4 jan 2019 | Hardlopen

7 x tips om dit jaar het hardlopen vol te houden

Bij een nieuw jaar denkt men al gauw aan goede voornemens. Is hardlopen dit jaar jouw goede voornemen? Vaak is het beginnen nog niet zo moeilijk, maar het volhouden wel. Vandaag geef ik 7 tips om dit jaar het hardlopen vol te houden.

1. Motiverende kleding en schoenen

Hardlopen is veel leuker en gemakkelijker in nieuwe hardloopkleding. Naast dat het motiverend kan werken, zorgen bijvoorbeeld goede schoenen ook voor meer loopcomfort. Het lopen zal hierdoor mogelijk beter en gemakkelijker gaan. Op deze manier kun je het langer volhouden.

2. Stel een doel

Deze tip geef ik eigenlijk altijd en aan iedereen. Een doel kan heel erg goed helpen wanneer je motivatie nodig hebt om iets te gaan doen en vooral vol te houden. Een doel hoeft echter niet per se te betekenen dat je mee moet doen met een loopevenement. Het kan ook een doel zijn om een kilo af te vallen of om bijvoorbeeld 30 minuten achterelkaar te kunnen rennen. Probeer het zo concreet mogelijk voor jezelf op te schrijven en er ook een tijdspad voor te maken. Hoe concreter het wordt, hoe gemakkelijker het is om het vol te houden.

3. Plan je trainingen in

Wanneer je de trainingen inplant in je agenda, zorg je ervoor dat er in ieder geval tijd voor is in je week. Als het gewoon bij je dagplanning hoort, is de drempel hoger om het af te zeggen.

4. Zoek een loopmaatje of -groepje

Samen lopen is leuker en het maakt de drempel lager. Ben je jouw motivatie een beetje kwijt? Dan kan je loopmaatje of je loopgroepje je helpen om toch te gaan.

5. Leg de lat laag

Probeer kleine succeservaringen op te doen. Wanneer je de lat te hoog legt, is het risico groter dat het niet lukt. Het kan demotiverend werken als je niet aan je hoge eisen kan voldoen. Wanneer iets niet lukt, is het minder leuk en geef je het eerder op. Probeer kleine stappen te zetten en je doelen niet meteen te groot te maken. Zorg er wel voor dat je de uitdaging houdt. Het moet natuurlijk ook niet saai worden.

6. Focus niet op het resultaat

Probeer niet alleen te focussen op het resultaat. Mocht het namelijk niet snel genoeg gaan, niet lukken of niet precies uitpakken zoals je had verwacht, is de kans ook groot dat je het niet lang gaat volhouden. Focus op het proces. Probeer te genieten van het lopen zelf en daar vooral het plezier uit te halen.

7. Maak het zo leuk mogelijk

En met het plezier kom ik meteen bij de laatste tip: maak het zo leuk mogelijk voor jezelf. Kies een leuke route, maak een fijne afspeellijst en luister goed naar je lichaam. Probeer het hardlopen te zien als iets dat mag en kan in plaats van iets dat moet of vervelend is. Geniet!

Wat zijn jouw tips om het hardlopen vol te houden?