13 nov 2020 | Lichaam

Waarom een rustdag nemen belangrijk is

Een rustdag nemen vind ik nog steeds weleens moeilijk. Toch is het ontzettend belangrijk voor je lichaam en je geest om af en toe even helemaal rust te nemen, niet alleen van werk, maar ook van lichamelijke inspanning. In dit artikel deel ik waarom dat zo is.

Overbelasting voorkomen

De belangrijkste en meest voor de hand liggende reden om een rustdag te nemen is om overbelasting te voorkomen. Wanneer je veel of vaak aan het trainen bent, is een dag zonder sport heel belangrijk. Je spieren krijgen dan reparatietijd, maar ook je pezen en gewrichten hebben dan tijd om te herstellen. Constante training kan weefsels beschadigen. Dit merk je misschien niet direct en dat maakt het ook zo moeilijk. Pas op lange termijn kun je daar klachten van krijgen. Naast dat je lichamelijke en mentale overbelasting voorkomt, kan het ook blessures voorkomen.

Mentale rust

Wanneer je een rustdag neemt en niet gaat sporten, is dit ook voor je mentale gezondheid een voordeel. Je krijgt namelijk op die manier niet alleen lichamelijk rust, maar ook mentaal. Hoewel sport en beweging heel veel positieve effecten heeft op je mentale gezondheid, zorgt intensief trainen ook weer voor de aanmaak van cortisol. Het is eigenlijk lichamelijke stress. Af en toe een rustdag nemen is dus voor je hoofd ook heel prettig.

Sterker worden

Het nemen van een rustdag zorgt ervoor dat je sterker wordt. Ook hiervoor geldt dat dit zowel lichamelijk als mentaal effect heeft. Je lichaam krijgt hersteltijd en spieren krijgen de tijd om uit te rusten. Een volgende training kunnen ze daardoor beter aan. Ook mentaal heb je extra energie en motivatie om je weer op te peppen voor de volgende training doordat je wat extra rust hebt gehad.

Tijd en focus op andere dingen

Hoewel trainen en intensief sporten heel erg leuk kan zijn, is het goed om af en toe de focus op andere dingen te leggen. Het zorgt er niet alleen voor dat het sporten leuk blijft, maar ook dat je gemotiveerd blijft. Door af en toe even heel wat anders te doen, kun je ook weer meer uitkijken naar de volgende training. Daarnaast zijn er meer dingen in het leven dan alleen sporten, tenzij je echt aan topsport doet natuurlijk.

Zelf heb ik gemerkt dat ik langere tijd het sporten veel te belangrijk heb gemaakt. Dan is een rustdag nemen ook heel moeilijk, want wat is er nog meer? Door af en toe even heel wat anders te doen, komt er meer balans terug. Zo heb ik ontdekt dat ik ook heel erg oplaad van een rondje wandelen, muziek luisteren of gedichten schrijven. Door vaker rust te nemen en niet met sporten bezig te zijn, merk ik ook dat ik het leuker vind om de dag er na weer mijn hardloopschoenen aan te trekken. Een win-win situatie dus!

Vind jij een rustdag nemen ook lastig? Wat is voor jou een goede reden om het toch te doen?