25 nov 2019 | Marathon

Road to Tokyo: nog 14 weken

Vorige week schreef ik geen update, want ik werd op zondag ziek. Ook deze week was ik niet heel fit, maar kon ik wel weer mijn trainingen oppakken. Ik liep zelfs meer dan 80 kilometer. Ook fietste ik nog een rondje op zondag. In deze Road to Tokyo deel ik mijn voorbereidingen, maar ook mijn struggles met voeding. Benieuwd? Lees dan gauw verder!

Trainingen oppakken

De trainingen verlopen redelijk goed. Mijn eerst volgende doel is de halve marathon van Linschoten. Daar ligt in mijn schema nu ook de focus op. Dat betekent dat ik mijn duurlopen nog niet echt aan het uitbouwen ben, maar wel steeds meer snelheidstrainingen en kernsessies uitvoer.

Afgelopen week liep ik een paar rustige trainingen, omdat ik me nog niet heel erg fit voelde. Ik was niet ”ziek-ziek”, maar wel ontzettend verkouden en het slijm zakte in mijn longen, waardoor ik veel aan het hoesten was. Vooral wanneer ik buiten kwam, werd dit erger. Echter hielp het wel om me een beetje in te spannen, want ik merkte dat alles dan los kwam.

Sommige trainingen gingen verrassend lekker, maar er waren ook een aantal die zwaarder aanvoelden. Zo liep ik op maandag en dinsdag heerlijke trainingen. Dat waren relaxte duurloopjes. Ideaal wanneer je nog niet helemaal fit bent, maar wel iets wilt doen. Vervolgens deed ik op donderdag een progressieve duurloop. Dit vind ik zo leuk om te doen! Je snelheid wordt dan langzaam aan steeds hoger. Ik begon met 30 minuten rond de 5:00 minuut per kilometer, vervolgens 15 minuten in 4:50, 10 minuten in 4:40, 8 minuten in 4:30, 6 minuten in 4:20 en 4 minuten in 4:10. Doordat je de snelheid geleidelijk opvoert, ga je niet heel snel kapot. Uiteindelijk is de training natuurlijk wel een zware en tikte ik de 17 kilometer aan.

Op vrijdag genoot ik tijdens een langere duurloop van het prachtige herfstweer. Ik deed mijn (nieuwe) favoriete rondje langs Groenekan en maakte onderstaande plaatje. Wat een heerlijke dag!

Naast de looptrainingen deed ik ook weer eens een fietstraining. Het werd een heel rustig duurritje langs de Amstel. Hoewel het koud was buiten, heb ik hier helemaal geen last van gehad tijdens het fietsen. Alleen mijn tenen waren bevroren na afloop. Mocht je twijfelen over wielrennen in het najaar? Lees dan eens deze tips!

Ook heb ik weer wat krachttraining opgepakt vanuit huis. Ik vind er nog steeds niks aan, maar ik weet wel dat het belangrijk is om mijn corestability op peil te houden. Hoelang denk je dat ik het deze keer vol ga houden?

Voeding

Voeding is voor mij al vaker een struikelblok in mijn marathontrainingen geweest. Ik probeer zo gezond mogelijk te eten, maar ik houd ook enorm veel van borrelen, lekker eten en soms heel ”slecht” eten. De afgelopen tijd probeerde ik minder vlees te eten en dat gaat me heel gemakkelijk af. Wel merk ik dat ik niet helemaal wil en kan stoppen met het eten van vlees. Dit betekent dat ik alleen buitenhuis vlees eet: bij vrienden of wanneer ik uiteten ga. Thuis kook ik alleen maar vegetarisch.

Daarnaast gebruik ik weinig zuivelproducten, maar wel ei en kaas. Kwark en melk is altijd plantaardig, omdat ik niet zo goed reageer op lactose. Het is dan nog weleens zoeken naar de goede hoeveelheid eiwitten. Gelukkig kan ik wel veel producten van Body & Fit gebruiken waar ik goed op reageer, zodat ik voldoende eiwitten na mijn training kan nemen.

Ik weet dat ik met mijn voeding nog een hele inhaalslag zou kunnen maken, maar ik vind dit altijd lastig gezien mijn verleden met eten. Wanneer ik mezelf ga beperken of dingen ga ontzeggen, begint een oude kritische stem weleens op te spelen. Dat wil ik absoluut niet. Ik wil mezelf geen producten of lekkere dingen verbieden. Ik geniet ontzettend van een goed glas rode wijn (en wel meer dan één of twee) in het weekend. Dat ga ik mezelf niet ontzeggen. Het is het mij niet waard, maar het is nog weleens een tweestrijd in mijn hoofd daardoor. Want wat nou als ik daardoor beter zou presteren? Nee. Ik weet ook dat het voor mij niet werkt, omdat ik daardoor nog meer druk leg op die marathon. Ontspanning werkt voor mij het beste en daar hoort genieten van een borrel en een lekkere burger ook gewoon bij.

Vind jij het ook weleens lastig om je voeding af te stemmen op je trainingen? Hoe ga jij hiermee om?