11 jun 2017 | Review, Wielrennen

Review: Polar M460

Drie weken geleden schreef ik een review over de Polar M430. Het nieuwste sporthorloge van Polar. Naast dit sporthorloge ontving ik ook een fietscomputer van Polar, de M460. Nooit eerder fietste ik met een speciaal klokje voor op mijn racefiets. Ik gebruikte altijd mijn TomTom multisports om, naast het hardlopen, mijn fietsritjes te tracken. Ik kon deze achteraf koppelen aan Strava en op die manier had ik inzicht in mijn route, het aantal kilometers en de snelheid. In principe werkte dit prima, maar het is natuurlijk veel makkelijker wanneer er een klokje aan je stuur zit. En dan niet bovenop je stuur, maar een beetje zo vooruit gestoken. Dat ”hoort” namelijk zo, aldus de wielerkenners in mijn omgeving. Afijn: ik heb de Polar M460 voor jullie getest en in dit artikel lees je mijn eerste ervaringen.

De kennismaking met Polar

Het was echt een verassing voor mij dat ik dit product mocht gaan testen. Mijn nieuwe Specialized Amira is meteen helemaal compleet met zo’n gave GPS computer. Hoewel ik nooit had nagedacht over het aanschaffen van een dergelijke fietscomputer, snapte ik na het eerste fietstochtje meteen waarom men dit wil hebben.

Wat is de M460 eigenlijk voor product en wat voor beloftes doet Polar hiermee? Op de site van Polar wordt de M460 beschreven als een GPS fietscomputer met geavanceerde vermogensmeter, Strava Live Segments en Polar Smart Coaching. De M460 heeft veel verschillende fietsfuncties. Daarbij wordt zelfs nog onderscheid gemaakt tussen wielrennen op de weg en mountainbiken over onverhard wegdek. Met bijbehorende hartslagmeter kun je gemakkelijk je hartslag in kaart brengen. Tot slot is het mogelijk om je telefoon te koppelen aan de Polar M460, waardoor je notificaties ontvangt indien er belangrijke meldingen zijn. Ik was ontzettend benieuwd na het lezen van deze beschrijving. Daarom heb ik de Polar M460 (voor mezelf én voor jullie) getest.

Mijn eerste indruk

Toen ik de Polar M460 thuisgestuurd kreeg, bleek eerst een vrij essentieel onderdeel te ontbreken. Natuurlijk moet een fietscomputer bevestigd worden aan je stuur. Dit kan op twee manieren: Front Bike Mount (komt voor het stuur uit) of Instelbare Bike Mount (op het stuur of stuurpen). De meeste wielrenners kiezen voor de eerste optie en toen ik het checkte bij mijn vriend, moest ik ook absoluut voor de eerste optie kiezen. Na installatie van de stuurhouder en de Polar M460 besefte ik me waarom dit zo’n handige houder is. Het geeft een perfect zicht op het display en je kunt hierdoor je computer heel gemakkelijk en snel bedienen.

De fietscomputer ziet er vrij simpel, doch strak uit. Gelukkig houd ik daarvan, dus dit was voor mij perfect. De M460 is gemakkelijk in gebruik. Er zitten een klein aantal knoppen op, die gemakkelijk te bedienen zijn. Wat ik ook prettig vind, is dat je goed kunt voelen (en horen) wanneer de knop ingedrukt wordt. Wanneer je een activiteit start of stopzet, hoor je duidelijk een ”blieb”. Hierdoor ben je niet snel in verwarring of hij nu wel of niet aanstaat.

 

polar-m460-gps-bike-computerafbeelding via Polar

Zoals beloofd heeft de Polar M460 veel verschillende fietsfuncties. Echter heb ik alleen de functies voor het wielrennen op de weg kunnen testen. Net als bij de Polar M430 kun je een fitness test doen. Met deze vijf minuten durende test kun je jouw conditie meten op basis van hartslag en achtergrondinformatie. Daarnaast kun je ook een orthostatische test doen. Dit is een gemakkelijke en betrouwbare manier om je huidige conditie te bepalen. Door de test regelmatig te herhalen kun je zien wat je van je hartslag kunt verwachten. Dit geeft veel inzicht in je fietsconditie. Tot slot geeft de Polar een vergelijking in belasting tussen verschillende trainingen en geeft zelfs aan hoeveel hersteltijd na jouw training nodig is. De gehele verzameling van de gegevens kun je bekijken in de Polar Flow app.

Inmiddels heb ik al heel wat fietstochtjes gemaakt met deze fietscomputer. Nu ik eraan terugdenk, heb ik de M460 tussendoor maar één keer aan de lader hoeven leggen. Dit betekent dat de batterij vrij lang mee gaat. Daarnaast ontvangt de Polar zeer snel en nauwkeurig GPS. Je kunt dus vrijwel meteen beginnen met je fietsritje. Het overzichtsscherm is duidelijk en handig. In één blik zie je jouw huidige snelheid, je gemiddelde snelheid en het aantal gemaakte kilometers. Ideaal vind ik dat, want hierdoor hoef je tijdens het fietsen niet te scrollen. Tijdens het hardlopen zou dit eventueel nog kunnen, maar op een racefiets is dat een stuk gevaarlijker.

IMG_5483

Een erg leuke functie tijdens het fietsen zijn de Strava Live Segments. Je M460 waarschuwt je wanneer je een Strava Segment nadert en geeft je real-time informatie over je prestaties. Je kunt je resultaten na elk segment bekijken. Dat is toch gaaf? Het synchroniseren na afloop van de fietstocht is erg gemakkelijk. Hierdoor worden mijn ritjes automatisch op Strava geplaatst. Ook via Polar Flow kan ik mijn fietstochten delen.

Samengevat kan ik zeggen dat ik (tot nu toe) erg enthousiast ben over dit product. De Polar M460 is een strak en simpele GPS fietscomputer. Het heeft zeer uitgebreide functies en het bedieningspaneel is gemakkelijk in gebruik. Het heeft alles wat je nodig hebt wanneer je een (fanatieke) wielrenner bent. Met name de functie van Strava Live Segments is zeer innovatief en maakt het wielrennen nog net iets afwisselender en leuker. De Polar M460 kan alle nodige gegevens over jouw fietstocht verzamelen en bundelt dit in een mooi overzicht. Op deze manier kun je gericht aan jouw doelen werken en inzicht krijgen in jouw prestaties en progressie.

Voor mij is de Polar M460 een absolute aanvulling op een GPS sporthorloge. Vooral door het grote, overzichtelijke scherm en de plaats voor op het stuur, is dit een veilig en overzichtelijk product. Bedankt, Polar!

Maak jij ook gebruik van een GPS fietscomputer? Of gebruik jij je GPS sporthorloge hiervoor? Ik ben benieuwd!