19 sep 2022 | Reizen

Fietsen in Denemarken: regio Sønderjylland

Begin september werden wij, als gezin, uitgenodigd om Denemarken te komen bezoeken. Daar zeg ik natuurlijk geen nee tegen! In de uitnodiging stond vooral dat we het fietsen in Denemarken mochten ontdekken. Denemarken een fietsland? Daar had ik nog niet zo vaak iets over gelezen of van gezien! Ik was dus meteen heel benieuwd! In dit artikel vertel ik jullie meer over de eerste dagen van onze reis in de regio Sønderjylland.

Op maandag 5 september vertrokken we al vroeg in de ochtend richting onze eerste bestemming in Sønderjylland. Deze regio, in het Nederlands Zuid-Jutland genoemd, ligt logischerwijs aan de zuidkant van Jutland. Dit is het onderste deel van Denemarken en vanaf Haarlem waren we hier dan ook al in zeven uurtjes rijden. Ideaal voor een vakantie met baby van 10 maanden, als je het mij vraagt!

Rond tien uur in de ochtend arriveerden we bij ons eerste verblijf Marina Fiskenæs in Gråsten. Dit kleine dorpje ligt op een steenworp afstand van de grotere stad Sønderborg. Aangezien we nog niet meteen konden inchecken in ons huisje, besloten we meteen op de fiets richting Sønderborg te gaan. Het was heerlijk fietsweer en het ritje heen en terug van circa 30 kilometer totaal was al prachtig. Meteen viel me op hoe rustig het op de wegen was. Overal liggen mooie brede fietspaden. Verder is het autoverkeer sowieso erg rustig, maar ‘rustig’ is ook het centrale thema in Denemarken. Het is namelijk rustig op straat en het viel me op dat er een soort kalmte heerst. Alle Denen zijn kalm, vriendelijk en relaxt. Misschien komt het ook wel omdat er hier letterlijk meer ruimte is. Er is veel natuur en er wonen nou eenmaal minder mensen op veel meer land.

Sønderborg

De stad Sønderborg is een aanrader om te bezoeken. Wanneer je daar binnenrijdt, valt meteen het grote Slot aan het water op. Indien je meer wilt leren over de geschiedenis van de regio kun je hier van alles te weten komen. Verder heeft het stadje mooie straatjes met authentieke huisjes. Heerlijk om hier doorheen te slenteren! Ook zitten er leuke eet- en drinktentjes. Onze favoriet was Kislings. Hier dronken we goede koffie en genoten we af en toe van een heerlijke lunch of een typisch Deense Kanelsnegle (kaneelbroodje).

Vlak voordat je de stad Sønderborg inrijdt, passeer je de Dybbøl Mølle. Deze molen heeft een hele bijzondere betekenis. In 1864 werd de molen vernietigd tijdens de Tweede Duits-Deense Oorlog. Het is opnieuw gebouwd en bestempeld tot een nationaal symbool. Na een brand in 1935 en opnieuw een renovatie is de molen een deel van het historisch museum geworden. Ook zeker de moeite waard om hier een kijkje te nemen!

Fietsen in Denemarken: regio Sønderjylland

Naast deze culturele activiteiten keken wij er natuurlijk naar uit om te gaan fietsen in Denemarken. Denemarken is vooral nog een land van commuters. Je ziet veel mensen op de fiets, maar die rijden meestal van en naar hun school of werk bijvoorbeeld. Het is vooral een manier om van A naar B te komen voor Denen. Echt sportief of recreatief fietsen is nog in opkomst in Denemarken.

De regio Sønderjylland is, met meer dan 3000 km aan fietsroutes, een ideale vakantiebestemming voor fietsers. Er zijn veel veilige fietspaden en fietsroutes beschreven. Onderweg worden de routes ontzettend goed aangegeven! Naast dat wij de fietspaden en wegen zo fijn vonden, genoten we ook echt van het landschap. Het is zo afwisselend! De omgeving is glooiend en ruimtelijk, maar tegelijkertijd kun je fietsen door bossen en langs de kust.

In Sønderjylland vinden ze het belangrijk dat fietsers zich welkom voelen en ze doen er dan ook alles aan om het zo aangenaam mogelijk te maken. Zo staan er langs de Tour de France route 17 knalgele ‘Bikestations’. Bikestations zijn reparatie-stations waar je je band kan plakken, kan oppompen en even kan bijsleutelen/ bijstellen als dat nodig mocht zijn. In het hele gebied staan nog veel meer van deze stations – in totaal zijn er 60 verdeeld over de hele regio. Ideaal! Tevens zijn er drie zogenaamde ‘pause-steder’ (rustplekken) waar je even kunt pauzeren en waar, naast het bikestation, ook een oplaadpunt is voor accu’s of je telefoon. Ontzettend handig!

Deze route die wij hebben gefietst, was misschien wel één van de mooiste die ik ooit heb gereden. Het was zo divers en afwisselend. Ik had graag nog veel meer willen zien, maar na een paar dagen in Sønderjylland stond onze volgende bestemming te wachten. Op zaterdag 10 september zijn we via Legoland doorgereden naar de westkust van Jutland. Daar verbleven we vlakbij het stadje Ribe, waar we ook prachtige dingen hebben gezien en mooie fietsritten hebben gemaakt. In een volgend artikel zal ik vertellen over dit tweede deel van onze reis.

Ben jij weleens in Denemarken geweest? En wist jij dat het zo’n mooi land is om te fietsen?