28 okt 2020 | Persoonlijk

Over sport inplannen

Sport inplannen in je week: het kan ontzettend motiverend werken. Als je net als je werk, afspraken en verjaardagen het sporten gaat inplannen, kan dit een hoop rust geven. Natuurlijk bevind je je tegelijkertijd op een dunne lijn. Tot op zekere hoogte is het inplannen prettig, handig of soms nodig, maar hoe ga je ermee om als het toch even niet lukt? Kun je het dan ook loslaten? Hoe flexibel ben je dan nog?

Wanneer je een fulltime baan hebt, een gezinsleven of een druk sociaal leven kan sport inplannen een hoop rust geven. Je zorgt er op deze manier voor dat je even de tijd voor jezelf hebt om te gaan bewegen. Het is altijd een hele goede motivatie om te blijven sporten en ik geef het eigenlijk ook altijd als tip. Toch kan het voor sommige mensen averechts gaan werken. Dit heb ik zelf ondervonden.

Als je sport altijd gaat inplannen en de hoogste prioriteit geeft, kan dit een keerzijde hebben. Zo heb ik langere tijd alles om het sporten heen gepland. Dat betekende dat sport het allerbelangrijkste was. Dat kan en mag natuurlijk, want het is mijn leven. Maar of ik er uiteindelijk echt zo blij van werd? Ook vond ik het lastig als alles anders liep dan gepland. Vooral wanneer het sporten in het gedrang kwam, ontstond er paniek. Ik moest en zou immers gaan sporten.

Daarnaast weet je bij het inplannen van je sport niet altijd hoe je je op die dag voelt. Soms plande ik een lange duurloop in, maar voelde ik me heel vermoeid. Ik vond het dan lastig om te schakelen. Dan kon ik het in mijn hoofd niet goed meer aanpassen naar minder. Ik kon er niet flexibel mee omgaan.

Flexibel blijven

Ik denk dat dit uiteindelijk ook het belangrijkste is wanneer je het sporten inplant. Mocht je dat doen, moet je daar -ondanks alles- toch flexibel mee om kunnen gaan. Het is belangrijk dat je zelf het gevoel van controle hebt en niet dat het sporten jouw controle overneemt. Ook is hierin het echt luisteren naar je lichaam ontzettend belangrijk. Het is iets dat ik zelf heb moeten leren, maar het gaat me steeds beter af.

Maar hoe doe ik het nu met sport? Op dit moment weet ik wel welke dagen ik ga sporten. Ook kan ik globaal wel bedenken welke dagen ik wat langer kan sporten. Toch probeer ik het niet teveel vast te zetten voor mezelf. Dit werkt voor mij het beste. Ik blijf het lastig vinden om te schakelen als het niet kan of anders loopt. Daarom kan ik het beter niet teveel vast zetten. Sport inplannen samen met anderen werkt voor mij overigens wel goed.

Zo sport ik nu regelmatig bij WattWorks samen met andere meiden. Dit is gewoon een vaststaande training, maar dat geeft wel rust. Ook plan ik weleens hardlooprondjes met vriendinnen in en ook dit is dan een vast gegeven in mijn agenda. Daaromheen laat ik het zoveel mogelijk los, zodat er genoeg ruimte blijft om flexibel en ontspannen met sport om te gaan.

Ik ben benieuwd: plan jij het sporten altijd in? En kun je daar flexibel en ontspannen mee omgaan?