15 mrt 2019 | Marathon

Over mijn doel: de Marathon Majors

Over precies een maand sta ik in Boston aan de start van mijn vijfde Major. Nog even en ik kan weer een prachtige marathon afstrepen van mijn lijstje. Dat het weer een bijzonder avontuur gaat worden, geloof ik zeker. Toch kijk ik ook even verder dan Boston. Vandaag wil ik het hebben over dat grotere doel: de Marathon Majors.

In het begin van 2017 stelde ik mezelf een groter doel. Ik wilde niet één marathon lopen, maar ik wilde de Big Six gaan lopen, zodat ik een Six Star Finisher zou worden. Op dat moment, ergens in mei 2017, had ik nog geen één marathon gelopen van de zes. Nu, nog geen twee jaar later, heb ik er al vier gelopen en staat zowel mijn vijfde, als mijn zesde gepland.

Het begon met een inschrijving voor de marathon van Berlijn. Na een eerste, niet zo’n positieve, ervaring tijdens de Rotterdam Marathon wilde ik het eens in het najaar proberen. Ik koos voor Berlijn. Dat was niet zo ver weg, het was een vlak parcours en het leek me een mooie route. Ik schreef me, samen met mijn schoonmoeder, in via TUI Sports.

Al snel wist ik dat ik nog een Major ging lopen in 2017. Onderstaand filmpje maakte ik voor Runner’s World en Vifit Sport. Zij draaiden samen een campagne, waarin ze een aantal hardlopers en influencers zouden begeleiden naar de New York City Marathon. Zo’n tof project! Ik twijfelde in de eerste instantie of ik wel mee moest doen. Een filmpje maken? Dat is toch niks voor mij. Aan de andere kant had ik weinig te verliezen. Als ze me zouden kiezen, mocht ik gewoon mee naar New York! Hoe tof is dat?

Als ik het filmpje nu terugzie, vind ik het vooral heel schattig om te zien. Ik hoopte echt dat ik na New York meer van dit soort mooie marathons kon gaan lopen. Toch had ik nooit verwacht dat dit in zo’n sneltreinvaart zou lopen. Met mijn filmpje werd ik als Influencer uitgekozen, om samen met de rest van Team Robert en Team Susan de New York City Marathon te lopen. Dit was precies zes weken na mijn eerste Major in Berlijn. Het werd één van mijn mooiste en meest dierbare hardloopherinneringen.

Na New York begon mijn samenwerking met TUI Sports en werd ik uitgenodigd om mee te gaan naar London. Daar liep ik vorig jaar in april de London Marathon. Het was de warmste editie ooit, het wat ontzettend zwaar, maar ook deze marathon was één om nooit te vergeten. Wat een geweldige stad is dat!

Na Londen bleef het heel even rustig. Of ik in het najaar een marathon ging lopen? Dat wist ik niet. De zomer was voor mij ”druk”. Naast wat persreizen stond er een lange vakantie van drie weken op mijn programma en bracht ik een bezoekje aan de Tour de France. Dat ik daar op de Alpe d’Huez ziek zou worden, had ik even niet ingecalculeerd. Op dat moment gaf mijn lichaam aan dat ik de komende tijd beter even helemaal niks kon doen.

Gelukkig herstelde ik goed. Ik kreeg in die periode namelijk van TUI Sports te horen dat er annuleringen waren geweest voor de Chicago Marathon en dat ik mee zou kunnen. Begin oktober stond ik in Chicago aan de start van mijn vierde Major! Ook deze marathon was een prachtige ervaring. Ook wist ik dat het voorlopig niet de laatste zou zijn. Vlak voordat ik naar Chicago vloog, hoorde ik dat ik me had gekwalificeerd voor Boston met mijn eindtijd in Londen. Ik liep daar 3.29 en dat was voldoende om in Boston mee te kunnen doen! En op dat punt zijn we nu aanbeland.

Precies over een maand loop ik in Boston mijn vijfde Major. Hoewel ik dus al over de helft ben met mijn doel, voelt dat niet zo. Het is alsof ik net ben begonnen. Toen ik een paar weken geleden met TUI mijn laatste Major aan het bespreken was, kwam toch dat besef. Tokyo gaat mijn laatste van dit rijtje worden. Dan heb ik dat grotere doel, Six Star Finisher worden, behaald.

Natuurlijk is dit een heel uniek en bijzondere route geweest. Ik ben me ervan bewust dat dit voor anderen niet is weggelegd. Het deelnemen aan deze grote marathons is prijzig en doe je niet zo snel achterelkaar. Omdat ik deze kansen (door mijn werk) krijg, is het voor mij in een sneltreinvaart gegaan. Daar ben ik heel dankbaar voor en ik geniet er ontzettend van.

Door mijn verhaal en ervaringen met jullie te delen, hoop ik dat ik anderen kan inspireren om ook mooie doelen te stellen (binnen het hardlopen) en daarvoor te gaan. Natuurlijk deel ik ook dit laatste deel van mijn grote avontuur met jullie: over een maand dus in Boston en hopelijk begin van 2020 in Tokyo. Ik heb er zoveel zin in!

Wat is jouw ultieme hardloopdoel? Zou je ook alle Majors willen lopen? Of vind je andere uitdagingen juist interessant? Ik ben heel benieuwd!