26 jul 2019 | Wielrennen

7 x tips voor het onderhoud van een racefiets

Wielrennen vind ik geweldig om te doen, maar het onderhoud van mijn racefiets is wat mij betreft een minder leuk onderdeel van de sport. Toch is het wel belangrijk voor de levensduur van je fiets en het vergroten van je fietsplezier. Vandaag deel ik 7 tips voor het onderhoud van een racefiets!

1. Schoonmaken

Natuurlijk is het verstandig om je fiets goed schoon te houden. Zelf doe ik dat eigenlijk altijd wanneer mijn fiets nat en zanderig is geworden door een ritje in de regen, bijvoorbeeld. Voorheen had ik een tuin waarin ik mijn fiets goed kon schoonspuiten, maar tegenwoordig doe ik dat gewoon in mijn douche. Op die manier kan ik de fiets helemaal schoonmaken en uiteraard droog ik de fiets daarna goed af. Wanneer je droog zand op je fiets hebt zitten, kun je dit natuurlijk ook met een droge doek afnemen.

2. Ketting ontvetten en insmeren

Dan komen we meteen bij de tweede tip, die over de ketting gaat. Deze moet namelijk af en toe goed schoongemaakt worden, maar vervolgens ook weer ingevet. Om de ketting goed te ontvetten kun je kettingreiniger gebruiken, maar ook een sopje met afwasmiddel is een prima optie.

3. Banden

Wanneer je jouw racefiets goed wilt onderhouden, moet je ook je banden controleren. Natuurlijk moet er af en toe wat extra lucht in, maar ook is het goed om het profiel van de banden in de gaten te houden. Haal steentjes uit de band en bekijk of de scheurtjes niet te diep of te groot zijn. Ook je binnenband moet gecontroleerd worden. Is je ventiel nog recht en kun je het nog goed open- en dichtdraaien? Nee? Dan kun je de binnenband beter vervangen.

4. Remblokjes

Goede remblokjes zijn essentieel wanneer je gaat fietsen. Zeker wanneer je veel in de bergen fietst. Zijn ze erg afgesleten? Vaak staat er een streepje op de remblokjes tot waar ze kunnen afslijten. Is dat het geval? Dan is het aan te raden om een nieuwe set aan te schaffen.

5. Stuurlint

Een loszittend of versleten stuurlint is natuurlijk niet per se slecht voor je fiets, maar het ziet er wel minder mooi uit. Ook fietst het misschien minder prettig. Dan is het vervangen van je stuurlint een goed idee.

6. Schroeven en boutjes aandraaien

Eerlijk gezegd had ik hier zelf nooit aangedacht, maar door het fietsen kunnen boutjes lostrillen. Eens in de zoveel tijd is het raadzaam om deze even na te lopen en ze weer goed aan te draaien. Draai ze alleen niet te strak aan, want dan komt er teveel druk op.

7. Grote beurt bij een fietsenzaak

Wil je echt zorgen dat je fiets langere tijd meegaat, zou ik aanraden om je fiets ieder jaar even langs te brengen bij een speciaalzaak. Zij kunnen alle onderdelen goed langslopen en eventueel vervangen. Op deze manier ben je er zeker van dat je een heel seizoen lekker kunt fietsen. Door vervolgens zelf aan bovenstaande dingen te denken, blijft je fiets goed onderhouden.

Hoe zorg jij ervoor dat je fiets goed onderhouden blijft? Heb jij nog aanvullende tips? Laat het me hieronder weten!