16 apr 2018 | Marathon

De meest gestelde vragen over de marathon

Steeds vaker krijg ik vragen via berichtjes op Instagram of in mijn mailbox. Ik probeer altijd te reageren, maar het kan zijn dat ik er niet aan toe kom. Via dit soort artikelen probeer ik de meest gestelde vragen te bundelen en in één keer te beantwoorden. Vandaag beantwoord ik de meest gestelde vragen over de marathon.

Vooraf wil ik graag het volgende benoemen: ik ben geen expert! Ik heb hier niet voor gestudeerd en alles wat ik weet van het hardlopen en de marathon is op basis van eigen ervaring. De antwoorden zijn dus niet wetenschappelijk onderbouwd, maar puur geschreven vanuit mijn ervaring, visie of mening.

Wanneer kun je voor een marathon gaan trainen?

Wanneer jij eraan toe bent! Als je echt wilt, kun je vast en zeker die marathon gaan lopen. Natuurlijk is het wel verstandig om te kijken waar je nu qua trainingsuren en loopervaring staat. Ben je net begonnen met hardlopen? Dan zou ik het lopen van een marathon niet te snel inplannen. Zelf vond ik het prettig om eerst meerdere halve marathons te hebben gelopen, voordat ik aan de hele zou beginnen. Ik had drie halve marathons gelopen voordat ik mijn eerste hele marathon ging lopen.

Hoelang moet je trainen voor een marathon?

Ook dat is geheel afhankelijk van je loopervaring. Zelf trek ik ongeveer drie maanden uit voor mijn trainingsperiode. Dat is voor mij ruim voldoende, maar ik heb inmiddels ook al vier marathons gelopen. Indien het je eerste marathon gaat worden, zou ik alvast beginnen met het opbouwen van je duurtrainingen.

Loop je liever een voorjaar- of najaarsmarathon?

Na twee voorjaar- en twee najaarsmarathons kan ik wel zeggen dat die twee in het najaar mij heel goed zijn bevallen. Toch vind ik het trainen in de zomer niet heel prettig. Lange duurlopen doe ik toch het liefst in iets koeler weer. Ook vind ik het fijn om in de zomer lekker weg te gaan. Trainen voor een marathon is best lastig als je op vakantie gaat. Er zitten dus voor- en nadelen aan. Ik vind iedere marathon bijzonder, maar qua weer is denk ik een najaarsmarathon beter te doen. Dan ben je al gewend aan het trainen in warmer weer en kan het alleen maar koeler worden tijdens de marathon zelf. Nu loop ik zondag ik Londen, waar het waarschijnlijk meer dan 20 graden gaat worden. Mijn langste duurlopen liep ik in temperaturen rond het vriespunt. Dat is toch even schakelen.

Wat moet je in de laatste weken voor een marathon nog doen?

Wat voor jou goed voelt! Zelf probeer ik echt af te bouwen in de omvang van mijn trainingen. Ik loop in totaal minder kilometers en ik probeer een extra rustdag per week in te lassen. Het tempo en de intensiteit probeer ik nog wel hoog te houden, zodat ik wel scherp aan de start sta. Verder is het verstandig om de laatste dagen voor de marathon goed te eten, te drinken en te slapen. Het koolhydraten stapelen hoeft niet al weken voor de marathon, maar het is zeker verstandig om de laatste twee dagen iets extra koolhydraten tot je te nemen. Dit is meteen een mooi bruggetje naar de volgende vraag.

Wat eet je voor de marathon?

In de dagen voorafgaand aan de marathon kun je dus iets meer koolhydraten eten dan je gewend bent, maar overdrijf het niet. Zeker de avond van te voren heeft het geen zin om heel veel borden pasta te gaan eten. Je lijf kan dit namelijk niet zo snel meer verwerken. Probeer gewoon net even iets meer te eten dan normaal, dan zit je altijd goed! Ik eet vervolgens in de ochtend het liefst iets van wit brood, pannenkoeken of bagels ruim voor de start. In dit artikel schrijf ik trouwens uitgebreid over mijn voeding voor, tijdens en na de marathon.

Wat draag je tijdens het lopen van een marathon?

Dat is geheel afhankelijk van de weersverwachting. Tijdens het lopen krijg je het (bijna) altijd warm. Zorg er dus voor dat je niet te warm gekleed gaat. Wanneer je teveel kleding draagt, zul je meer gaan zweten en zul je ook nog meer moeten drinken om aan te vullen Het kan helpen om te denken aan de plus 10 regel. Is het 15 graden? Dan voelt het tijdens het hardlopen aan als 25 graden. Ook is het altijd goed om te checken of de zon gaat schijnen. Met zon voelt het immers veel warmer aan dan zonder zon. Verder is het nog handig om geen zwart te dragen. Dit voelt ook veel warmer aan dan lichte kleuren. Ik kies zelf graag voor luchtige kleding en het liefst een broekje met veel vakjes waar ik mijn voeding en telefoon in kwijt kan.

Hoe bouw je jouw marathon op?

Zelf loop ik het liefst een negatieve split. Dit kent meerdere voordelen. Ten eerste is er een mentaal voordeel. Doordat je namelijk steeds sneller gaat lopen en je dus een snelle finish aflevert, geeft dit mentaal veel vertrouwen. Je stort, mentaal en fysiek, niet helemaal in tijdens de marathon en hierdoor is de kans dat je het opgeeft veel kleiner. Je blijft gemakkelijker positief, omdat iedere kilometer net weer wat sneller gaat dan de vorige. Wanneer je positief denkt, zul je ook sneller kunnen lopen.

Wanneer je snel begint, win je daar wellicht wat tijd. Echter zul je dit nooit helemaal behouden aan het eind. Vaak is het verlies aan het eind, door vermoeidheid en verminderde techniek, daarmee niet altijd te compenseren. Wanneer je te snel begint aan je marathon, verlies je al veel koolhydraten en belangrijke energievoorraden in het begin. Dit zul je moeten bekopen aan het eind. Begin dus rustig en probeer heel rustig wat te versnellen. Doe dit niet al na tien kilometer, maar probeer je energie te sparen. Pas na 30 kilometer gaat het echt zwaar worden! Het is fijn als je lichaam daar nog wat energie voor heeft.

Dit waren een aantal van de meest gestelde vragen over de marathon. Wat zou jij willen weten over het trainen voor of het lopen van een marathon?

De uitgelichte foto is gemaakt door Andy Astfalck.