2 feb 2022 | Reizen

Over onze eerste keer reizen met baby (acht weken oud)

Begin januari zijn wij twee weken in Italië geweest voor een workation met ons zoontje Len van acht weken oud. Maar hoe is deze eerste keer reizen met baby verlopen? Hoe hebben we dit aangepakt? Hoe is de autoreis gegaan? In dit artikel deel ik mijn tips en ervaringen!

In december, toen er wederom een lockdown werd afgekondigd in Nederland, het opnieuw grijs en grauw aanvoelde buiten, stelde ik het aan Kai voor. Waarom gaan we binnenkort niet naar Italië? Als je me langer volgt, weet je inmiddels vast wel dat mijn ouders daar een vakantiewoning hebben. Kai was meteen enthousiast, maar wilde geen vakantie opnemen. We wilden juist eens ervaren hoe het is om vanuit daar te werken. Op dat moment zou ik rustig wat werkzaamheden gaan oppakken. Kai werkt in loondienst, maar kan als designer veel vanuit huis doen. Of hij nou in Haarlem of in Italië zit; het maakt voor zijn werk niet uit. En dat is zo’n fijn idee!

Mijn ouders vonden het een prima plan en ook Kai z’n baas stond er gelukkig positief tegenover. Toen begon onze volgende vraag. Hoe gaat het reizen met baby van acht weken oud? Wat neem je mee? Hoe zal zo’n (lange) autoreis verlopen?

Inpakken

Iedereen had me er al voor gewaarschuwd, maar als je gaat reizen met baby neem je ontzettend veel mee. Allereerst heb je een aantal grote items die mee moeten. Vooral de kinderwagen en zijn bedje namen veel ruimte in beslag in de auto. Len sliep in Italië gewoon in zijn Bednest, waar hij thuis ook in slaapt. Deze kun je heel gemakkelijk in- en uitklappen en dus meenemen op reis. Daarnaast hadden wij een draagzak (Baby Bjorn) mee en een skipakje dat hij dan in de draagzak aan zou kunnen. Ook namen wij voor Len een wipstoel (Baby Bjorn), een speelkleed en een aankleedkusssen mee.

Wat betreft de tassen had ik voor Len een koffertje met veel kleding en rompers ingepakt. Verder was er voor hem een tas met hydrofiele doeken, dekentjes, lakentjes, beddengoed en slaapzakjes. Ook pakte ik een tas in met extra pakken luiers, flesvoeding en billendoekjes. Omdat we in de winter zijn gaan reizen, hadden we voor de zekerheid kruiken bij ons. Tot slot namen we een goed gevulde luiertas mee. Hierin zat een stapel luiers (voor onderweg), billendoekjes, voeding, flesjes, een thermosfles met water, een fles koud water, extra kleding, rompers, een slaapzakje (voor in het hotel), hydrofiele doeken en een verschoonmatje. Deze luiertas hebben we ook gebruikt voor onze overnachting in het hotel, zodat we niet alles uit de auto hoefden te halen voor die ene nacht.

Dit alles paste, naast onze eigen kleding, niet in de auto. Normaalgesproken kun je de achterbank plat gooien als je met de auto gaat. Als je gaat reizen met baby is dat anders. Doordat zijn reiswieg daar natuurlijk staat, kan de achterbank niet plat en zochten we dus extra opbergruimte. Dit vonden we in een dakkoffer van Thule. Omdat ik trotse ambassadeur ben van dit mooie merk, heb ik de dakkoffer van Thule gekregen. Wij kozen voor de Motion XT XL. Dit is een ontzettend handige koffer met veel opbergruimte, die ook nog eens aan beide kanten te openen is. Hierdoor konden wij alle spullen inladen. De kinderwagen en het Bednest pasten achterin de auto. Onze tassen konden we kwijt in de dakkoffer.

