13 mei 2020 | Hardlopen

5 x tips om het hardlopen zonder doel leuk te houden

Inmiddels worden de hardloopwedstrijden in het najaar afgelast. Zo hoorde ik gisteren dat ook de Dam tot Damloop dit jaar niet door zal gaan. Er blijven weinig hardloopevenementen over en dit betekent dat ”wij”, als hardlopers, misschien de rest van het jaar geen echte wedstrijden meer kunnen lopen. Hardlopen zonder doel, maar hoe houd je dit leuk voor jezelf?

Toen de Tokyo Marathon werd afgelast, had ik nooit verwacht dat er daarna niets meer zou komen. Eerlijk gezegd vond ik het in de eerste instantie best lekker dat de druk eraf was. Ik kon namelijk even trainen zonder doel en daar had ik ook wel behoefte aan na al die maanden. Hardlopen zonder doel kan heel fijn zijn. Ik geniet extra van de mooie routes, de omgeving en het mindful bezig zijn.

Toch komt er altijd een keerpunt. Dan heb ik weer behoefte aan een nieuw doel en een nieuwe uitdaging. Dat punt ben ik inmiddels wel voorbij. Ik zag, net als vele anderen, niet aankomen dat dit zolang zou duren. Maar hoe houd je het hardlopen nou leuk zonder doel?

1. Luister naar je lichaam

Ten eerste is luisteren naar je lichaam heel belangrijk. Ik merk dat ik op hele andere momenten vermoeid raak dan ”normaal”. Hier probeer ik dan ook verstandig mee om te gaan. Op dit moment is sporten in de ochtend voor mij heel prettig. Ik zet mijn wekker vroeg, zodat ik eerst even een paar uurtjes kan werken. Daarna trek ik mijn hardloopschoenen aan. De rest van de dag heb ik dan weer energie voor het werk.

2. Waar heb je zin in?

Ik probeer ook heel erg in te spelen op waar ik zin in heb. Op deze manier vind ik het veel leuker om te gaan lopen. Intervaltrainingen trek ik op dit moment slecht. Daarentegen vind ik vaartspeltrainingen veel gemakkelijker om uit te voeren. Hierbij maak je gebruik van je omgeving en wissel je veel verschillende tempo’s en afstanden af. Op deze manier breng je toch variatie aan.

3. Kies een nieuwe route

Dit is voor mij op dit moment een heel goede manier om hardlopen zonder doel leuk te houden. Aangezien ik sinds kort in Amsterdam woon, valt er nog voldoende te ontdekken! Nieuwe routes maken het hardlopen iedere keer weer leuk.

4. Podcasts luisteren

Soms plan ik gewoon een training in, omdat er een nieuwe podcastaflevering online staan. Ik vind podcasts luisteren tijdens het hardlopen inmiddels leuker dan muziek. Dat had ik nooit verwacht, maar ook dit geeft extra plezier aan het hardlopen.

5. Virtuele wedstrijden

Om toch nog een doel te creëren, kun je natuurlijk meedoen aan virtuele wedstrijden. Er wordt van alles georganiseerd! Zo werd onlangs de Corona Solo 5K gelopen en staat dit weekend de 10K gepland. Zaterdag 16 mei kun je hier aan deelnemen. Voor meer informatie kun je het beste een kijkje nemen op hun website of Instagram account. Zelf heb ik nog niet echt de behoefte om deze afstanden te lopen tijdens een virtuele wedstrijd. Aangezien ik toch meer van de langere afstanden ben, zit ik te denken aan een eigen georganiseerde marathon. Al is het alleen om weer eens zo’n afstand af te leggen! Doe jij dan met me mee?

Hoe zorg jij ervoor dat het hardlopen zonder doel leuk blijft?