6 sep 2019 | Sport

10 x wat sporten mij oplevert

Hardlopen, wielrennen, maar eigenlijk alle sportieve activiteiten leveren mij ontzettend veel op. Dat gaat verder dan een goede conditie of een gezonde levensstijl. Vandaag vertel ik wat sporten mij allemaal oplevert. Misschien is het heel herkenbaar voor je of kan het net even een extra motivatie zijn.

1. Conditie

Allereerst merk ik dat ik door het sporten natuurlijk een goede conditie heb gekregen. Ik voel me fit en energiek doordat ik sport. Hier schreef ik al eerder een artikel over. In het dagelijks leven heb ik altijd genoeg energie om dingen te ondernemen. Juist ook wanneer het (fysiek gezien) even wat minder gaat, besef ik me hoe dankbaar ik moet zijn dat ik gezond en fit ben.

2. Eetlust

Sporten levert me eetlust op. Dat klinkt misschien een beetje gek, maar doordat ik veel sport kan en moet ik ook veel eten. Ik merk dat mijn lichaam veel energie verbruikt en ik vind het ook fijn dat ik hierdoor ook voldoende eetlust heb. Wanneer ik minder ga sporten, merk ik ook meteen dat ik minder nodig heb.

3. Zelfvertrouwen

Misschien is dit wel de allerbelangrijkste voor mij. Sporten heeft me ontzettend veel zelfvertrouwen gegeven. Al van kinds af aan heb ik verschillende ervaringen opgedaan, waardoor ik ben gegroeid als persoon. Ik heb mezelf doelen gesteld en deze behaald. Dit doet heel veel met je zelfvertrouwen en dat is zo fijn om te merken.

4. Adrenaline

Sporten geeft me vaak een kick. Na een goede training of lekkere wedstrijd krijg ik zoveel adrenaline (of een runner’s high). Dat fijne gevoel achteraf is onbetaalbaar!

5. Ontspanning

Tegelijkertijd levert sporten mij ook ontspanning op. Juist door mijn spieren en lichaam goed in werking te zetten, ervaar ik daarna meer ontspanning in mijn lijf. Wanneer je geen spanning op je spieren kunt zetten, kun je ook moeilijker ontspanning ervaren. Ik vind het juist heerlijk om te voelen dat mijn lichaam na het sporten vermoeid is en even moet bijkomen.

6. Structuur

Sporten zorgt voor structuur in mijn weken. Doordat ik mijn trainingen vaak inplan, is dat ook meteen een soort dagindeling. Ik heb heel flexibel werk en hierdoor juist weinig structuur in mijn dag. Omdat het sporten een vaste ”taak” in mijn agenda is geworden, zorgt het ervoor dat mijn dagindeling best gestructureerd is. Ik plan de trainingen om mijn werkuren heen.

7. Vrijheid

Sporten geeft mij een ultiem gevoel van vrijheid: lopen of fietsen hoe lang, wanneer, waar en waarheen ik wil! Vooral tijdens het wielrennen ervaar ik dit. Het brengt je op de mooiste plekken. Nog beter vind ik sporten op vakantie, omdat ik dan nog meer kan genieten van nieuwe wegen, paden en de vrije natuur.

8. Rust en overzicht in mijn hoofd

Sporten zorgt voor rust en overzicht in mijn hoofd. Als ik last heb van stress of veel piekergedachten kan een fijne training mij weer rust en orde opleveren. Alsof de lucht echt even geklaard wordt. Heerlijk!

9. Vriendschap

Dankzij het sporten heb ik al zoveel nieuwe mensen ontmoet. Daardoor zijn nieuwe en hele waardevolle vriendschappen ontstaan. Ook dit is voor mij een heel belangrijk aspect van het sporten. Het brengt mensen samen en juist binnen de sportwereld voel ik altijd een bijzondere klik. Herkenbaar?

10. Grenzen verleggen

Tot slot merk ik dat ik door het sporten mijn grenzen kan verleggen. Ooit begon ik met een vijfkilometer wedstrijd, maar inmiddels heb ik mijn achtste marathon gepland. Iedere uitdaging of wedstrijd is weer een beetje buiten mijn comfortzone en zorgt ervoor dat ik een grens kan verleggen. Hierdoor merk ik dat ik groei en sterker word als persoon.

Al met al levert sporten mij dus heel veel op. Wat levert sporten jou op? Ik ben benieuwd! Laat het hieronder weten in de reacties.