18 sep 2023 | Reizen

Onze vakantie op een camping aan het Gardameer

Halverwege augustus gingen we weer richting ons favoriete land: Italië. Ook nu bezochten we het Gardameer, maar dit keer verbleven we niet in het vakantiehuis van mijn ouders. We stonden op een camping aan het Gardameer nabij Padenghe sul Garda.

Op Campeggio della Colombaia sliepen we ruim een week in een nieuwe safaritent van Vacansoleil*. Hoewel we natuurlijk al veel van deze regio hebben gezien, vonden we het toch heel leuk om eens een andere kant van het meer beter te leren kennen. Doordat we nu langer op deze plek verbleven, hadden we ook echt de tijd om meer van de regio te zien.

Camping aan het Gardameer

Zoals gezegd verbleven we op Campeggio della Colombaia. Sinds begin dit jaar staan hier nieuwe safaritenten van Vacansoleil en deze mochten wij uitproberen. Het is een kleinschalige camping aan het Gardameer. Daarnaast ligt het leuke dorpje Padenghe op circa tien minuten wandelafstand. Wat we fijn vonden aan de camping is dat de camping niet zo massaal is. Dat is toch iets waar de zuidkant van het Gardameer bekend om staat. Gelukkig zitten er dus ook nog kleinschalige campings tussen. Onze tent stond in een ruim opgezet laantje met veel schaduw. Wel zo prettig, want tijdens onze vakantie hadden we te maken met hele hoge temperaturen rond de 35 graden.

Onze tent had twee aparte slaapruimtes met fijne bedden, een keuken en een royale zithoek. Ook buiten hadden we een zithoek met fijne banken en ligbedden op de veranda. Het sanitair was direct achter onze tent snel te bereiken. Op de camping was een klein animatieteam, een fijn zwembad met barretje en een Italiaans restaurant. Aangezien wij het veel te warm vonden om te koken, hebben we hier veel gebruik van gemaakt!

Omgeving

In Padenghe vind je een klein centrum met wat barretjes en restaurants. Vanaf daar kun je in circa 10 minuten naar het kasteel wandelen. Vanaf Castello di Padenghe heb je een prachtig uitzicht over het Gardameer en het stadje. Wat dit kasteel zo uniek maakt, is dat het bewoond is. Je kunt er zelfs overnachten, want er is ook een B&B in gevestigd. Dit maakt het zeker de moeite waard om eens een bezoek te brengen.

Verder hebben we veel gebruik gemaakt van het fijne wandelpad langs het meer, waar de camping ook aan gevestigd is. Zo kun je gemakkelijk van Padenghe langs het water naar het gezellige Moniga del Garda lopen. Onderweg vind je talloze strandjes, maar ook leuke barretjes om wat te eten of te drinken.

Op circa 10 minuten rijden ligt een iets grotere stad, namelijk Desenzano. Dit is ook meteen de grootste stad direct aan het Gardameer. Het heeft een gezellig plein met een mooie authentieke oude haven en wederom een kasteel om te bezoeken. Verder hebben we in de regio ook een bezoek gebracht aan Salò. Dit stadje kennen we heel goed, omdat we het vanuit het vakantiehuis van mijn ouders ook altijd bezoeken. Zeker ook een aanrader als je aan deze kant van het Gardameer verblijft.

Naast lekker wandelen heb ik ook mooie hardlooproutes gevonden. Uiteraard heb ik hiervoor het pad langs het meer gebruikt, maar zeker ook wat weggetjes in de heuvels gepakt. Door het glooiende landschap, met veel onverharde paden, is deze omgeving heel geschikt voor hardlopers en fietsers. Verder vond ik het ook leuk om een andere sportieve activiteit te proberen. Wie aan het Gardameer denkt, denkt uiteraard ook aan watersport. Ik besloot dus op een warme namiddag een SUP board te huren. Vlakbij de camping vind je de verhuur Puffin Sup waar je voor 14 euro jezelf een uurtje heerlijk kunt vermaken op het water.

Tot slot hebben we in de regio een van de vele wijnboerderijen bezocht. Bij La Meridiana in Puegnago sul Garda hebben we verschillende wijnen mogen proeven. Van de bekende rode Groppello en witte Lugana tot de bijzondere Maicone. Ook dit familiebedrijf, dat al ruim vier generaties wijn maakt, hebben we vaker bezocht. Uiteraard namen we wat flessen mee. De olijfolie die ze produceren is overigens ook zeker aan te raden.

Al met al hebben we weer een heerlijke week gehad aan het Gardameer. Het was zo leuk om wat langer in deze regio te verblijven en te genieten van deze kleine omgeving. Ook heb ik ontzettend genoten van het zwemmen met Len in het zwembad en het meer. Nu ik weet dat er ook wat kleinschalige campings zijn, lijkt het me heel tof om vaker een bezoek te brengen aan een camping aan het Gardameer.

*We hebben deze week vakantie in de safaritent gekregen van Vacansoleil.