14 jun 2017 | Favorieten, Geluk

7 x tips voor een sportief dagje Groningen

Inmiddels woon ik alweer acht jaar in Groningen. Het voelt ook echt als mijn thuis. Wanneer ik een dag of weekend weg ben geweest, vind ik het heerlijk om thuis te komen in Groningen. Het is gezellig en kan druk zijn, maar toch blijft het gemoedelijk en sfeervol. Ik voel me er altijd veilig en ik zal er dus de komende jaren niet weggaan. Het leek me leuk om een aantal tips te delen voor een sportief dagje Groningen. Er komt van alles voorbij: van sportieve activiteiten tot mijn favoriete winkels. Ben je benieuwd? Lees dan gauw verder.

1. De Martinitoren beklimmen

Wanneer je in Groningen bent, kun je de Martinitoren niet missen. ‘d’ Olle Grieze’ zoals hij door echte Groningers wordt genoemd is een grote kerktoren aan de Grote Markt. Het is absoluut de moeite waard om deze te gaan beklimmen. Na 311 traptreden sta je helemaal bovenaan, dichtbij de klokken. En daar kom je meteen achter wanneer deze klinken. Het is een sportieve activiteit, die je tegelijk een prachtig uitzicht over Groningen geeft.

2. Suppen door de grachten

Suppen vind ik echt leuk om te doen! Al meerdere malen heb ik een tochtje gemaakt, zowel in Groningen als in Friesland. Echter is er geen betere manier om de stad te verkennen als via de grachten. Het is prima om in een rondvaartboot te ploffen. Maar hé, een beetje beweging is ook wel fijn, toch? Suppend door de Groningse grachten bekijk je de stad net weer even anders dan wanneer je lopend of fietsend gaat. Je kunt heel gemakkelijk een boeking doen via SupExperience.

3. Spaak bezoeken

Laatst stond dit wielercafé ook al in mijn artikel over hotspots tijdens of na het fietsen. Het is echter niet alleen een leuke plek voor na je fietstocht. Ook wanneer je wel wat fietsmotivatie kunt gebruiken, is het heel leuk om hier eens koffie te gaan drinken. Je komt helemaal in een sportief sfeertje en natuurlijk smaakt de koffie (en het gebak!) goed.

4. Hardlopen door het Noorderplantsoen

Het Noorderplantsoen is dé plek om te sporten. Zelf woon ik aan de rand van dit park en dagelijks komen er bootcamp groepen en hardloopclubs voorbij. Sporten in het Plantsoen is hip. Ben je dus een keer in Groningen? Sla dan een rondje hardlopen door dit park niet over. Het is niet heel groot, maar je kunt er zeker wat verschillende lusjes maken.

5. Wandelen in de Prinsentuin

Wanneer je op zoek bent naar een leuke plek om heen te wandelen, kun je vanaf het centrum heel gemakkelijk naar het Prinsenhof lopen. Dit is een gebouw aan het Martinikerkhof. De tuin bij dit prachtige pand is open voor publiek. Je kunt er wandelen tussen verschillende mooie planten en bloemen. Ook is er een gehele kruidentuin aangelegd. Je hebt er leuke doorkijkjes en er is een theeschenkerij. Het is zeker de moeite waard om eens een kijkje te gaan nemen.

6. Fanatiek shoppen

Als je een (sportief) dagje in Groningen hebt gepland, kun je het shoppen natuurlijk niet overslaan. Winkelen is een prima vorm van cardio, toch? Zelf ga ik bij vlagen heel fanatiek shoppen. Het liefst ga ik naar grotere winkels zoals de Zara, de Costes en de Pull & Bear. Ook vind ik het leuk om een kijkje te nemen bij woonwinkels, zoals Laif en Nuver. In de Folkingestraat, een zijstraat van de Vismarkt, vind je leuke, kleinere winkeltjes. En oja: als je dan toch zo sportief bezig bent, sla dan de Nike Factory Store niet over. Hier vind je heel veel Nike sportkleding voor kleine prijzen. Ideaal!

7. Zeilen of surfen op het Hoornse meer

Is het lekker zonnig en staat er een fijn windje? Kies er dan voor om een middag naar het Hoornse Meer te gaan. Deze plas ligt aan het Paterswoldse Meer. In de zomer kun je hier liggen en zwemmen bij een strandje. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om een sportieve activiteit gaan doen. Zo kun je gaan windsurfen of een zeilbootje huren. Ook hier kun je trouwens heel gemakkelijk gaan suppen. Maak je dag compleet en sluit af met een hapje en drankje bij Beachclub Kaap Hoorn.

Kom je weleens in Groningen? Wat doe jij graag tijdens een sportief dagje in Groningen?

De uitgelichte foto is gemaakt door Anouk Mos.