29 jan 2020 | Mindfulness

Over persoonlijke ontwikkeling

De afgelopen jaren is er best veel veranderd in mijn leven. Daar heb ik al vaker over geschreven. Het heeft afgelopen jaar geresulteerd in een overtraindheid. Dit kwam niet alleen doordat ik veel trainde en daarin veel van mijn lichaam heb gevraagd. Ook was dit een overbelasting van mijn mentale gezondheid. Het was tijd om te werken aan mijn persoonlijke ontwikkeling. Hoe ik dat heb gedaan? Dat deel ik vandaag met jullie!

Ik had een aantal dingen te verwerken sinds 2017 en daarin kwam ik mezelf op bepaalde vlakken tegen. Oude patronen, gedragingen en gedachten kwamen omhoog. Het was voor mij de reden om hulp te gaan zoeken. In de eerste instantie kreeg ik een sportpsycholoog toegewezen. Ik vond het moeilijk om met de grenzen van mijn kunnen om te gaan. Ik ging vaak over mijn eigen lichamelijke grenzen heen en vond het moeilijk om mijn lichaam aan te voelen. Echter bleek de sportpsycholoog voor mij geen juiste persoon te zijn.

Uit het hoofd

In het verleden heb ik namelijk al veel therapie gehad. Ik kan dus goed over mijn problemen praten. Daarnaast heb ik zelf ook een opleiding gedaan in de hoek van de psychologie en ken ik veel theorie en methodieken al. Ik heb zelf jaren in een praktijk voor kinder- en jeugdpsychologie gewerkt. Ook zit ik al veel in mijn hoofd en dat was precies datgene wat ook bij de sportpsycholoog gebeurde. We bespraken alles. Echter veranderde er hierdoor niets voor mij. Ik wilde juist uit mijn hoofd en meer gaan voelen.

De juiste coach

Ik besloot het traject te stoppen en verder te kijken. Toen kwam ik in aanraking met Coachfinder*. Dit platform is een initiatief van Psychologie Magazine. Via Coachfinder kon ik heel gemakkelijk een coach vinden die bij mij past. Ik vulde een aantal gegevens in, zoals mijn postcode en hoe ver ik zou willen reizen voor mijn coach. Ook kon ik kiezen met welke thema’s ik binnen mijn coachingstraject aan de slag zou willen. Daarnaast kon ik aangeven welke vijf eigenschappen ik belangrijk zou vinden in mijn coach. Moet hij of zij bijvoorbeeld humor hebben? Geduldig zijn? Of sportief? Ik kon ook selecteren op man of vrouw en leeftijd van de coach. Ook wordt er gevraagd op wat voor manier je graag coaching zou willen ontvangen. Buiten in de natuur? Door middel van mindfulness? Gesprekken of juist een activiteit? Door het invullen van al deze gegevens komen er uiteindelijk drie geschikte matches uit. Hier zat dan ook meteen mijn perfecte coach tussen.

Na het lezen van de informatie over de coach was ik meteen enthousiast. Ik heb gekozen voor Nicole uit Amsterdam. Ze doet veel met haptonomie, bewegen en voelen in je lijf. De slogan op haar website is dan ook: ”je lijf vertelt meer dan je hoofd weet”. Dit sprak mij meteen aan. Dit is precies wat ik nodig lijk te hebben.

Tijdens de kennismaking voelde ik me meteen veilig genoeg om mijn verhaal te delen. Het is natuurlijk heel belangrijk om een goede klik te hebben met je coach. Dit is dan ook wat ik vooral wilde onderzoeken in de kennismaking. Zou deze coach echt geschikt zijn voor mij? Het antwoord wist ik al snel. Nicole raakte me meteen op de juiste plek en ik brak zelfs al in de kennismaking. Het gebeurt niet vaak dat ik me zo snel kwetsbaar op durf te stellen!

Tijdens de kennismaking beginnen we met een wandeling door het Vondelpark. Dit maakt het heel gemakkelijk om mijn verhaal te delen en het voelt heel vrij. Vervolgens praten we binnen verder. Nicole werkt vanuit haar eigen huis. Dit vind ik zelf heel prettig, omdat de ruimte heel huiselijk en warm voelt en niet ‘klinisch’. De komende weken ga ik eens in de twee weken met Nicole aan de slag om te werken aan (voor mij) belangrijke thema’s, zodat ik uiteindelijk mezelf nog beter leer kennen en kan ontwikkelen.

*Dit artikel is in samenwerking met Coachfinder tot stand gekomen.