3 apr 2019 | Hardlopen

7 x hardloopfouten die ik nog regelmatig maak

Volgens mij heb ik inmiddels genoeg ervaring met hardlopen om te weten wat goed is voor me. Toch maak ik me nog regelmatig schuldig aan een aantal hardloopfouten. Hoewel ik weet dat het beter kan, lukt het me om verschillende redenen vaak niet om het anders te doen. Benieuwd welke hardloopfouten ik nog regelmatig maak? Je leest het hier!

1. Warming-up en cooling-down

Hoewel ik weet dat het beter is voor mijn spieren, sla ik dit onderdeel graag over. Een warming-up is tijdens mijn trainingen niet veel meer dan 10 tot 15 minuten inlopen. Ik begin natuurlijk niet meteen aan mijn versnellingen als ik net de deur uitstap, maar uitgebreid losdraaien en -zwaaien of loopscholing is er niet bij. Ook wanneer mijn training erop zit, plof ik het liefst meteen op de bank. Soms wandel of jog ik nog een heel klein stukje uit, maar dat is eigenlijk vooral wanneer ik eerder klaar ben dan dat ik thuis ben. Dan moet ik dus wel!

2. Veters

Over het algemeen wek ik niet de indruk, maar ergens in mij zit een heel lui persoon. Wanneer ik thuiskom, doe ik het liefst mijn hardloopschoenen uit, zonder mijn veters los te maken. Helemaal niet handig en ook niet echt goed voor je hardloopschoen. Hier zou ik echt even tijd voor moeten nemen!

3. Kledingkeuze

Ook deze fout maak ik nog regelmatig. Ik kleed me vaak te warm en zeker in deze overgangsperiode van de winter richting de zomer. Het wordt steeds warmer buiten en vooral wanneer de zon schijnt, voelt het meteen warm aan. Gister nog maakte ik de fout door een shirt met lange mouwen uit de kast te pakken van erg dikke stof. Tijdens het lopen had ik het veel te warm! Wat vaak goed helpt, is om te kijken naar de gevoelstemperatuur in plaats van naar de buiten temperatuur en rekening te houden met zon en wind.

4. Eten op voorraad

Het gebeurt me niet heel vaak meer gelukkig, maar ik heb weleens in de deze situatie gezeten. Dan moest ik na een lange duurloop eerst nog naar de supermarkt om boodschappen te doen. Dat is zeker niet aan te raden! Na een zware training moet je eigenlijk meteen kunnen eten en/of drinken.

5. Te snelle duurlopen

Ja, hier maak ik me nog steeds schuldig aan. Ik vind het heel moeilijk om heel langzaam te lopen. Het heeft mij geholpen om me niet te focussen op de snelheid, maar vooral op de hartslag. Dan lukt het me wel beter om langzaam te lopen, maar nog steeds zijn mijn duurlopen over het algemeen veel te hard.

6. Blessurepreventie

Misschien is het voor vele lopers wel herkenbaar. Meestal begin ik pas weer met mijn oefeningen of foamroller wanneer ik een pijntje voel. Dan ben je dus al te laat! Wanneer alles goed gaat, ben ik totaal niet bezig met mijn blessurepreventie. Terwijl af en toe op de foamroller liggen of oefeningen doen, helemaal niet zoveel tijd kost. Vaker doen dus!

7. Rust nemen

Rust nemen vind ik in ieder opzicht moeilijk. In mijn werk ga ik altijd door, maar ook als sporter. Het liefst sport ik iedere dag en neem ik nooit rust. Toch weet ik dat het beter is om dit af en toe wel te doen. Van rustdagen wordt je lijf sterker en kun je de volgende training weer beter aan. Van alle hardloopfouten is dit misschien wel de eerste die ik echt zou moeten aanpakken.

Is het voor jou herkenbaar? Maak jij je ook schuldig aan dit soort ”fouten”? Ik ben benieuwd!