20 mei 2020 | Essentials, Hardlopen

Welke apps gebruik ik tijdens het hardlopen?

Er zijn een aantal apps die ik graag gebruik tijdens of na het hardlopen. Aangezien ik hier vaak vragen over krijg, leek het me leuk om er iets meer over te vertellen in een artikel. Welke apps gebruik ik allemaal tijdens het hardlopen?

Strava

Mijn favoriete app als het om sporten gaat! Al in de tijd dat ik nog aan lange baan schaatsen deed, is Strava onderdeel van mijn leven als sporter. Ik denk dat ik dus al ruim 10 jaar gebruiker ben. Toen ik mijn account aanmaakte, was Strava eigenlijk alleen voor fietsen bedoeld. Inmiddels wordt ook binnen het hardlopen veel gebruik gemaakt van deze app. Gisteren hoorde ik overigens dat Strava veel functies betaald gaat maken. Ik denk dan ook zeker dat ik hiervoor zou gaan betalen, omdat ik het simpelweg heel leuk en handig vind om te gebruiken. Maar waarvoor gebruik ik Strava eigenlijk?

Ten eerste vind ik het tof om mijn rondjes terug te kunnen zien. Niet alleen mijn fietsritten, maar ook mijn hardlooprondes zijn leuk om in te zien. De gegevens die Strava weergeeft, worden ontvangen via mijn Garmin sporthorloge. Deze is namelijk gesynchroniseerd met Strava waardoor hij automatisch mijn hardlooprondjes upload. Naast dat het inzicht geef in mijn eigen trainingen, vind ik het ook leuk om anderen te volgen. Wat doen zij voor trainingen? Het werkt niet alleen motiverend, maar het inspireert ook. Soms ontdek ik hierdoor nieuwe routes of trainingen.

Tot slot gebruik ik Strava ook om mijn routes te maken en te bewaren. Wanneer ik een duurloop wil doen van ongeveer 25 kilometer en ik heb geen inspiratie, dan blader ik weleens terug. Welke route heb ik toen gedaan? Ook kun je nieuwe routes aanmaken en opslaan in Strava. Op deze manier heb je altijd een leuk rondje van het juiste aantal kilometers voorhanden.

Garmin Connect

Garmin Connect is de app behorend bij mijn sporthorloge van Garmin. Deze app verzamelt eigenlijk alle informatie die je horloge heeft geregistreerd. Ik vind de app handig en overzichtelijk. Je kunt werkelijk alles uitlezen wat je maar zou willen! Zoals ik hierboven vertelde, heb ik het gekoppeld aan mijn Strava account.

Ik gebruik Garmin Connect vooral om over langere tijd informatie uit te lezen. Mijn hartslag wordt bijvoorbeeld bijgehouden. Hierdoor kun je na een bepaalde trainingsperiode ook zien wat er met je rusthartslag gebeurt. Dit geeft informatie over je fitheid. Maar ook je VO2max, je stress, je bodybattery en andere gegevens kun je volgen in deze app. Ik vind het heel handig!

TrainingPeaks

Deze app ben ik gaan gebruiken toen ik ben gaan trainen met Gewoon Lekker Rennen. In deze app planden de trainers mijn trainingen in en ook deze app is weer gekoppeld aan mijn Garmin. Hierdoor werden alle trainingen ook automatisch in mijn Garmin Sporthorloge opgeslagen. Na afloop van de training worden de gegevens doorgezonden naar TrainingPeaks. Hierdoor konden mijn trainers weer precies inzien wat de impact van de training op mijn lichaam is geweest. De meeste cijfertjes zeggen mij dus weinig, maar het geeft hen dan wel weer veel inzicht over mijn fitheid.

Spotify

Tot slot is Spotify een heel veel gebruikte app tijdens het hardlopen. Eigenlijk luister ik altijd wel iets. Voorheen was dat altijd muziek: van Martin Garrix tot Lil Kleine en van Sia tot Acda en de Munnik. Op dit moment luister ik ook steeds vaker een podcast. Al eerder vertelde ik welke podcasts ik op dit moment interessant vind, maar zal ze hier nog even noemen: Susy Q&A, Have a good run, Man, man, man de Podcast, De Pacer, LoopPraat, JUST.talkaboutit, 100% Inspiratie Podcast en De Avocado Generatie Podcast. Soms luister ik ook nog wel andere podcasts als ik de spreker interessant vind. Meestal download ik de aflevering of de afspeellijst thuis op mijn wifi, zodat ik tijdens het lopen gerust offline kan blijven. Ideaal!

Welke apps gebruik jij tijdens of na het hardlopen?