Autoreis

De reis naar Italië is vanaf Haarlem circa 13 uur (zonder stoppen). Aangezien een kindje circa twee tot twee en een half uur in een autostoeltje mag zitten, schiet dat natuurlijk niet echt op. Al snel vond ik online meer informatie over een speciale reiswieg, een soort bedje, waar een kindje dus onbeperkt lang in kan liggen. Deze zet je gewoon op de achterbank vast en is helemaal goedgekeurd en veilig. Wij kozen voor de Jane Transporter 2. In de eerste instantie wilde ik deze reiswieg huren. Echter gaan wij in maart ook op wintersport en hopelijk in april weer naar Italië. We hebben de reiswieg dus vaker nodig en huren is dan minder voordelig. Ik kocht de reiswieg dus derdehands via Marktplaats voor 40 euro.

Dit bleek een prima optie voor Len. Hij lag heerlijk in de wieg en sliep eigenlijk het hele stuk door. De heenreis hebben we besloten in twee keer te rijden. Deels omdat we dit zelf wel even een lekker idee vonden, maar ook voor Len. We wisten toch niet helemaal hoe hij het zou ervaren. Ook moesten we hem natuurlijk onderweg verschonen en voeden. Dit is overigens in Duitsland echt een verademing! In de grote wegrestaurants heb je prachtige verschoonruimtes voor kinderen. Ideaal!

Na zes uur rijden kwamen we aan bij onze overnachting. Ik had een hotel geboekt waar ik al vaker had geslapen onderweg naar Italië. Dit hotel staat in een klein stadje vlak aan de snelweg bij Neuenburg am Rhein. Hier heb je wat supermarkten, kun je nog voordelig tanken, maar ook ’s avonds lekker een hapje eten. Echt een prima plek om te overnachten dus! De volgende dag rijd je zo de grens over naar Zwitserland.

Ook deel twee van de reis ging voorspoedig. Len sliep weer heerlijk in zijn reiswieg en onderweg, net toen we Italië binnenreden, stopten we voor zijn flesje. Nu moet ik wel eerlijk toegeven dat ik het heel makkelijk vind dat Len flesvoeding (kunstvoeding) krijgt in plaats van borstvoeding. Hierdoor voeden we hem op vijf vaste momenten op de dag en dit is natuurlijk heel makkelijk onderweg te geven in een flesje. Ik kan me voorstellen dat met borstvoeding (vooral op verzoek) het even iets meer gepuzzel kan zijn.

De terugreis van Italië naar Haarlem hebben we in één keer gereden. We zijn toen om 4:00 ’s nachts vertrokken. Len sliep toen nog en hebben we na het verschonen in de reiswieg gelegd. Daar sliep hij gelukkig gewoon verder. Om 7:00 stopten we voor zijn eerste voeding en een ontbijtje voor onszelf. Vervolgens stopten we iedere keer wanneer hij zijn flesje moest krijgen. Dit betekende nog een stop om 10:30 en om 14:30. Gelukkig waren we net voor 18:00 thuis en kon hij deze fles lekker thuis drinken.

Len zelf was tijdens de reis heel rustig. Nu moet ik eerlijk zeggen dat Len altijd heel tevreden en gemakkelijk is. Hij vindt eigenlijk alles wel prima. De heenreis heeft hij niet gehuild. De terugreis huilde hij een keer vlak voordat we zouden stoppen voor zijn fles. Hij was toen al wakker geworden van een eerdere wissel van Kai en mij en viel niet nog een keer in slaap. Eigenlijk zijn we toen meteen gestopt om hem de fles iets eerder te geven. Dat werkte voor ons en voor Len heel goed.

Al met al heb ik het reizen met baby heel positief ervaren. Het is misschien iets meer werk met inpakken en je bent qua reistijd wat langer bezig. Toch zou ik het zo weer doen. Sterker nog: onze volgende reis staat al gepland! Begin maart gaan wij namelijk op wintersport met mijn ouders, mijn broer en schoonzus. Super leuk! Of ik dan iets anders zou doen? Waarschijnlijk niet! Wij hadden precies genoeg spullen mee en hebben ook bijna alles gebruikt.

Ik ben benieuwd: wanneer ging jij voor het eerst reizen met je kindje? Ging je ook met de auto? Of heb je het vliegtuig gepakt? Hoe heb je dit ervaren? Ik ben benieuwd!