volgens mij is dat eigenlijk ook het belangrijkste doel. Train jij op dit moment wel voor een doel?