5 jan 2018 | Hardlopen, Marathon

Road to London: nog 107 dagen

Misschien is het je ontgaan, maar vlak voor de kerst mocht ik mijn volgende marathon bekendmaken. In samenwerking met TUI Sports ga ik namelijk in 2018 een volgende marathon gaan lopen. En dat is niet zomaar een marathon. Op zondag 22 april loop ik namelijk de Virgin Money London Marathon.

Het duurt misschien nog even, maar de tijd gaat altijd veel sneller dan ik denk. Over precies 15 weken stap ik in het vliegtuig naar Londen om daar twee dagen later een marathon te gaan lopen. Hoe gaan de komende 15 weken eruit zien? Hoe ga ik het aanpakken? Welk schema ga ik volgen? Wat wordt mijn doel?

Deze Virgin Money London Marathon wordt mijn derde voorjaarsmarathon, mijn derde Major en mijn vijfde marathon in totaal. Je zou zeggen dat ik hiermee al heel wat ervaring op heb gedaan en wel klaar ben voor een volgende marathon. Enerzijds wel, maar anderzijds blijft het altijd spannend. Iedere marathon is weer anders en iedere keer stel ik mezelf toch weer een ander doel.

Mijn vorige twee marathons in het voorjaar waren in Rotterdam. Beide ervaringen waren niet geweldig. Precies op beide dagen was het heel warm voor de tijd van het jaar. Het was ook de eerste warme dag van het jaar en hierdoor had ik het behoorlijk zwaar. De London Marathon is net iets later dan de marathon van Rotterdam. Precies twee weken zit er tussen. Qua weer kun je er dus weinig van zeggen. De kans dat het zo’n mooie warme dag wordt, is gelukkig klein.

Mijn trainingen

Tot nu toe heb ik iedere marathon anders getraind. Mijn eerste marathon volgde ik braaf een heel saai schema. Mijn tweede marathon liep ik veel meer op de ontspanning en wilde ik vooral genieten. Tijdens mijn trainingen voor Berlijn gebruikte ik voor het eerst een persoonlijk schema van Rob Veer. Vervolgens liep ik mijn vierde marathon in New York heel erg op ontspanning. Er zaten maar zes weken tussen beide marathons. Ik had immers al hard genoeg getraind voor Rotterdam in april en Berlijn in september. Die marathon in november moest vast en zeker wel goed komen. Nu sta ik weer voor een groot nieuw avontuur. Hoe zal ik het aan gaan pakken?

Met nog 107 dagen te gaan, begin ik nog niet met trainen. Normaal gesproken probeer ik daar drie maanden voor uit te trekken. Dat betekent dat ik eind januari ga beginnen. Zelf vind ik het een mooi moment om dit de week na Egmond op te pakken. Tot die tijd kan ik dus nog rustig nadenken over de trainingsopbouw en hoe mijn schema eruit gaat zien.

Iets dat sowieso anders is, zijn de wekelijkse trainingen bij de atletiek. Hierdoor heb ik in ieder geval al eens per week een intervaltraining op de baan of de weg staan. Daarnaast ga ik zeker de lange duurlopen op vrijdag, zaterdag of zondag plannen. Dit zijn mijn vrije dagen en dat geeft voldoende mogelijkheden om lang te gaan lopen. De andere twee (of soms drie) trainingen plan ik voor mijn werkdag of juist na afloop van mijn werkdag. Natuurlijk kan er ook nog een training in het weekend worden gedaan.

Het wielrennen blijft de komende maanden nog even op een laag pitje. Indien er een mooie winterdag bij zit, zal ik zeker overwegen om op de fiets te stappen. Misschien wel wekelijks, maar het kan ook best zijn dat het een paar weken niet lukt. Na de marathon van Londen ga ik dit serieuzer oppakken. Dan is het in ieder geval ook mooier en warmer weer.

Mijn doel

Een nieuw marathonavontuur kan ik niet aangaan zonder doel. Wat is mijn doel bij de London Marathon? Het parcours is vrij vlak en snel. Gezien mijn prestaties in Berlijn en New York zou ik heel graag voor een nieuw PR willen gaan. Ik denk ook, heel eerlijk gezegd, dat dit wel mogelijk is. Eigenlijk hangt het ook alleen maar van deze dag zelf af. Op zo’n dag moet gewoon heel veel kloppen. Ik moet me fit genoeg voelen, uitgerust, het weer moet een beetje mee zitten en het zou fijn zijn als ik mijn voeding een beetje goed kan innemen en verteren. Al deze zaken spelen natuurlijk op zo’n dag een rol. Daar kan ik nu nog niks over zeggen. In mijn trainingen zal ik in ieder geval mijn best doen om zo fit en goed getraind mogelijk uit te komen op 22 april.

Road to London

Net als tijdens mijn voorbereidingen op Rotterdam, Berlijn en New York wil ik graag het een en ander met jullie delen. Normaal gesproken deelde ik wekelijks mijn trainingen en gaf ik een update over mijn zoektocht naar de ideale voeding, hardloopkleding en accessoires. Nu twijfel ik of ik dit wekelijks zal gaan doen of gewoon wanneer ik voldoende te vertellen heb om een nieuwe update te schrijven. Ik ben eigenlijk ook heel benieuwd wat jullie prettig vinden. Iedere week een update waarin ik precies mijn trainingen met jullie deel? Of toch liever minder vaak en dan een verslag met hoe het op dat moment gaat? Ik ben benieuwd.

Ik heb in ieder geval heel veel zin in een nieuw marathonavontuur! Ik kan niet wachten om weer naar zo’n mooi doel toe te werken en dit met jullie te gaan delen.