8 jan 2020 | Hardlopen

5 x tips voor het stellen van hardloopdoelen

Het nieuwe jaar is al een weekje onderweg en misschien heb je al hele mooie doelen gesteld. Misschien ook nog niet. Ik hoor best vaak mensen om me heen zeggen dat ze dit lastig vinden. Want hoe stel je goede hardloopdoelen? Hoe weet je wat je kunt en wanneer plan je dat dan? In dit artikel geef ik tips voor het stellen van hardloopdoelen!

1. Maak de doelen haalbaar

Ten eerste is het heel belangrijk dat jouw doelen haalbaar zijn. Niets is zo demotiverend als een doel dat je niet kunt behalen. Maar hoe weet je of het haalbaar is? Kun je 7 kilometer hardlopen of een uur achterelkaar? Dan is een 10 kilometer wedstrijd misschien geen gek idee. Een halve marathon plannen is op dit moment dan weer wat minder haalbaar. Ik zou dan eerst kiezen voor een tussenstap. Als je anderhalf uur achterelkaar kunt hardlopen of al bij de 15 kilometer bent, zou je een halve marathon kunnen gaan plannen. Een hele marathon zou ik pas aanraden als je al meerdere keren een halve marathon hebt gelopen.

2. Niet te ver weg

Doelen zijn makkelijker te behalen als je ze niet te ver in de toekomst plant. Het is gemakkelijker om je te focussen als je het doel in zicht hebt. Twee of drie maanden vooruit plannen is prima. Ik merk het zelf nu ook met de Tokyo Marathon. Met nog twee maanden te gaan ben ik veel meer gemotiveerd en gaan de trainingen veel beter.

3. Maak het leuk

Dat doel over twee of drie maanden behalen is leuk, maar de weg er naar toe moet vooral ook leuk zijn. Zorg ervoor dat je het zo leuk mogelijk maakt voor jezelf. Beloon jezelf na een zware training, koop nieuwe hardloopkleding, zoek een hardloopmaatje of -groepje en luister naar een goede afspeellijst of podcast. Er zijn genoeg manieren om de weg ernaar toe ook leuk te maken.

4. Maak een plan

Door een goed plan te maken, is de kans groter dat je uiteindelijk je doel ook gaat behalen. Leuk dat je nu een doel hebt gesteld, maar wat moet je daar allemaal voor doen? Plan je trainingen in! Kies of maak een passend schema voor jezelf. Je kunt natuurlijk ook een schema laten maken. Schrijf de trainingen uit, zodat je ze kunt afstrepen of schrijf ze in je agenda. Laat ook mensen in je omgeving weten dat je met een bepaald doel bezig bent. Hierdoor is het gemakkelijker voor anderen te begrijpen waarom je op bepaalde momenten gaat trainen. Daarnaast kunnen ze je helpen en ondersteunen.

5. Vier je behaalde doelen

Heb je uiteindelijk je doel behaald? Ga het vieren! Ga niet zomaar aan je behaalde doel voorbij. Het is iets waar je naar toe hebt gewerkt en wees ook echt even trots als het behaald is. Op deze manier houd je het leuk en bijzonder voor jezelf. Stel niet meteen een nieuw doel, maar geniet heel even van je prestatie!

Vind je het moeilijk om hardloopdoelen te stellen? Of heb je al een doel gesteld? Laat het hieronder weten in een reactie!