26 feb 2020 | Sport

Mijn ervaringen met Krav Maga

Een aantal weken geleden werd ik uitgenodigd door DefenseMonkees om een proefles Krav Maga te komen volgen. Krav wat? Krav Maga. Ik had er eerlijk gezegd nog nooit van gehoord. Na wat onderzoek doen, was ik erg nieuwsgierig geworden en afgelopen maandag stond mijn proefles* gepland. In dit artikel deel ik wat Krav Maga is, waarom ik zo geïnteresseerd was en wat ik ervan vond.

Wat is Krav Maga?

Tot een paar weken geleden had ik er nog nooit van gehoord. Voordat ik een eerste proefles zou plannen, wilde ik wel weten wat me te wachten zou staan. Op de website van DefenseMonkees lees ik al iets meer over wat het precies is.

‘Krav Maga is ontwikkeld door het Israëlische leger. De technieken worden in conflictgebieden continu beproeft en aangepast. Hierdoor is Krav Maga verreweg het meest geavanceerde zelfverdedigingssysteem ter wereld. Tijdens de lessen leer je jezelf en anderen op de meest effectieve en efficiënte manier beschermen in benauwde situaties. ‘

Daarnaast is het voor iedereen. Jong, oud, dik, dun, fit, ongezond; het maakt niet uit. Iedereen kan deelnemen aan Krav Maga. Dat stelt me al enigszins gerust. Na het lezen ben ik namelijk best bang dat dit super intensief voor me gaat zijn. Ik heb een goede conditie, maar weinig kracht. Vooral in mijn armen ben ik niet erg sterk. Ik was dan ook benieuwd hoe ik het er in een proefles vanaf zou brengen.

Waarom Krav Maga?

Je zult je vast afvragen wat Krav Maga te maken heeft met mijn blog. Normaalgesproken schrijf ik over hardlopen of wielrennen. Natuurlijk ben ik altijd in voor een leuke uitdaging buiten mijn comfort zone. En dat is dit zeker! Toch deed ik het ook om een andere reden.

Eerder schreef ik al eens op mijn blog over de aanranding die ik heb meegemaakt tijdens het hardlopen. Helaas is dit iets dat ontzettend veel voorkomt. Niet alleen vrouwen, maar ook mannen worden weleens op een vervelende manier benaderd op straat of tijdens het sporten. Sinds dat voorval heb ik me best wel vaak onveilig gevoeld tijdens het sporten. Wat had ik kunnen doen in zo’n situatie? Hoe moet ik handelen in een benauwde situatie? Of hoe zorg ik ervoor dat ik een zelfverzekerde houding heb?

Al deze aspecten worden behandeld tijdens Krav Maga. Tijdens de lessen leer je niet alleen wat je moet doen in een dergelijke situatie, maar het zorgt er ook voor dat je zelfverzekerder wordt. Je weet namelijk hoe je jezelf kunt verdedigen als dit nodig is. Tot slot is het ook een ontzettende boost voor je conditie en kun je in een korte tijd heel fit worden.

Mijn ervaringen

Afgelopen maandag had ik mijn proefles Krav Maga. Vooraf vond ik het best spannend. Hoe zwaar zou het zijn? Mijn armspieren worden nooit gebruikt en vechtsport heb ik nog nooit eerder gedaan. Gelukkig waren er nog meerdere beginners of een aantal die ook een proefles kwamen volgen. Dat stelde me wel gerust.

Het merendeel van de deelnemers aan deze les is man, maar er waren toch ook wel een aantal vrouwen aanwezig. Meestal is de verdeling 68% man, 32% vrouw. Sommige mannen waren zeer ervaren en lieten meteen wat technieken zien. Na een warming-up, waarin we al wat kleine verdedigingen uitproberen, beginnen we aan de kern van de les. De groep wordt hiervoor verdeeld in tweeën. De meest ervaren mensen mogen wat meer technische opdrachten uitvoeren. In de beginnersgroep wordt de basis uitgelegd. Zo oefenen we een traptechniek, afweren en wat we moeten doen indien iemand ons bij de keel zou grijpen. Ook wordt er in verschillende situaties geoefend wat je zou kunnen doen als iemand op je af loopt. We oefenen zelfs met schreeuwen en stem verheffen.

Stap voor stap worden de technieken uitgelegd en geoefend. Als snel merk ik hoe intensief het is. Ik zweet me kapot! Ook voel ik mijn armspieren flink branden. Ik kan me echt voorstellen dat dit een enorme boost voor je conditie is. Die dertig keer opdrukken aan het einde voel ik nog steeds in mijn armen.

Na bijna anderhalf uur zit mijn eerste les les Krav Maga erop. Ik heb zoveel geleerd! Ik had nooit verwacht dat het zo intensief zou zijn. De verschillende technieken vond ik best lastig om te onthouden, maar ik geloof zeker dat het in je systeem kan komen. Door het vaak te herhalen en te doen, weet je precies hoe je kunt handelen in een benauwde situatie. Naast dat ik het heel leuk en leerzaam vind, is het ook zeker een goede work-out.

Ik zou een Krav Maga les zeker aanraden, indien je iets meer wilt leren rondom zelfverdediging, fitter wilt worden of zelfverzekerder! Iedereen kan deelnemen en alle technieken worden goed uitgelegd. Via DefenseMonkees kun je drie proeflessen boeken! Echt de moeite waard om eens te proberen.

Kende jij Krav Maga al? Lijkt het je iets om dit te proberen? Waarom wel of waarom niet? Ik ben benieuwd!

*Dit artikel is in samenwerking met DefenseMonkees tot stand gekomen.