28 mei 2018 | Hardlopen

De meest gestelde hardloop- en fietsvragen #9

Het is weer tijd voor een artikel waarin ik vragen van volgers beantwoord. Via Instagram en per mail krijg ik regelmatig hardloopvragen of vragen over het fietsen. In deze reeks meest gestelde vragen bundel ik daar een aantal van. Soms heb ik over een bepaald onderwerp al vaak geschreven en zal ik daar naar terugverwijzen. Hopelijk staat het antwoord op jouw vraag erbij! Zo niet? Stel jouw hardloopvragen of fietsvragen dan opnieuw hieronder in een reactie. 

Hoe blijf je gemotiveerd voor het hardlopen?

Eigenlijk heb ik weinig moeite om motivatie te vinden. Ik vind sporten heerlijk, ik houd ervan om buiten te zijn en het zit helemaal in mijn systeem. Als ik een paar dagen niet zou gaan, zou dat voor mij heel gek en vreemd voelen. Toch weet ik wel waardoor ik extra gemotiveerd blijf. Het helpt mij ten eerste om een doel te stellen. Dat geeft richting en structuur aan je trainingen en je hebt een goede reden om te gaan. Daarnaast werkt mooie, nieuwe sportkleding ook motiverend. Wanneer je net nieuwe kleding hebt gekocht, is het heel fijn om dat te gaan uit proberen. Tot slot kan het ook motiverend zijn om samen met iemand te lopen. Ik heb zelf niet meer een loopmaatje in de buurt wonen, maar dit heb ik nu vervangen voor de atletiekvereniging. Dat motiveert mij ook heel erg!

Hoe bouw je het hardlopen op na een dipje?

Wanneer je een paar weken of misschien wel maanden niet hebt kunnen lopen, om wat voor reden dan ook, kan het lastig zijn om dat weer op te bouwen. Begin in ieder geval heel rustig. Doe eerst trainingen die je gemakkelijk af gaan. Op deze manier geef je niet alleen je lichaam, maar ook je geest de tijd om weer in te komen. Zo behoud je ook langer plezier in het lopen. Als de eerste training meteen te zwaar zou zijn, geeft dit een behoorlijke mentale (en fysieke) klap.

Je hebt de cursus Runningtherapie gevolgd, maar wat houdt dat precies in?

Runningtherapie is het therapeutisch inzetten van de ‘rustige duurloop’ ten behoeve van mensen met een depressie of andere psychische klachten. Het kan voor heel veel verschillende mensen effectief zijn. Ik heb nu twee van de drie cursusdagen gehad en dat betekent dat ik binnenkort (lees: na mijn Sri Lanka reis) wil beginnen met het opstarten van eerste klanten. Wat ik er nu precies mee ga doen, is af te wachten. Ik vond de cursus zelf in ieder geval al heel interessant. We leerden wat hardlopen daadwerkelijk met een mens kan doen, zowel vanuit neurobiologisch als psychologisch oogpunt. Er kwam een fysiotherapeut, psychiater, sportpsycholoog en ademhalingscoach spreken. Echt een aanrader als je van hardlopen houdt en je een achtergrond hebt in de hulpverlening.

Op welk moment van de dag loop je het liefst hard?

Het liefst loop ik in de ochtend, maar dan wel rond een uur of 9:00 of 10:00. Ik ben niet echt een hele vroege ochtendloper. Hoewel ik wel altijd erg vroeg wakker ben, rond 7:00, houd ik ervan om dan eerst wat andere nuttige dingen te doen. Pas twee uur nadat ik wakker ben, heeft mijn lijf zin om echt iets te gaan doen. Alleen wanneer het buiten heel erg warm is, kan het zijn dat ik eerder de deur uit ga. Later op de dag lopen vind ik minder leuk, omdat ik het zo fijn vind om de rest van de dag te genieten van dat fijne gevoel na het lopen.

Waarom train je alleen maar voor marathons?

In principe train ik niet alleen maar voor hele marathons. Ik heb ook veel halve marathons gelopen en aankomend weekend loop ik weer een halve. Zelf vind ik wel de langere afstanden het leukst. Daarmee bedoel ik de wedstrijdjes vanaf 10 kilometer. Een snelle 5 kilometer zie je mij niet zo snel doen. Ik denk dat dit ook komt doordat ik juist zo’n hele marathon als groot avontuur zie en iets waar je een langere periode voor kunt trainen. Dat maakt het voor mij zo leuk.

Hoe heb je die stap gezet naar de hele marathon?

Misschien is dit wel één van de meest gestelde hardloopvragen. Ik liep eerst een paar keer een 10 kilometer en daarna wilde ik al vrij snel meer. Toen ik een paar halve marathons had gelopen, bedacht ik me dat ik wel klaar was voor een hele. Ik denk dat je dit zelf snel genoeg aanvoelt. Als de halve marathon je redelijk gemakkelijk afgaat (qua afstand), en je meer uitdaging zou willen, is de hele marathon een mooie volgende stap. Overigens denk ik dat heel veel mensen een hele marathon kunnen lopen, indien je maar voorzichtig omgaat met het opbouwen van de afstand.

Hoe kun je je fietsconditie opbouwen?

Fietsconditie kun je op eenzelfde manier opbouwen als de kilometers binnen het hardlopen. Ook bij het fietsen moet je jouw lichaam uitdagen. Ga dus niet allemaal zelfde trainingen doen! Zorg voor variatie in afstand en intensiteit. Doe af en toe eens een wisselduurtraining, een intervaltraining of een springtraining. Fiets je lange duurritjes in een lage zone en probeer op deze manier steeds wat langere afstanden te overbruggen.

Dit waren weer een aantal van de meest gestelde hardloopvragen en fietsvragen. Heb je ook een vraag? Stel deze dan hieronder in de reacties!