15 jul 2022 | Sport

Trainen voor een doel: hoe doe je dat?

De afgelopen jaren heb ik vaak getraind voor verschillende doelen. Zo liep ik geregeld wedstrijdjes: van hele marathons tot aan een snelle tien kilometer. Maar hoe pak je dat nou aan? Wat helpt daarbij? En hoe blijf je gemotiveerd en houd je het leuk voor jezelf? Vandaag deel ik mijn tips en ervaringen!

EEN DOEL STELLEN

Doelgericht trainen begint bij het stellen van een realistisch doel. Misschien is dit ook wel het allerbelangrijkste: een haalbaar doel stellen. Wil je een marathon lopen, maar heb je nog nooit een halve gelopen? Dan is die hele misschien op korte termijn niet zo realistisch. Probeer ook bij het stellen van je doel altijd te denken aan dat het specifiek en meetbaar is. Wanneer wil je die halve marathon lopen? En wat is een snelle 5 kilometer voor jou? Als je zeker wilt weten dat je jouw doel gaat behalen, moet het wel te meten zijn. Een meetbaar doel hoeft overigens echt niet altijd een bepaalde tijd te zijn. Je kunt ook kiezen om een marathon uit te lopen zonder te wandelen, bijvoorbeeld. Dat is ook meetbaar! Verder kun je ook nog kiezen voor een trainingsdoel dat los staat van een afstand of bepaalde tijd. Je kunt jezelf namelijk ook als doel stellen dat je bijvoorbeeld over vier maanden drie looptrainingen per week kunt doen. Wees creatief en kijk goed wat voor jou een fijn en mooi doel is en wanneer je dat doel dan behaalt hebt.

EEN PLAN MAKEN

Trainen voor een doel vergt wat voorbereiding. Stel je wilt over vier maanden een marathon lopen. Dan zul je toch een plan moeten hebben. Hoe ga je daar komen? Hoe ga je jouw doel bereiken? Het helpt om hiervoor een planning te maken. Dit kan op verschillende manieren. Ga je een eigen trainingsplan schrijven? Ga je een trainer vragen? Sluit je je aan bij een trainingsgroep?

HET PLAN UITVOEREN

Natuurlijk kun je ook gebruik maken van verschillende apps. Zo kun je via verschillende apps schema’s vinden. Zelf maak ik veel gebruik van de Garmin Connect app. Hierin kan ik namelijk al mijn trainingen zetten en dit synchroniseren met mijn Forerunner. Als je al je trainingen op die manier inplant, hoef je op de desbetreffende dag alleen maar op de startknop te drukken van je Garmin horloge en je training staat al klaar. Ideaal! Dit zorgt er namelijk ook voor dat je gemotiveerd blijft en minder gemakkelijk een training overslaat.

Ook vind ik het zelf heel prettig dat ik mijn trainingen na afloop kan analyseren. Als je doelgericht bezig bent, is het namelijk wel fijn om te weten wat een training met jouw lijf doet. Er zijn verschillende functies op mijn Forerunner horloge die mij die informatie geven. Zo geeft het de trainingsstatus weer, maar ook de belasting en het trainingseffect. Verder kan deze smartwatch, op basis van jouw trainingen, een schatting geven van je herstel. Natuurlijk moet je ook heel goed blijven luisteren naar je lichaam, maar dit soort indicatoren kunnen heel ondersteunend zijn als je gaat trainen voor een doel.

DE WEG NAAR JE DOEL

Als je daadwerkelijk dat doel wilt behalen, betekent dit soms afzien. Niet altijd is de weg naar dat einddoel even leuk. Het kost soms bloed, zweet en tranen. Toch is het belangrijk om ook de weg naar je doel toe zo leuk mogelijk te maken. Als die weg namelijk niet zo leuk is, wordt het veel moeilijker om je doel te behalen. En daarnaast is de weg naar je doel, achteraf gezien, soms nog veel mooier en uiteindelijk het meest waardevol geweest. Daar leer je namelijk zo veel van! 

Probeer jezelf dus ook onderweg te belonen en niet pas als je doel behaald is. Maak de trainingen leuk! Je kunt dit doen door bijvoorbeeld nieuwe sportkleding te kopen, of misschien wel de nieuwe Forerunner 255. Maak leuke afspeellijsten aan voor tijdens die lange duurloop, vraag of iemand gezellig met je mee wilt trainen en kook een lekkere herstelmaaltijd voor jezelf als beloning voor die ene zware training. Maak het leuk!

HET DOEL BEHALEN

En dan ben je aangekomen bij je einddoel. Als je de hele weg naar het doel toe je plan hebt gevolgd en je best hebt gedaan, kun je jezelf sowieso niks kwalijk nemen. Echter kun je niet altijd jouw doelen behalen. Heb je die snelle tijd niet gehaald? Soms is het fijn om even te reflecteren. Waarom is het niet gelukt? Had je daar zelf invloed op? Was het pech? Heb je toch niet alles kunnen doen in je voorbereiding? Of was je doel toch niet realistisch genoeg? Zelf vind ik het fijn om dan ook weer mijn Garmin Connect app te openen. Ik analyseer de afgelopen trainingsperiode door de gegevens vanuit mijn Garmin Forerunner. Wat heeft mijn hartslag gedaan? Wat was het effect van mijn trainingen? Heb ik toch teveel gedaan of misschien te weinig?

Wees in ieder geval niet te streng voor jezelf. Balen mag, maar als je een volgend doel wel wilt behalen, heb je er veel meer aan om het positief te bekijken. Een nieuw (misschien meer realistisch) doel stellen, een beter plan schrijven en de weg naar je nieuwe doel nog weer leuker maken! Heb je jouw doel wel behaald? Yes! Geef jezelf een schouderklopje. Beloon jezelf met iets leuks, geniet van je succes en wie weet hoort het stellen van een nieuw doel daar ook wel weer bij.

Ben jij momenteel aan het trainen voor een doel? Wat wordt jouw doel? En wat helpt jouw in het doelgericht trainen?