13 jul 2020 | Wielrennen

Mijn eerste ervaring met een gravelfiets

Al jaren fiets ik -met heel veel plezier- op de weg. Nooit had ik bedacht dat ik iets anders wilde, maar een tijdje geleden kwam er toch een nieuw idee in me op. In samenwerking met Canyon mag ik daarom komende periode de Grail WMN CF SL proberen. Inmiddels heb ik een aantal ritjes gemaakt en vandaag deel ik graag mijn eerste ervaring met een gravelfiets.

Al voor corona had ik, samen met mijn vriend, een tof idee bedacht. We wilden meer buiten de gebaande paden rijden, offline zijn en een mooie tocht op de fiets gaan maken. Dit hele project kon helaas niet doorgaan. Nu corona een beetje op z’n retour lijkt, willen we alsnog soortgelijke tochten gaan fietsen. Hoe fijn is het als je dan ook buiten de bekende en gebaande paden kunt treden en dwars door de natuur kunt rijden. In overleg met Canyon kregen we de mogelijkheid om twee gravelfietsen te lenen. Zo gaaf!

De Grail kwam een beetje op een onhandig moment binnen. Ik was namelijk net gevallen met mijn racefiets en moest eerst herstellen van deze valpartij. Gelukkig ging het herstel sneller dan verwacht en kon ik mijn eerste ritjes al gauw gaan maken. Ik begon mijn gravelavontuur dan ook, twee weken geleden, in Italië. Hoewel ik daar niet heel veel onverharde routes kon rijden, was het best fijn om een gravelfiets te hebben. Normaal fiets ik daar op een mountainbike vanwege het slechte wegdek en de grindpaden. Nu kon ik daar mooi met mijn nieuwe gravelfiets overheen.

Al snel merkte ik hoe comfortabel deze fiets rijdt. Het frame is veel minder stijf dan een racefiets en hierdoor kun je met gemak over ribbelige wegen, klinkers of hobbelig asfalt rijden. Ook kreeg ik een aantal keren de vraag wat nou het verschil is met een mountainbike. Een gravelfiets is iets lichter en sneller ten opzichte van een mountainbike. Een mountainbike heeft daarnaast meer vering en is echt gemaakt voor een singletrack en een parcours met bijvoorbeeld sprongetjes, drop-offs of hoge klimmetjes. Eigenlijk zit een gravelfiets dus tussen een racefiets en een mountainbike in.

Na de eerste proefritjes in Italië wilde ik natuurlijk verder oefenen in Nederland. Ik kwam er al snel achter dat er rondom Amsterdam weinig te gravelen valt. De echt mooie onverharde routes liggen meer richting Naarden, Hilversum en de Utrechtse Heuvelrug. Daar moest ik dus zeker mijn eerste onverharde route gaan rijden.

Gisteren was het zo ver. Samen met mijn vriend ging ik mijn eerste echte gravelroute rijden. We hadden een route via deze website gevonden, met start en finish in Amerongen. Het was niet een hele lange route (rond de 60 kilometer), maar perfect om mijn eerste ervaring op een gravelfiets op te doen. De eerste kilometers zaten er nog wat asfaltwegen bij, maar gedurende de rit kwamen er steeds meer grindpaden, zandweggetjes en bospaadjes. Zo leuk om dwars door de natuur te fietsen. Het is echt heerlijk dat je geen stoplichten tegenkomt en weinig ander verkeer hebt. Zodra je een bord ziet met daarop ‘verboden voor auto’s’, weet je dat je goed zit.

Al snel merkte ik op dat ik het veel ontspannender vind dan rijden op de weg. Je bent meer bezig met de ondergrond, de route en de natuur dan ”hard” gaan. Dit vond ik echt heel fijn om te merken. Het is vergelijkbaar met mountainbiken, maar dan iets meer variatie en je hebt meer de mogelijkheid om echt een route te rijden. Tijdens het mountainbiken pak je vaker een aangelegd parcours. Uiteindelijk hebben wij ook nog een stukje over een singletrack gereden, maar met wielerschoenen en -pedalen (in plaats van mountainbike) was dat nog best een uitdaging.

Al met al is mijn eerste ervaring met een gravelfiets dus heel positief. Ik merk dat ik opnieuw, en op een andere manier, geniet van het fietsen. Zo kan ik me heel goed voorstellen dat ik het geweldig ga vinden om van A naar B te rijden op een gravelfiets. Dit is uiteindelijk ook het doel. We willen heel graag gaan bikepacken. Dit betekent dat je met frametassen aan je gravelfiets een tocht gaat maken en van A naar B kunt rijden en daar overnacht. Hopelijk kunnen we dit plan binnenkort gaan uitvoeren!

Heb jij weleens op een gravelfiets gereden? Lijkt het je leuk? Ik ben heel benieuwd!