5 feb 2020 | Review

Review: Garmin Forerunner 945

Twee jaar lang heb ik mijn Forerunner 935 dagelijks gebruikt. Ik was dan ook heel blij toen ik van Garmin de nieuwste versie mocht gaan testen. De Garmin Forerunner 945 heb ik inmiddels al bijna een half jaar. Het is dus de hoogste tijd voor een review.

Aangezien ik al heel erg enthousiast was over de vorige versie van de Forerunner waren mijn verwachtingen hoog gespannen. Zou deze variant echt veel beter zijn? Wat zijn dan de verschillen? En wat maakt dat dit zo’n bijzonder goed sporthorloge is?

Het horloge heeft heel veel verschillende functies. Niet alle functies gebruik ik of heb ik al kunnen testen. Ik zal hieronder kort een aantal functies doornemen en ook aangeven of en wat ik daarmee precies doe.

Garmin Coach

Allereerst bevat dit horloge de Garmin Coach. Het zijn trainingsplannen, die ingesteld kunnen worden om je te begeleiden bij het behalen van je doelen. Er zitten deskundige coaches achter en ze bieden een gratis trainingsschema aan. Dit wordt direct naar je horloge gesynchroniseerd. Zelf werk ik hier niet mee. Mijn trainer maakt mijn persoonlijke schema via TrainingPeaks. Ook deze app synchroniseert automatisch met mijn Forerunner 945, waardoor iedere training al per dag in mijn horloge staat. Ik hoef dan alleen nog maar op start te drukken en mijn training kan beginnen. Ideaal!

Verschillende sporten

Dit horloge kun je voor heel veel verschillende sporten gebruiken. Het is bijna te veel om op te noemen. Deze sporten zitten er onder andere in: zwemmen, fietsen, hardlopen (ook op de loopband), mountainbike, wintersporten, triatlon, (indoor) roeien, crosstraining, hiken, wandelen, klimmen, trailrun, SUP, maar ook kracht, yoga of pilates. Genoeg opties dus! Zelf gebruik ik tot nu toe alleen hardlopen, wielrennen, mountainbiken, wandelen of wintersporten.

Hartslagmeter om de pols

De hartslagmeter om de pols wordt weleens als onbetrouwbaar bestempeld. Echter heb ik zelf best goede ervaringen met dit horloge. Soms draag ik een hartslagband, maar ook vaak genoeg gebruik ik alleen de meter om mijn pols. Dit geeft vergelijkbare resultaten. Ik ben dus echt wel tevreden over deze meter! Wanneer ik het minder goed vertrouw? Wanneer het hard regent of ik heel zweterig ben, vertrouw ik het minder. Dan vliegt mijn hartslag weleens heel erg omhoog.

GPS

Met het GPS op dit horloge heb ik nog geen problemen ondervonden. Eigenlijk werkt het altijd heel goed. Wanneer ik begin met mijn training, is het signaal gauw gevonden en kan ik beginnen aan mijn training. Als ik de informatie van Garmin zelf mag geloven, bevat de Forerunner 945 zelfs Multi-GNSS. De ondersteuning van meerdere wereldwijde navigatiesatellietsystemen (GPS, GLONASS en Galileo) zorgt ervoor dat je jouw weg vindt in meer uitdagende omgevingen dan met alleen GPS.

Hardloopdynamiek

Wanneer ik mijn hartslagband draag, krijg ik nog veel meer informatie over het lopen. Zo wordt de grondcontacttijd weergegeven, de cadans, staplengte en vermogen. Het zijn allemaal extra cijfers die net wat meer inzicht geven in jouw hardloopdynamiek. Zelf gebruik ik dit niet echt. Dat komt eigenlijk vooral, omdat het me tot op heden niet zoveel zegt. Het vermogen zegt me iets meer. Dit ken ik voornamelijk vanuit het wielrennen, maar dus ook binnen het hardlopen kan het aanvullende informatie bieden.

