10 jan 2018 | Favorieten

Mijn wintersport favorieten

Hardlopen en wielrennen zijn mijn favoriete sporten. Het liefst ga ik iedere dag naar buiten om één van beide sporten te beoefenen. Toch is er één sport waar ik misschien nog wel meer van kan genieten en dat is skiën. In dit artikel deel ik een aantal van mijn wintersport favorieten: van het favoriete land om te skiën tot mijn favoriete skidag!

Ik weet niet beter dan dat ik ieder jaar, meestal rond de voorjaarsvakantie, afreis naar Italië, Zwitserland of Oostenrijk voor een weekje wintersport. De eerste wintersportvakanties was ik gewoon nog een baby en lag ik vooral de hele dag te slapen. Vanaf mijn derde of vierde jaar stond ik voor het eerst op de ski’s. Die eerste jaren van mijn leven gingen we vaak naar Zwitserland. We vierden een aantal jaren achterelkaar in Bellwald (Wallis) vakantie. Dit is een piepklein wintersportgebied, maar als kind was dit eigenlijk heel prettig. Je kon er niet verdwalen en het skiën leerden we vrij snel. Eerst oefenden we in het kinderpark, daarna mocht ik de grote pistes af.

Wintersport is een belangrijke traditie geworden voor mij. Nog steeds gaan we ieder jaar met ons gezin (plus de aanhang) op wintersport. Hieronder deel ik een aantal wintersport favorieten, die ik in de loop van de jaren heb opgebouwd!

Favoriet wintersportland

Italië! Italië is sowieso mijn favoriete vakantieland binnen Europa. Voor het skiën is het overigens ook perfect. Het uitzicht is er prachtig, het is (vaak) goed weer, je hebt er mooie lange pistes en geen sleepliften. Italianen zijn immers best een beetje lui. Het eten op de piste is goddelijk: de lekkerste carpaccio, pasta’s en andere gerechten worden met veel zorg op tafel getoverd. Ook de wijn is beter en alles is veel beter betaalbaar dan in Zwitserland of Oostenrijk.

Favoriete ski’s

Altijd had ik mijn eigen ski’s. Toen ik een klein meisje was, kreeg ik al van die schattige mini-ski’s en later, als puber, weer nieuwe. Een paar jaar geleden wilde ik wat nieuws. Ik besloot bij de skiverhuur in Italië de nieuwste ski’s te gaan huren, zodat ik een beetje kon ervaren wat ik belangrijk vond. Nu ik een aantal keren heb gehuurd, weet ik zeker dat ik Head een heel fijn merk vind voor ski’s. De komende wintersportvakantie hoop ik dan ook op mijn nieuwe latten van Head van de berg af te sjezen.

Favoriete merken

Ski kleding en ski accessoires zijn er in alle soorten en maten. Het zijn niet de meest goedkope items, maar op dit gebied heb ik ook zeker een aantal favoriete merken. Sinds vorig jaar ski ik met een hele fijne POC helm. Daarnaast ben ik echt fan van mijn Burton wanten. Ik heb namelijk heel gauw koude vingers tijdens het sporten in de winter. Eigenlijk zijn het handschoenen voor snowboarders, maar voor mij zijn ze perfect. Verder ski ik graag met mijn Oakley Goggle en draag ik heel graag mijn Brunotti ski jas. Dit is allemaal niet gesponsord overigens. Ben je op zoek naar iets fijnere prijzen voor de wintersport accessoires? Kijk dan zeker eens bij de Decathlon. Daar zijn dit soort items veel beter betaalbaar.

Favoriet wintersportdrankje

Waarschijnlijk niet bij iedereen bekend, maar als je weleens gaat skiën in Italië kun je het niet missen. Bombardino is een warm, alcoholisch drankje met slagroom. Op de piste in Italië zie je bijna heel het terras ermee. Het doet denken aan advocaat met slagroom, maar dan warm. Het ziet er overigens meer uit als een soort toetje. Anyway: het is lekker!

Favoriet après-ski diner

Naast een typisch wintersportdrankje heb ik natuurlijk ook een favoriet diner voor na het skiën. Voor mij is wintersport onlosmakelijk verbonden met kaasfondue. Voor mij ook echt een traditie en ik vind het heerlijk nostalgisch om in zo’n houten chalet, met gloeiende wangen te gaan kaasfonduen na een lange skidag.

Favoriete skidag

Mijn favoriete skidag ziet er als volgt uit. Het liefst is de lucht natuurlijk strak blauw met een heerlijk zonnetje. Het zou fijn zijn als het niet te warm is, maar ook zeker niet te koud. Rond het vriespunt is prima, want anders wordt de sneeuw heel papperig en zwaar. Op mijn favoriete skidag ga ik met de eerste lift omhoog om vervolgens op vers geprepareerde pistes naar beneden te gaan. Ik houd ervan om veel te skiën in de ochtend. Ik kies dan het liefst voor de rode en zwarte piste’s met de minste skiklassen. Daarna is er tijd om lekker te lunchen in de zon en een beetje te relaxen. Vervolgens zou ik het liefst nog wat skiën in de middag om vervolgens een eerste après-ski drankje te nuttigen op de piste. Niet teveel natuurlijk, want we moeten nog wel veilig beneden komen. Vervolgens is het tijd om lekker te douchen en een drankje te drinken in ons huisje en uiteten te gaan in een gezellig restaurant. Verder ga ik graag tijdens de wintersport vroeg naar bed, omdat ik de volgende ochtend toch weer de eerste lift naar boven wil pakken. Heerlijk! Ik kan niet wachten om te gaan.

Eind januari staat er weer een wintersportvakantie gepland met mijn familie. Dit jaar gaan we niet naar Italië, maar weer eens naar Zwitserland. Ben jij ook zo’n wintersport fan? Wat zijn jouw favorieten? Ik ben benieuwd!