22 apr 2020 | Hardlopen

De meest gestelde hardloop- en fietsvragen #19

Het is alweer een tijd geleden dat ik hardloop- en fietsvragen van volgers heb beantwoord. Ik vond het tijd worden voor een update. Welk sporthorloge gebruik ik? Hoe ben ik begonnen met hardlopen? Hoe plan ik mijn trainingen nu in? Ga ik de Tokyo Marathon in 2021 lopen? Gebruik ik een foamroller? En wat vind ik nou eigenlijk leuker: hardlopen of fietsen?

Welk sporthorloge gebruik je?

Inmiddels werk ik al een aantal jaar samen met Garmin. Het meest tevreden ben ik over hun Forerunner serie. Momenteel heb ik de Forerunner 945 en daar ben ik echt heel erg blij mee. Het heeft eigenlijk alle functies die ik nodig heb. In dit artikel kun je de review lezen! Mocht je deze overigens net iets te prijzig vinden, dan kan ik ook zeker de 935 aanraden. Dit is een ouder model, maar bevat veel dezelfde functies.

Hoe ben je begonnen met hardlopen?

Daar heb ik eens een artikel over geschreven. Vanuit het fanatieke, en redelijk serieuze, langebaan schaatsen ben ik overgestapt op hobbymatig sporten. Voor mij was hardlopen ideaal! Het kan namelijk altijd en overal. Ik begon ooit ook met een rondje van een paar kilometer om het Noorderplantsoen in Groningen. In 2011 liep ik mijn eerste vijf kilometer wedstrijdje, omdat de ouders van mijn oppasgezin dit organiseerden. Wat voor tijd ik liep, weet ik niet meer. Wel stond ik meteen op het podium! Vanaf dat moment ben ik steeds vaker en ook verder gaan lopen. Vijf kilometer werd tien en tien werd al snel een halve marathon.

Hoe plan jij je trainingen nu in?

Het is een hele gekke tijd om te trainen voor een doel. Eigenlijk heb ik in het hardlopen geen doel meer voor 2020. Alleen de Alpentocht staat nog in mijn agenda, maar ik twijfel ook of dit uiteindelijk door kan gaan. Op dit moment doe ik dus eigenlijk vooral waar ik zin in en behoefte aan heb. Nadat de Tokyo Marathon werd afgelast, stond hardlopen me heel erg tegen. Op Madeira liep ik zelfs tien dagen achterelkaar niet! Daarom ben ik heel blij dat het nu heerlijk fietsweer is. De afwisseling maakt het voor mij gemakkelijker om het plezier te behouden en gemotiveerd te blijven. Trainingen plan ik dus ook niet echt in. Per dag kijk ik waar ik behoefte aan heb. Wel vind ik het fijn om iedere week een langere duurloop of langere duurrit op de fiets te doen. Hier maak ik vaak in het weekend tijd voor!

Ga je de Tokyo Marathon in 2021 lopen?

Op dit moment worden bijna alle (sport)evenementen in 2020 afgelast. Gisteren werd bekend dat ook de Berlijn Marathon in het najaar niet door zal gaan. Toch ga ik er vanuit (en hoop ik) dat alles op 7 maart 2021 weer redelijk rustig is in de wereld. Deze datum staat dan ook in mijn agenda, zodat ik hopelijk alsnog die marathon kan gaan lopen en Six Star Finisher kan worden!

Gebruik je een foamroller?

Op dit moment te weinig! Ik ben wel een voorstander van het gebruik van een foamroller. Zelf heb ik ooit een runner’s knee (ofwel lopersknie) gehad. Toen kreeg ik oefeningen van de fysio en het gebruik van een foamroller werd aangeraden om de verkleving in de peesplaat tegen te gaan. De foamroller kan ook nuttig zijn in het kader van blessurepreventie.

Heb je tips om te beginnen met wielrennen?

Genoeg! Hiervoor wil ik je dan ook graag doorverwijzen naar mijn nieuwe platform dat binnenkort live zal gaan: Vrouwen die Fietsen. Wil je toch nu een aantal tips? Tips voor het kopen van een eerste racefiets lees je in dit artikel. Ook staan hier een paar beginnerstips beschreven.

Wat vind je leuker: hardlopen of wielrennen?

Deze vraag krijg ik ontzettend vaak! Heel eerlijk gezegd vind ik fietsen leuker om te doen. Toch doe ik het niet zo vaak als hardlopen. Waarom? Hardlopen is makkelijker. Het kost minder tijd, kan altijd en overal. Het maak niet uit of het regent, hard waait of bewolkt is. Fietsen doe ik liever niet als het regent of stormt. Ook vind ik het heel leuk om doelen te stellen in de sport en daar naar toe te werken. Dit mis ik in het fietsen weleens. Vandaar dat ik beide heel fijn vind om te doen, maar als ik puur naar de beweging of sport kijk, kies ik toch voor fietsen.

Dit was het weer voor deze keer! Heb je nog hardloop- en fietsvragen? Stel deze dan hieronder! Dan beantwoord ik ze in een reactie!