Batterij

De batterij van de Forerunner 945 heeft een extra lange levensduur. Zo kan het tot twee weken mee gaan in de smartwatch-modus. Echter moet ik wel altijd opletten of ik mijn kabeltje bij me heb. Het is me nog nooit gebeurd dat het horloge uit is of uitvalt, maar dat lijkt me ook echt niet prettig. Ik let er dus altijd goed op dat ik het voldoende heb opgeladen.

Kaarten

Heel eerlijk gezegd heb ik deze functie nog nooit gebruikt. Het horloge bevat ingebouwde kaarten in kleur. Ook heeft het als aanvullende functie een klimplanner. Je kunt navigatie instellen en vooraf routes plannen. Wellicht ga ik dit nog eens proberen voor het fietsen!

Body Battery

Iets wat ik onlangs heb ontdekt is de Body Battery. Dit geeft eigenlijk aan hoe jouw lichaam opgeladen is op een schaal van 0-100. Via Instagram kreeg ik vaak de vraag hoe dit gemeten wordt. Dit is een combinatie van inspanning, rust, stress, hartslag (HRV) en slaap. Het is opvallend dat mijn Body Battery na een avond met alcohol heel slecht oplaadt. Wellicht komt dit door de kwaliteit van slaap en een verhoogde hartslag.

Garmin Connect

Dit is de app behorend bij de horloges van Garmin. In deze app verzamelt alle informatie zich en dit vind ik ontzettend handig. Alle gegevens kun je uitlezen. Ook kun je deze app weer met andere apps synchroniseren, zoals bijvoorbeeld MyFitnessPal. Deze app gebruik ik sinds kort om bij te houden wat ik aan voeding binnenkrijg, zodat ik ook weet waar er tekorten ontstaan. De trainingen worden daar automatisch in teruggelezen en op deze manier weet je ook weer wat je moet eten om voldoende binnen te krijgen. Ik vind dit ideaal met de vele trainingen die ik op dit moment uitvoer voor Tokyo.

Garmin Pay

Deze functie zou ik graag willen gebruiken, maar helaas werkt het nog niet via ING. Wanneer je bij de Rabobank of ABN AMRO zit kun je Garmin Pay wel gebruiken en dus via dit horloge betalen.

Overige functies

Binnen het hardlopen heeft het horloge nog een paar belangrijke functies, zoals je trainingsstatus, VO2 Max, prestatieconditie, trainingsbelasting en trainingseffect. Deze functies gebruik ik allemaal. Het is fijn om soms in te zien hoeveel impact een bepaalde training heeft gehad op je lichaam. Het geeft een voorspelling voor bepaalde eindtijden op afstanden.

Naast deze functies zijn er nog heel veel andere functies te gebruiken. Zo kun je jouw menstruatiecyclus erin bijhouden, muziek afspelen, veiligheidsfuncties gebruiken (met live tracking) en zit er een zuurstofmeter in. Dit gebruik ik tot nu toe niet.

Eindoordeel

Dit horloge heeft alles wat ik nodig heb als fanatieke hardloper. Ook voor het wielrennen kan ik er alles mee wat ik zou willen. Er zitten zelfs zoveel functies op dat ik niet eens alles kan en wil gebruiken. Ik denk dat het een heel compleet horloge is voor fanatieke sporters. Mocht je iets minder fanatiek zijn, zou ik het horloge niet direct aanraden. Het is dan zonde dat je zoveel functies hebt, die je niet echt kan of wil gebruiken. Dan zou je ook voor een lagere prijs een ander Garmin horloge kunnen uitzoeken. Ben je op zoek naar veel functies, die jouw trainingen allemaal inzichtelijk maken? Dan is dit horloge echt een walhalla! Het geeft alle informatie die je nodig hebt om je trainingen en prestaties bij te houden.

Welk sporthorloge gebruik jij?

*Nog even voor de duidelijkheid: dit is geen betaalde samenwerking, maar ik heb de Forerunner 945 wel van Garmin gekregen om deze te testen.