22 jun 2022 | Review

Review: Garmin Forerunner 255

Als je me al langer volgt, weet je dat ik al jaren trouwe fan ben van de smartwatches van Garmin. Met name de horloges uit de Forerunner serie vind ik heel prettig om te dragen tijdens mijn sportieve activiteiten. Onlangs, op Global Running Day (1 juni), heeft Garmin de nieuwe Forerunner 255 serie gelanceerd. Je begrijpt natuurlijk dat ik deze heel graag wilde proberen. Vandaag deel ik mijn eerste bevindingen.

De Garmin Forerunner 255* is de opvolger van de Forerunner 245, een populaire en veelzijdige smartwatch voor hardlopers. Deze nieuwe variant bevat een aantal nieuwe functies, zoals een triatlon functie, HRV-status, een race widget, verschillende nieuwe trainingsfuncties  en Garmin Pay. Verderop in dit artikel vind je meer belangrijke verschillen en verbeteringen. Deze Forerunner is verkrijgbaar in verschillende kleuren en in 2 formaten. Ook fijn dus voor de smallere polsen. 

En dan is er nog de mogelijkheid om te kiezen voor een variant mét en zonder muziek. Je kunt het horloge met muziek dan koppelen met bijvoorbeeld Spotify, waardoor je overal jouw favoriete nummers kunt luisteren. Hieronder zal ik een aantal belangrijke functies van het horloge uitlichten en mijn ervaringen delen.

BATTERIJDUUR

De batterijduur van een sporthorloge vind ik ontzettend belangrijk. En daarin ben ik niet de enige. Op Instagram kreeg ik deze vraag namelijk ontzettend vaak. Hoe lang gaat de batterij mee? Tot nu toe kan ik zeggen dat dit horloge ontzettend snel oplaad en ook lang meegaat. Ik heb het horloge nog nauwelijks hoeven opladen tussen mijn trainingen door. Volgens Garmin zelf zou deze S-versie tot 12 dagen in de smartwatch-modus mee moeten kunnen en tot 26 uur in de GPS-modus. Ideaal voor lange duurtrainingen! En met zo’n lange batterijduur is het dus geen enkel probleem om het horloge ook ’s nachts te dragen om zo je slaap te monitoren. 

Garmin Forerunner 255S

LICHT EN SLANK

Wat ik zelf ontzettend fijn vind aan deze Garmin Forerunner 255S is dat hij licht en slank is. De S-versie die ik draag, is het kleinere model. Vergeleken met de andere horloges die ik regelmatig gebruik, is dit de minst zware variant. Zelf vind ik het heel prettig, want zo heb je bijna niet in de gaten dat je een sporthorloge om hebt. Ook is het wat mij betreft een stuk stijlvoller om deze smartwatch op dagelijkse basis te dragen. Tot slot is het, naar mijn mening, veel fijner om zo’n horloge ook in de nacht te dragen dan een zware  grote  variant. Die informatie over mijn slaap wil ik namelijk liever niet missen!

TRAININGSSTATUS, BELASTING EN EFFECT

Uiteraard is het belangrijk dat een smartwatch met sportfuncties doet waar hij voor bedoeld of aangeschaft is. Ik denk ook dat de meeste volgers en lezers van mijn blog een Forerunner zouden aanschaffen om hiermee te sporten, en dan denk ik vooral aan hardlopen, fietsen of zwemmen. Ik kan je vertellen dat deze Forerunner 255S daar heel geschikt voor is. 

Met behulp van nieuwe indicatoren zoals HRV-status, je recente trainingsgeschiedenis en prestaties krijg je heel gemakkelijk inzicht in je algehele inspanning – en of je productief, met piekmomenten of te intensief traint. Na afloop van een training geeft het horloge aan wat het effect daarvan is geweest. Wat doet het met je uithoudingsvermogen? Wat is de belasting geweest? Verder kun je met de nieuwe Forerunner 255 modellen  ook een voorspelling doen voor races. Het schat wat voor tempo jij zou kunnen lopen op een 5 of 10 kilometer, maar zelfs ook op een marathon. Voor zo’n eventuele wedstrijd kun je dankzij de Race Widget ook tips ontvangen om lekker te trainen in aanloop naar de wedstrijddag.

ROUTES MAKEN

Tot slot is het maken van routes een hele fijne functie op dit horloge. Je kunt zelf routes aanmaken in bijbehorende gratis Garmin Connect app of daar bestaande routes uitkiezen. Natuurlijk is het ook mogelijk om routes te plannen via andere platformen. Zelf gebruik ik hiervoor graag Strava of Komoot en deze kun je dan heel gemakkelijk synchroniseren naar je horloge. 

Garmin Forerunner 255S

VEEL GESTELDE VRAGEN OVER DE GARMIN FORERUNNER 255

Op Instagram heb ik onlangs een vraagsticker geplaatst. Ik was namelijk benieuwd wat jullie wilden weten over dit horloge. Hieronder zal ik nog een aantal belangrijke vragen kort beantwoorden.

WAAROM ZOU IK DEZE GARMIN FORERUNNER 255 MOETEN KOPEN IN PLAATS VAN DE 245?

Dit is de meest gestelde vraag. Wat is het voordeel ten opzichte van de voorganger, de Forerunner 245? Zoals ik hierboven heb beschreven kun je met dit horloge meerdere sporten uitoefenen. Hierdoor is het geschikt voor hardlopers, triatleten en multisporters. Daarnaast kun je met dit horloge dus ook betalen, omdat het de Garmin Pay functie bevat. Verder is het horloge uitgerust met een multi-band GPS. Dit houdt in dat de GPS zeer nauwkeurig is, zelfs wanneer je in uitdagende omgevingen aan het sporten bent. Daarnaast is de Morning Report en de Race Widget een toevoeging ten opzichte van de 245. 

En mocht je twijfelen of je deze Forerunner kunt koppelen met jouw smartphone. Net als alle andere smartwatches van Garmin is ook deze te koppelen met zowel iOS als Android telefoons. Heel handig! Wil je meer weten over de verschillen tussen de Forerunner 245 en de Forerunner 255? Je leest er alles over in dit blog.

KUN JE ERMEE BETALEN?

Ja, zoals hierboven beschreven bevat dit horloge de Garmin Pay functie.

VOOR WELKE SPORTEN KUN JE HET HORLOGE GEBRUIKEN? EN KUN JE GEMAKKELIJK WISSELEN TUSSEN MEERDERE SPORTEN?

Je kunt beter vragen: welke sporten niet? De Garmin Forerunner 255 bevat meer dan 30 ingebouwde activiteiten, waaronder de triatlon- en open-waterzwemprofielen. Dit laatste is nieuw in de Forerunner serie! Voor races en brick-workouts kun je met slechts één druk op de knop naar de volgende activiteit wisselen.

EINDOORDEEL

Dit horloge is veelzijdig en geschikt voor beginnende hardlopers, maar ook zeker voor de meer ervaren sporters. Doordat je kunt kiezen voor een smalle variant, maar ook de variant met of zonder muziek is er voor ieder wat wils. De prijs-kwaliteitverhouding vind ik overigens ook heel goed. Mede hierdoor is het voor beginnende hardlopers of minder fanatieke sporters een heel geschikte smartwatch. Het horloge bevat zeker een stuk meer functies dan zijn voorganger (de 245) en ik vind het dan ook echt de moeite waard om te gaan voor deze nieuwere versie. Een aanrader voor iedereen die meer uit zijn sportprestaties wil halen!

De 255 is hier te verkrijgen in twee varianten en zes verschillende kleuren. 

*Dit artikel is in samenwerking met Garmin tot stand gekomen.