2 nov 2018 | Hardlopen

De meest gestelde hardloop- en fietsvragen #13

Het is weer tijd voor een artikel waarin ik vragen van volgers beantwoord. Naast de vragen die ik krijg op Instagram, krijg ik ook regelmatig per mail hardloopvragen of vragen over het fietsen. In deze reeks meest gestelde vragen bundel ik daar een aantal van. Hopelijk staat het antwoord op jouw vraag erbij! Zo niet? Stel jouw hardloopvragen of fietsvragen dan opnieuw hieronder in een reactie. 

Wat doe je tegen spierpijn na een (halve) marathon?

Spierpijn na een hele of halve marathon kan soms vrij heftig aanwezig zijn. Zelf heb ik vooral spierpijn na een hele marathon. Wat mij altijd helpt, is hardlooprust. Gun je spieren even de tijd om goed te herstellen. Het kan ook helpen om even een warm bad te nemen. Wil je toch iets doen? Dan kan fietsen of zwemmen wel prettig zijn. Toch zou ik aanraden dit op een lage intensiteit te gaan doen.

Wat vind je leuker: een hele of halve marathon? En waarom?

Pfoe, dit vind ik een lastige vraag. Wat ik leuk vind aan een halve, is dat de afstand net iets meer te behappen is. Een halve kun je net even iets gemakkelijker lopen. Je hoeft er niet heel lang voor te trainen en je hebt ook meer kans om echt voor een goede tijd te gaan. Een hele marathon is daarentegen een veel groter project. Ik trek er meerdere maanden voor uit om te trainen voor een hele. Daarnaast is het vaak moeilijker om aan een startbewijs te komen. Qua afstand vind ik de hele marathon nog steeds een uitdaging. Dat maakt het voor mij dan wel weer heel tof. Ook vind ik de aanloop naar zo’n hele marathon toe geweldig. Ik zie het vaak als een groot avontuur en de voldoening na afloop is voor mij ook veel groter. Beide afstanden hebben dus wel iets, maar als ik echt moet kiezen, ga ik voor de hele.

Hoe pak je het trainen op na maanden niet te hebben gelopen?

Het komt gelukkig bij mij nooit voor dat ik maanden, om wat voor reden dan ook, niet kan lopen. Ik kan me wel goed voorstellen dat het lastig is om na zo’n periode het lopen weer op te pakken. Ik denk ook dat je goed moet kijken naar de reden dat je niet hebt gelopen. Was het een gebrek aan motivatie? Probeer hier dan iets aan te doen. In deze blog geef ik daarvoor tips. Het helpt in ieder geval om jezelf een doel te stellen en om bijvoorbeeld samen met anderen te gaan lopen.
Heb je echter niet kunnen lopen door bijvoorbeeld een blessure? Dan zou ik het anders aanpakken. Probeer dan samen met een fysiotherapeut een opbouwschema te maken. Begin heel rustig en zorg ervoor dat je jouw lichaam niet meteen weer overbelast. Het is goed om dan aan blessurepreventie te doen. Gebruik af en toe een foamroller en doe bepaalde kracht oefeningen.

Ga je komende winter ook fietsen?

Het is zeker het plan om te blijven fietsen de komende maanden. Echter vind ik het toch moeilijker om te fietsen wanneer het buiten koud en (vooral) nat is. Ik heb er ook een hekel aan om mijn fiets schoon te maken en dan is de verleiding groot om te gaan lopen. Toch heb ik in 2019 ook een fietsdoel in mijn hoofd, maar daarover later meer. Het zou voor mij wel goed zijn om te blijven fietsen. Ten eerste is het richting dit doel in 2019 verstandig, maar ook is het voor mij een goede afwisseling met het lopen. Ik zal binnenkort mijn warme en waterdichte fietskleding weer eens opzoeken en gewoon wat fietstochtjes plannen. Wie weet stap ik deze winter ook weer eens op een mountainbike!

Heb je tips voor hardlopen in de kou?

Laagjes! Door veel laagjes te dragen, heb je minder snel last van kou. Daarnaast zou ik altijd iets om je hoofd doen. Ik loop in de winter vaak met een haarband. Ook heb ik zelf heel snel last van koude vingers en daarom draag ik onder de 10 graden al handschoenen. Gelukkig kun je je tegen kou wel kleden. Soms helpt het om binnen alvast een beetje op te warmen met wat oefeningen, voordat je de deur uitstapt!

Hoe start je bij een atletiekvereniging?

Dat zal voor iedereen anders zijn. Ik kan alleen vertellen hoe ik het heb aangepakt. Toen ik wilde lopen bij een vereniging ben ik gewoon online gaan zoeken. Al gauw kwam ik uit bij Groningen Atletiek en op hun website stond precies vermeld wat je moest doen wanneer je lid wilde worden. Ik stuurde een mailtje en ik mocht een paar keer ”gratis” meetrainen. Dat beviel eigenlijk zo goed, dat ik me al snel officieel heb ingeschreven.

Wat zijn jouw toekomstplannen?

Qua hardlopen wil ik graag alle zes majors lopen. Momenteel heb ik er vier gehad en staan er dus nog twee op mijn lijstje. In 2019 loop ik Boston en hopelijk kan ik in 2020 Tokyo afstrepen. Dan is voor mij het lopen van marathons misschien wel even voorbij. Ik zou heel graag een gezinnetje willen in de toekomst en ik kan me voorstellen dat het hardlopen dan ook even naar de tweede plaats verschuift. Verder hoop ik te kunnen blijven leven van mijn blog. Ik vind schrijven over hardlopen en wielrennen het leukste dat er is. Toch sluit ik niet uit dat ik ook meer ga doen met mijn ervaringsdeskundigheid rondom eetstoornissen. Wie weet ga ik weer als orthopedagoog/psycholoog werken in de toekomst, maar misschien ga ik ook nog een hele andere kant op. Tot slot hoop ik nog heel veel mooie reizen te kunnen maken met vrienden of familie.

Dit was weer een selectie van de meest gestelde vragen. Heb jij nog een vraag aan mij? Stel deze dan gerust hieronder!